13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi se marchează Ziua Mondială a Refugiatului

Astăzi se marchează Ziua Mondială a Refugiatului

(Foto: guim.co.uk)
(Foto: guim.co.uk)

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută marcarea, la data de 20 iunie, a Zilei Mondiale a Refugiatului, acesta fiind un prilej de conştientizare a situaţiei milioanelor de persoane deplasate forţat din cauza conflictelor şi persecuţiilor la nivel global. „Marcarea acestei zile reprezintă, totodată, un moment de reflecţie asupra provocărilor şi riscurilor la care se expun actorii umanitari şi a eforturilor necesare în vederea identificării de soluţii durabile la problemele refugiaţilor”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

În 2014, sistemul internaţional umanitar a continuat să fie marcat de crize complexe (Siria, Irak, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană), cu consecinţe devastatoare în plan uman şi socio-economic. La sfârşitul anului precedent, peste 59 de milioane de persoane depindeau de protecţia şi asistenţa oferite de Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Campania mediatică lansată de UNHCR cu această ocazie vizează sensibilizarea publicului larg cu privire la dimensiunea umană a dramei trăite de refugiaţi şi persoanele deplasate intern, prin prezentarea unor poveşti emoţionante de viaţă.

Referindu-se la datele publicate de UNHCR cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că „numărul fără precedent al persoanelor deplasate forţat reflectă nu doar sporirea suferinței la scară individuală, ci şi multiplicarea alarmantă a surselor de violenţă şi instabilitate în plan global. Sistemul internaţional umanitar a atins un punct de cotitură, care impune regândirea manierei de răspuns în situații de urgență, cu accent asupra consolidării capacității de recuperare și adaptare a persoanelor strămutate și a comunităților-gazdă”. „Organizarea la Istanbul, în mai 2016, a primului Summit Mondial Umanitar reprezintă oportunitatea necesară pentru dezvoltarea de parteneriate şi consacrarea unei noi paradigme de acţiune eficientă, în acord cu dinamica geopolitică actuală”, a afirmat oficialul român citat în comunicat.

În ceea ce privește contribuția României, ministrul Bogdan Aurescu a făcut referire la Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara și a evidențiat faptul că „a început ca un proiect pilot unic în lume, primul de acest fel şi veritabil model de urmat, devenind un instrument important al politicii de protecție a refugiaților al UNHCR și un mecanism rapid și eficient de salvare a vieții pentru unele dintre cele mai vulnerabile persoane. România pune astfel în aplicare, din 2008 şi până în prezent, în modul cel mai concret şi cu rezultate vizibile, conceptul de securitate umană”.

Ziua Mondială a Refugiatului este celebrată în data de 20 iunie a fiecărui an, începând cu 2001, în conformitate cu Rezoluţia 55/76 a Adunării Generale a ONU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS