File de istorie: Tezaurul de la Craiova

Tetradrahma lui Filip al II-lea găsită pe teritoriul oraşului Craiova (Foto: Revista Mitropolia Olteniei 1946)


O ulcică de pământ cu monede vechi, descoperite în anul 1946 în Valea Vlăicii din Bănie, făcea dovada existenței unei comunități dacice pe teritoriul Craiovei de astăzi. Tezaurul monetar din secolul IV a.Chr. a venit să completeze informațiile istoricilor ce au mai scris o pagină din trecutul civilizațiilor ce au trăit în aceste locuri.

Pe teritoriul oraşului Craiova, care-şi duce existenţa, se pare, de câteva milenii, după cum o dovedesc urmele din epoca neolitică (aproximativ 5.000 de ani a.Chr.) aflate pe lângă Valea Fetii, s-a găsit în anul 1946 o ulcică de pământ cu monede vechi, șase la număr. Tezaurul monetar, numit Tezaurul de la Craiova, a fost descoperit undeva între intersecţia actualei străzi Romul cu Calea Bucureşti şi intersecţia principală din Valea Vlăicii, unde, în perioada medievală, se afla cursul unui pârâu.

O monedă din acest tezaur s-a dovedit a fi cu exactitate o tetradrahmă de argint, originală, în greutate de 14,2 g, de la Filip al II-lea, regele Macedoniei (359 – 336 a.Chr.). „Avea figurat pe avers capul lui Zeus în profil cu coroana de lauri, iar pe revers un călăreţ cu calul în galop, care ţine într-o mână frâul, iar în cealaltă o ramură de palmier. Pe margine, în dreptul pieptului calului sunt reliefate cele trei litere greceşti aparţinând numelui emitentului monedei, adică Filip al II-lea.

Se ştie că începând cu domnia lui Filip al II-lea, Macedonia se ridicase la o stare economică şi politică înfloritoare. Pe la mijlocul secolului al IV-lea î.d.Hr., ea ajunsese o putere de rangul întâi, «revendicând dreptul la hegemonia mondială şi, în cele din urmă, realizând chiar această hegemonie». Ca să-şi menţină cuceririle făcute şi să-şi întărească autoritatea, statul macedonean a întreprins o serie de campanii militare, care au ajuns să depăşească şi linia Dunării, până la triburile geto-dacice“, notează Pr. I. Ionescu în numărul XXI al revistei Mitropolia Olteniei, din 1969.

Mărturii despre trecut

În acea perioadă de maximă expansiune, în Macedonia se bate o mare cantitate de monede de aur, argint şi bronz. Moneda macedoneană devine o monedă „internaţională“, care cunoaște o foarte mare răspândire şi în afara graniţelor regatului. Pe teritoriul Daciei, moneda macedoneană s-a bucurat de o mare răspândire. Din datele furnizate de istorici, aproape toate tipurile de monede emise de Filip al II-lea, Alexandru cel Mare şi de urmaşul său, Filip al III-lea (323 – 316 a.Chr.), au circulat pe toată aria carpato-dunăreană. De fapt, se pare că aceste piese au servit ca model şi pentru baterea monedelor la geto-daci, în cursul secolului al III-lea şi îndeosebi în secolul al II-lea a.Chr., când monedele originale macedonene se împuţinează sau nu mai ajung la noi.

Dintre toate categoriile de monede macedonene, cea care este mai mult răspândită pe teritoriul României este tetradrahma de argint a lui Filip al II-lea. Într-un număr mai redus au circulat şi monedele de aur şi de bronz. Descoperirea monedelor din Valea Vlăicii nu face decât să aducă o altă mărturie despre vechimea locurilor pe care s-a ridicat Cetatea Banilor.


„Pentru mine este evident că acest tezaur a aparținut unui membru al comunității dacilor care au locuit lângă Biserica Hagi Enuș. Cred că acest tezaur a fost îngropat din cauza unuia din cele două evenimente care au avut loc după moartea regelui Filip al II-lea: expediția militară a lui Alexandru Macedon, desfășurată undeva la nordul Dunării în anul 335 a.Chr. sau expedițiile regelui macedonean Lisimah din anii 300 și 292 a.Chr. Aceste expediții nu au ajuns în zona Craiovei de astăzi, dar au produs probabil în rândul populației dacice locale o teamă, ce a dus la ascunderea monedelor pentru a nu fi jefuite de către macedoneni. Cel ce a îngropat tezaurul nu a mai putut ajunge să-l recupereze. Fie a murit sau nu a mai găsit locul“, a precizat Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.

Tezaurul de la Craiova vine alături de cel mai vechi vas de lut din țară descoperit la Cârcea, în cel mai vechi sat neolitic din România, ruinele Pelendavei – a căror istorie v-am prezentat-o în cadrul unui alt articol al Gazetei de Sud din 6 decembrie 2014 („Comori din adâncuri“) – să spună povestea acestor locuri încărcate de istorie.

