10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum ieși din starea de epuizare emoțională

Cum ieși din starea de epuizare emoțională

Epuizarea emoţională rareori o conștientizăm. Suntem mai irascibili, mai triști, nemulțumiți, incapabili să ne recâștigăm controlul asupra propriei vieți. Îngrijim pe cineva bolnav, avem o relaţie de cuplu nesatisfăcătoare sau de lovim de o schimbare majoră, și, pur și simplu, parcă nu mai avem resurse să investim emoțional. Ce e de făcut?

Grija pentru o persoană dragă, dar bolnavă, este firească, însă atrage cu sine mult stres. Cum apare burnout-ul emoţional în astfel de situaţii?

Elena Irina Macovei: În primul rând, burnout-ul emoţional este o stare de epuizare emoţională care apare în urma expunerii la stres prelungit, rezultat al unor situaţii apăsătoare personale sau profesionale.

Într-adevăr, a avea grijă de o persoană dragă bolnavă, de cele mai multe ori, este o experienţă copleşitoare. Acest lucru se întâmplă pentru că rolul de soţie, fiică, mamă sau prietenă se transformă în cel al unei persoane care îngrijeşte pe cineva drag, fără a putea, însă, să se detaşeze de încărcătura emoţională de a-l vedea pe acesta în suferinţă.

În plus, sentimentul de neputinţă şi starea de anxietate sunt întreţinute de faptul că nu avem controlul asupra a ceea ce se întâmplă cu persoana bolnavă.

De asemenea, multe persoane îşi asumă responsabilitatea de a avea grijă de cel drag în mod exclusiv, chiar şi în situaţii în care există şi alte soluţii. La aceasta contribuie uneori şi presiunea celorlalţi membri ai familiei sau chiar a persoanei bolnave.

O sursă de frustrare şi stres, într-un asemenea caz, poate fi şi lipsa de resurse, începând de la cele financiare, până la abilităţile şi cunoştinţele necesare pentru a îngriji pe cineva.

Aşadar, burnout-ul, în astfel de situaţii, apare atunci când depunem un efort fizic, mental, emoţional sau financiar prea mare, neavând resursele sau ajutorul de care avem nevoie.

Iar uneori nu primim ajutorul care ne este necesar, nu pentru că nu există posibilităţi în acest sens, ci pentru că nu ştim cui sau cum să-l cerem.

Poate exista burnout emoțional chiar și în anumite relații de cuplu? Când apare și ce avem de făcut?

E.I.M.: Pentru că fiecare dintre noi este o persoană unică, trăim stresul în mod diferit, iar evenimentele care pot duce la această epuizare în relaţia de cuplu sunt foarte variate.

De exemplu, dezamăgirea provocată de faptul că partenerul nu mai este la fel de atent, de interesat sau de implicat în relaţie, din diverse motive, este suficientă uneori pentru a ajunge la epuizare emoţională.

O altă experienţă de acest tip poate fi trăirea sentimentului de trădare, fie din cauza infidelităţii partenerului, fie pentru că acesta şi-a găsit alinarea sau descărcarea la nivel emoţional în altă parte.

De asemenea, conflictele şi certurile frecvente cu partenerul pot stârni emoţii copleşitoare. În alte cazuri, deşi este o experienţă pozitivă, dar schimbarea pe care o implică este foarte mare, acest lucru se poate întâmpla atunci când în familie apare un copil.

Stresul cauzat de astfel de experienţe este amplificat, de fapt, de anumite frici referitoare la relaţia de cuplu: frica de despărţire sau de a fi părăsită de partener, de a nu fi iubită, de a fi respinsă, de a nu fi suficient de bună pentru el etc.

Oricare ar fi motivul, atunci când simţi că este ceva în neregulă în relaţia de cuplu, este bine să vorbeşti deschis cu partenerul tău şi să îi spui ceea ce ai nevoie.

S-ar putea ca el nici măcar să nu conştientizeze că există aspecte ale relaţiei voastre care te stresează sau te îngrijorează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS