13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateManifestațiile din România pe tema votului din diaspora, prezentate în presa internațională

Manifestațiile din România pe tema votului din diaspora, prezentate în presa internațională

Mitingurile la care mii de persoane din România au participat aseară pentru a atrage atenţia asupra procesului de votare pentru românii din diaspora au ajuns deja subiect în presa străină, informează b1.ro. Publicaţii din Europa, dar şi din Noua Zeelandă şi Asia, scriu că manifestanţii cer ca românii din străinătate să poată vota în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie.

Jurnaliştii de la France 24 scriu că peste 10.000 de oameni au ieşit în stradă şi au protestat faţă de modul în care s-a desfășurat primul tur de scrutin pentru românii in diaspora. „Zeci de mii de români care trăiesc în străinătate s-au plâns că le-a fost imposibil să voteze în primul tur din cauza numărului insuficient de secții de votare”, scrie publicaţia citată.

Agenţia Reuters notează că românii din ţară au iesit în stradă şi îşi arată susţinerea faţă de cei din diaspora şi cer ca aceştia să poată vota în cel de-al doilea tur de scrutin. Jurnaliştii amintesc și despre problemele României legate de corupţie.

Site-ul australian SBS notează că peste 7.000 de oameni s-au adunat la Cluj-Napoca, iar alţi 1.500 au protestat la Timișoara, oraşul unde a început revoluţia din 1989, faţă de modul în care a fost organizat votul în diaspora.

Şi jurnaliștii de la agenția de presă RIA Novosti au scris despre protestele din România şi au publicat procentele obţinute de Victor Ponta si Klaus Iohannis în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Presa din Asia notează că scrutinul din Romania este unul „crucial pentru o fostă ţară comunistă, unde democraţia încă are de suferit”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS