16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopacii din parc le doboară crucile

Copacii din parc le doboară crucile

Mai mulți craioveni care au locuri de veci în cimitirul Ungureni, în zona învecinată Parcului „Romanescu“, spun că, din cauza crengilor copacilor din parc, riscă să rămână fără cruci la morminte.

Cine nu îşi îngrijeşte locul de veci riscă să rămână fără el. Este una dintre sancţiunile prevăzute în noua Lege a Cimitirelor şi Serviciilor Funerare, votată recent de parlament. Măsura poate fi luată dacă deținătorul locului de veci nu-l întreține pe o perioadă de doi ani și administratorii cimitirelor au dreptul să îl confiște. Dar ce te faci când tocmai administratorul cimitirului nu se îngrijește de acest loc, adică de întreținerea întregului cimitir? Sau neglijența lui poate duce la distrugerea construcțiilor pe care deținătorii locurilor de veci le au.
Mulți craioveni care au morminte în cimitirul Ungureni se plâng de administratorul cimitirului, adică RAADPFL Craiova. Oamenii spun că îngrijirea cimitirului lasă de dorit, curățenia se face doar pe aleile principale, iar partea dinspre serele situate în Parcul „Romanescu“ este lăsată de izbeliște. Partea dinspre parc este plină de buruieni, iar lucrătorii din cimitir ajung foarte rar aici. Coroanele copacilor din parc acoperă în mare parte locurile de veci. Crengile lovesc crucile, mai ales când bate vântul și, spun oamenii, le slăbesc din postamentul în care sunt prinse.
„Eu am aici locul de veci al soției mele. Merg la fiecare sfârșit de săptămână la cimitir. Îngrijesc cum pot, tai iarba, pun flori, dar în jur este plin de buruieni. Mă deranjează crengile copacilor care sunt aplecate prea mult peste cruci. Sunt copacii din parc. Atunci când bate vântul, lovesc în cruci și în construcțiile pe care le au mormintele. Dacă ne strică aici, cine ne repară? Cade crucea, se sparge, nu mai am puterea să pun alta“, s-a plâns Marcel Istrate, un craiovean din Valea Roșie
Deținătorii locurilor de veci spun că plătesc destui bani la administratorul cimitirului și consideră că, indiferent de zona în care este plasat mormântul, angajații trebuie să întrețină aleile și spațiile dintre locurile de veci la fel. Dar urgența sunt crengile copacilor care amenință crucile de la morminte. „Crucile de la mormintele noastre sunt lângă gardul parcului. Crengile de la copacii din parc trec peste gard și sunt aplecate până la pământ peste morminte. Lovesc crucile. Crucea din margine este deja zgâriată. Le-am mai zis celor care muncesc în cimitir, dar nu au făcut nimic. O să ne strice crucile“, a spus Maria Dogaru.

Să mai aștepte

Administratorul cimitirului, RAADPFL Craiova, spune că angajații fac zilnic curățenie în toate cimitirele aflate în administrarea regiei. Iar în privința copacilor, mai au de așteptat. „Echipa Tăieri Arbori din cadrul RAADPFL Craiova, în a cărei atribuție intră și toaletarea arborilor, are un program foarte încărcat din cauza numeroaselor solicitări ale cetățenilor (direcționate către RAADPFL de către Primăria Craiova) și a condițiilor meteo nefavorabile din ultimele luni. Majoritatea solicitărilor se referă la arbori aflați pe domeniul public ce pot pune în pericol viața sau bunurile cetățenilor. Chiar dacă titularii au făcut solicitări pentru toaletarea arborilor, aceste operațiuni s-ar putea să fi fost programate mai târziu, în funcție de prioritățile menționate mai sus“, a declarat Alexandra Horăscu, purtătorul de cuvânt al RAADPFL Craiova.

Tarifele pentru concesionarea unui mormânt în Cimitirul Ungureni sunt următoarele:

Concesionare mormânt 25 de ani – zona 0 – 300 de lei
Concesionare mormânt 25 de ani – zona I – 225 de lei
Concesionare mormânt 25 de ani – zona II – 150 de lei
Concesionare mormânt 7 ani – zona 0 – 168 de lei
Concesionare mormânt 7 ani – zona I – 126 de lei
Concesionare mormânt 7 ani – zona II – 105 lei

Regulament

„Titularii dreptului de concesiune a locurilor de înhumare au următoarele obligații care, dacă nu sunt respectate, duc la încetarea de drept a contractului de concesiune: îngrijirea permanentă a locului de veci, întreținerea construcțiilor de orice fel existente pe locul de veci, precum și întreținerea spațiului de acces la locul de veci“, art. 30 din Regulamentul privind funcționarea cimitirelor aflate sub autoritatea Consiliului Local Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS