12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcţiune judiciară pentru a se stabili dacă ieşirea Marii Britanii din UE este ireversibilă

Acţiune judiciară pentru a se stabili dacă ieşirea Marii Britanii din UE este ireversibilă

Un grup de cetăţeni britanici au sesizat o instanţă din Irlanda pentru a stabili dacă procedura de ieşire a Marii Britanii din UE este sau nu ireversibilă, intenţia fiind ca dosarul să ajungă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, informează Mediafax.

Premierul Theresa May intenţionează să activeze Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona înainte de sfârşitul lunii martie pentru a declanşa procedura de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Experţii juridici ai Guvernului britanic susţin că, dacă va fi declanşată, procedura de ieşire din UE este irevocabilă, deşi experţii europeni cred că Londra se va putea răzgândi.

Însă un grup de britanici au colectat 70.000 de lire sterline pentru a sesiza o instanţă din Irlanda în legătură cu procedura Brexit. „Cazul nu se referă la blocarea Brexit (…). Se va introduce o clauză de siguranţă pentru cazul în care timpul va arăta ca predicţiile conform cărora Brexit va conduce la relansarea economică a Marii Britanii se vor dovedi false. În cazul în care datele se schimbă, este posibil să se schimbe şi percepţiile oamenilor, astfel că va fi păcat ca Marea Britanie să fie silită să facă un lucru pe care electoratul nu l-ar mai vrea”, a explicat Jolyon Maugham, un avocat cu sediul la Londra implicat în acest caz.

Irlanda a fost aleasă pentru acest dosar, întrucât era necesar un stat UE în afară de Marea Britanie. Însă intenţia este ca dosarul să ajungă în pronunţarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS