10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Acasă Actualitate Mugur Riza, concediat de la SJU Craiova

Mugur Riza, concediat de la SJU Craiova

0
Mugur Riza, concediat de la SJU Craiova

Medicul urolog Mugur Riza a fost concediat din nou ieri-dimineaţă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. Decizia a fost luată de Comisia de Disciplină a spitalului, în urma nenumăratelor sesizări ale colectivului Clinicii de Urologie cu privire la comportamentul agresiv al acestuia. Riza a mai fost concediat anul trecut pentru abateri disciplinare, apoi repus în funcţie după ce a câştigat în instanţă procesul cu unitatea medicală.

Protagonist al mai multor scandaluri, medicul urolog Mugur Riza a fost concediat din nou ieri de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

Decizia a survenit după ce, în ultima perioadă, aproape că nu a fost zi fără scandal în Secţia de Urologie a celei mai mari unităţi sanitare din Oltenia.

Reprezentanţii spitalului spun că este pentru prima dată când se confruntă cu o astfel de situaţie, iar conducerea SJU are toleranţă zero faţă de aceste comportamente.

„S-a finalizat ancheta Comisiei de Disciplină a spitalului nostru şi s-a decis desfacerea contractului de muncă al domnului doctor Riza începând de astăzi (ieri – n.r.).

Conducerea SJU are toleranţă zero faţă de comportamentele care nu au nimic de a face cu etica profesională deoarece acestea perturbă buna desfăşurare a actului medical şi aduc prejudicii de imagine atât personalului acestui spital, cât şi imaginii spitalului nostru. (…) Este un caz singular, din câte ştiu eu, şi dorim să nu se mai întâmple acest lucru“, a spus Cristiana Geormăneanu, purtătoarea de cuvânt a SJU Craiova.

Medicii din Secţia de Urologie au depus pe numele lui Riza mai multe sesizări la Comisia de Disciplină cu privire la comportamentul agresiv al acestuia.

Cel mai recent scandal a avut loc luni, când Riza îşi acuza colegii că nu vor să intre cu el în sala de operaţie şi să intervină în cazul unui pacient.

Bărbatul plecase însă cu câteva zile înainte de bunăvoie din spital şi nu putea fi supus unei intervenţii chirurgicale din moment ce nu figura ca fiind internat. „Colectivul Clinicii de Urologie a depus nenumărate sesizări la conducerea spitalului cu privire la comportamentul agresiv al domnului doctor, cu privire la altercaţiile din secţie şi toate acestea au făcut obiectul anchetei Comisiei de Disciplină“, a adăugat Geormăneanu.

„Că mă duc în vacanţă iar pe banii lor pe urmă, nici o problemă“

Reamintim că nu este prima dată când medicul Riza este concediat de la SJU Craiova. Prima decizie de încetare a contractului de muncă a fost luată în luna octombrie 2018 şi a fost contestată de medic în instanţă.

În februarie 2019, Riza a revenit pe post şi a obţinut chiar şi plata salariilor din octombrie şi până la reangajare. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de juriştii Spitalului de Urgenţă Craiova.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova, instanţă care s-a pronunţat pe 29 mai. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins ca nefondat apelul formulat de unitatea medicală. Riza spune că şi de această dată a contestat decizia spitalului şi crede că va avea avea câştig de cauză.

„Am citit cele 11 pagini aberante, care nu sunt altceva decât aceleaşi defăimări şi acuze. Vezi Doamne, eu muşcat, zgâriat, scuipat, bătut, omorât la ei, prostii, în diferite zile, începând cu 1 martie, când am fost, prin decizia Tribunalului, reîncadrat fiindcă s-a dovedit că au vicii de procedură şi, la fel, nici pe fond nu aveau dreptate.

Acum, când au mai simţit şi decizia definitivă de alaltăieri a Curţii de Apel, unde o parte din oamenii cu experienţă în avocatură (…) au câştigat, s-au bosumflat. (…) Am citit documentul ăsta de 11 pagini, pe verso am scris imediat „contest“ fiindcă e o măsură abuzivă, o măsură ticluită (…) Sigur că justiţia le va da în cap până îşi bagă minţile în cap, dacă le-or băga. Că mă duc în vacanţă iar pe banii lor pe urmă, nici o problemă. De alaltăieri a început vara. Ce să fac, să muncesc pe căldură, pe bani puţini? Mai bine mă distrez la Dunăre sau la mare, pe bani mai mulţi. Nu îi dau în judecată, că sunt prostiile lor, se dau singuri în judecată. E un abuz în serviciu şi autoritate de lucru judecată (…) Eu nu mă bat cu ei deloc, îi las să se bată singuri în justiţie şi o să râd cu gura până la urechi fiindcă din 2001, când am fost directorul acestui spital, pus de Adrian Păunescu, şi până acum scorul este de 17 – 0 la procese penale pentru Riza Liviu Mugur“, a spus medicul urolog.

În ceea ce priveşte pacienţii medicului Riza, reprezentanţii spitalului spun că aceştia rămân pe mâini bune. „Sănătatea pacienţilor nu este pusă în pericol întrucât Clinica de Urologie are profesionişti foarte buni, iar pacienţii nu vor avea cu nimic de suferit“, a spus Cristiana Geormăneanu, purtătoarea de cuvânt a SJU Craiova.