Scandal fără sfârşit la Secţia de Urologie

SJU Craiova

Un nou scandal a agitat ieri-dimineaţă spiritele în Secţia de Urologie a Spitalului de Urgenţă din Craiova. Pe de o parte, dr. Mugur Riza îşi acuză colegii că refuză să intre alături de el în sala de operaţie pentru a interveni în cazul unui pacient.

Pe de altă parte, şeful Clinicii de Urologie susţine că pacientul respectiv nu putea fi operat pentru că nu figura ca fiind internat. Bărbatul a părăsit vineri spitalul fără să i se întocmească de către medicul curant, respectiv dr. Mugur Riza, foaie de învoire, şi tot atunci i-a fost făcută externarea.

Aproape că nu este zi fără scandal la Secţia de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. Dacă săptămâna trecută dr. Mugur Riza a fost amendat cu 1.000 de lei pentru proferare de injurii și s-a ales cu dosar penal pentru lovire, ieri acesta a fost implicat într-un nou episod care a agitat spiritele în unitatea medicală.

Pacientul a plecat acasă pe propria răspundere

De data aceasta, dr. Mugur Riza îşi acuza colegii că refuză să intre împreună cu el în sala de operaţie pentru a interveni în cazul unui pacient. Este vorba de un bărbat de 64 de ani, din comuna doljeană Vela, care a fost internat săptămâna trecută în spital pentru o intervenţie chirurgicală. Vineri, acesta a părăsit unitatea sanitară, iar ieri s-a întors, ştiind că trebuie să fie operat.


„Nu mi-a spus nimeni să plec, dar am plecat pentru că nu mi se făcea nimic. Azi (ieri -n.r.) am venit pentru că mi-a spus domnul doctor că îmi face acea operaţie. Mă internasem marţi, mi-au făcut analizele marţi şi miercuri, iar apoi mi se tot spunea că mă operează mâine. Am plecat pe propria răspundere şi azi m-am întors pentru că ştiam că eram internat şi trebuia să îmi facă această operaţie“, a spus Ion Anghel, de 64 de ani, pacientul doctorului Riza.

„El ce a făcut ca pacient îl priveşte, nu mă interesează“

De altfel, plecarea şi revenirea lui au complicat lucrurile în Secţia de Urologie.

Şi asta, pentru că, după ce bărbatul a părăsit spitalul, acestuia i s-a făcut externare disciplinară, conform procedurii. „În cazul unui pacient care pleacă de bunăvoie din spital, nu anunţă personalul, nu are învoire şi părăseşte spitalul fără acordul şi fără anunţul personalului medical din secţia respectivă, se demarează procedura specifică.

După trei ore de absenţă a lui, se anunţă poliţia de către personalul medical cu privire la această dispariţie şi se efectuează externarea disciplinară. Pacientul care urmează să sufere o intervenţie chirurgicală, care nu este de urgenţă, trebuie să fie atent investigat şi evaluat clinic şi paraclinic. Mai exact, este vorba de o pregătire preoperatorie a lui pentru buna desfăşurare a intervenţiei“, a spus Cristiana Geormăneanu.


Aşadar, bărbatul nu mai putea intra în sala de operaţie, din moment ce nu figura ca fiind internat şi nu fusese pregătit preoperator.

Încă un scandal la Secţia de Urologie

Acest lucru a agitat spiritele în Secţia de Urologie, medicul Riza acuzându-şi colegii că nu vor să intre în sala de operaţie. Potrivit acestuia, la fel ar fi stat lucrurile şi vineri. „E unul dintre pacienţii care au fost internaţi, e de operat, e programat. Vineri nu s-a putut face pentru că anesteziştii (…) au refuzat pe toată lumea. (…) Normal că am plecat toţi, eu la facultate, fiecare unde a plecat. El ce a făcut ca pacient îl priveşte, nu mă interesează“, a spus dr. Liviu Mugur Riza, medic la Secţia de Urologie a SJU Craiova.


Pe de altă parte, reprezentanţii spitalului spun că medicii îşi respectă întotdeauna programul şi nu poate fi vorba de aşa ceva. „Nu s-a mai întâmplat până acum ca medicii să nu îşi efectueze programul operator şi să aibă ceva cu vreun pacient, aşa că nici în acest caz medicii nu au încălcat normele în vigoare“, a spus Cristiana Geormăneanu, purtătoarea de cuvânt a SJU Craiova.

„Nu l-am luat eu în braţe, nu e căsătorit cu mine“ 

Şeful Clinicii de Urologie, Paul Tomescu, susţine că pacientul respectiv ar fi putut părăsi spitalul doar pe baza unei foi de învoire.

Aceasta ar fi trebuit să fie întocmită de către medicul curant, respectiv dr. Mugur Riza.

„Acest pacient a plecat de acasă fără aprobare scrisă. S-a întors acum. Noi suntem foarte complianţi cu el, i-am spus că îl poate opera oricare dintre noi. Dumnealui a spus că doreşte să fie operat de dr. Riza. I-am spus domnului doctor că trebuie să i se facă din nou internare, iar apoi pacientul poate fi operat, având nevoie de o intervenţie minimă. (…) Dacă un pacient are motive întemeiate, poate să ceară învoirea pentru câteva ore, dar medicul curant trebuie să întocmească acea fişă şi să o semneze“, a spus Paul Tomescu. 


Întrebat dacă ştia de plecarea pacientului, medicul Riza a devenit nervos şi ne-a cerut să nu facem anchetă. „Nu i-am dat eu voie să plece, nu faci cu mine anchetă, mă întrebi altceva. Nu l-am luat eu în braţe, nu e căsătorit cu mine“, a spus dr. Liviu Mugur Riza.


Până se vor parcurge toate procedurile legale, pacientul spune că se vede nevoit să îşi ceară externarea.

„Dacă nici astăzi nu mă operează, cer externarea. La ce să mai stau pe capul oamenilor?“, a spus Ion Anghel.