Monedele de la Filip al II-lea, pe teritoriul țării noastre

Cu excepţia părţii de nord a Moldovei şi a Ardealului, monedele de la Filip al II-lea se găsesc răspândite pe tot cuprinsul ţării noastre, ceea ce dovedeşte stadiul de dezvoltare social-economică a triburilor geto-dacice în a doua jumătate a secolului al IV-lea a.Chr.

După informaţiile din studiul lui Constantin Preda, prezentate în revista Mitropolia Olteniei, numărul XXI, din 1969, monedele lui Filip al II-lea s-au găsit, până în 1956, în 30 de localităţi pe teritoriul ţării noastre, între care figurează şi două din Oltenia: un stater de la Filip al II-lea, aflat la Cartiu, în comuna Turcineşti, judeţul Gorj, şi o tetradrahma de la Filip al II-lea, aflată izolat în comuna Plopşor, judeţul Dolj, făcută cunoscută de Dr. C. S. Nicolăescu-Plopşor.Comenteaza acum

Alte stiri

22 aprilie 2019

Comisarul-şef Cornel Filip, împuternicit adjunct la IPJ Gorj

Comisarul şef Cornel Petre Filip a fost împuternicit să ocupe funcţia de adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. Postul rămăsese vacant, după ce adjunctul Daniel Feţanu a fost împuternicit adjunct la IPJ Mehedinţi. Filip ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 10 ianuarie 2015

Actualitate

» PNL a ales delegaţia care participă la consultările cu preşedintele Iohannis
» Unde se află Hayat Boumedienne, prietena asasinului de la supermarketul evreiesc?
» Franţa: Peste 100.000 de persoane au manifestat în semn de omagiu faţă de victimele atentatelor din ultimele zile
» Alarmă falsă la Disneyland Paris: O femeie a strigat că este iubita teroristului care a luat mai mulţi ostatici într-un magazin evreiesc
» Lista drumurilor unde circulaţia este îngreunată sau oprită
» Klaus Iohannis merge duminică la Paris la Marșul Solidarității
» Atacul la Charlie Hebdo, revendicat de Al-Qaida în Peninsula Arabia
» Pakistan: Cel puțin șapte persoane au fost ucise într-un atentat comis într-o moschee şiită
» Surprinzătoarele erori ale teroriştilor care au venit în ajutorul anchetatorilor
» Situaţia traficului rutier din ţară
» Franţa menţine alerta antiteroristă la cel mai înalt nivel
» Personalitatea săptămânii: Petrache Poenaru
» File de istorie: Tezaurul de la Craiova
» Cartea de weekend: „Iubita locotenentului francez“
» După 50 de ani de activitate publicistică: Criticul şi istoricul literar Marian Barbu renunţă la scris!

Interviu

» Sanda Blagu, medic stomatolog în Elveția: „În România se lucrează superficial“

Local

» Preşedintele suspendat al CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, rămâne în continuare în arest la domiciliu
» Cod Galben de ninsori şi vânt în 22 de judeţe
» Mehedinţi :Femeie moartă de frig, sub dărâmăturile casei distruse de un incendiu
» Vâlcea: Două autobuze, cinci maşini şi doi răniţi în două accidente petrecute în acelaşi loc la cinci minute unul de altul
» Poliţiştii de frontieră marinari muncesc la -15 grade Celsius

Dolj

» 637 locuri de muncă disponibile în Oltenia
» Piaţa Mihai Viteazul din Craiova, parcare fără plată?
» Craiovenii, din nou față în față cu autoritățile: „Fii vocea cartierului tău!“ continuă în Bariera Vâlcii
» Zeci de mii de câini din Dolj, expuşi turbării
» Elevii vor putea opta pentru școală cu contract de muncă
» Un tronson din Brestei și alte trei drumuri, la licitație pentru modernizare
» Bebeluș la un pas de moarte din cauza asistentelor
» Rodica Iliescu, o mamă aruncată la gunoi

Gorj

» Gorj: Pe drumurile din judeţ s-a acţionat cu 26 de utilaje de deszăpezire
» Gorj: O femeie a fost găsită moartă şi sfâşiată de câini
» Gorj: Doi bătrâni, găsiţi morţi în casă
» Război fratricid în PNL

Sport

» Tenis – Polonia a câştigat în premieră Cupa Hopman
» Baschet (m): Craiova a pierdut amicalul cu U BT Cluj
» Handbal – Dedu: Antrenorul Tadici a renunţat la echipa naţională, ne-a surprins cu anunţul
» Handbal: SCM Craiova rămâne cu punctele în cazul “Ecusoanele”
» Tenis – Șarapova a câștigat turneul de la Brisbane
» Tenis – Venus Williams a câştigat turneul de la Auckland
» Fotbal – Mircea Rednic, noul antrenor al echipei Petrolul
» Tenis: Simona Halep, campioană la Shenzhen
» Adrian Popescu: Trebuie să avem răbdare cu echipa
» Halep și Bacsinszky luptă pentru trofeul de la Shenzhen
» Milic și Marojevic, față în față cu publicul craiovean
» Handbalistele craiovene, pregătite să înfrunte campioana

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!
» Bancul zilei
» Telefonul inteligent, imaginat încă din 1950

Top