13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe deschide o nouă sesiune de proiecte cu fonduri europene

Se deschide o nouă sesiune de proiecte cu fonduri europene

http://www.youtube.com/watch?v=gKH39P2uPF4

Daniel Popescu, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Dolj, a anunţat, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, că persoanele care au acces la internet pot depune online cererile de finanţare pentru fermele de familie.

Daniel Popescu, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Dolj, prezent, ieri, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la alege tv, a precizat că astăzi se deschide o nouă sesiune de proiecte pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), pe Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole“. La această nouă sesiune, alocarea pentru fermele de familie este de 35 de milioane de euro, defalcată, 50% pentru sectorul vegetal şi 50% pentru cel zootehnic, a spus Daniel Popescu. Pentru fermele mari sunt alocate 100 de milioane de euro, de asemenea, defalcat pe sector vegetal şi pe zootehnie.
Ca şi noutate absolută, cererile de finanţare pentru fermele de familie pot fi depuse online, direct pe site-ul www.apdrp.ro, dacă solicitantul are acces la internet. Cota de cofinanţare pe care trebuie să o suporte agricultorii este destul de mare, în sensul că fondurile europene şi publice reprezintă 40% din valoarea proiectului, iar contribuţia beneficiarului trebuie să fie de 60%. „Nu oricine îşi permite să depună un astfel de proiect, pentru că este nevoie de o cofinanţare consistentă“, a explicat Popescu. El a detaliat care au fost dificultăţile beneficiarilor în accesarea fondurilor pe PNDR, precizând totodată că interesul agricultorilor şi al firmelor care au tangenţă cu agricultura doljeană a fost deosebit de mare pentru astfel de fonduri.

Suma pentru instalarea tinerilor fermieri a crescut
la 50.000 de euro
 
Tinerii de până în 40 de ani care doresc să se mute la ţară şi să îşi înceapă o afacere în agricultură pot acum opta pentru fonduri europene şi mai mari. Suma pe proiect destinată lor a crescut de la 15.000 de euro până la 50.000 de euro, bani ce pot fi utilizaţi pentru sere, solarii, pentru cultura mare şi pentru alte mici investiţii din gospodăria micilor agricultori, investiţii aducătoare de profit. De ceva vreme, tinerii fermieri care solicită fonduri europene pentru a se instala la ţară trebuie să nu mai aibă ocupaţii în alte domenii şi este obligatoriu să aibă studii agricole. Cei care nu au studii agronomice pot face cursuri, de până la trei luni.
Emisiunea integrală poate fi urmărită şi pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro.

Câştigătorii concursului
„Cea mai bună idee de afaceri“
vor ca proiectul lor să devină real

În partea a doua a emisiunii „Economia Sudului“, în studioul alege TV s-au aflat câştigătorii concursului „Cea mai bună idee de afaceri“, organizat de Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Cei trei tineri de la Colegiul Naţional „Carol I“, Adina Pelin, Mădălina Pârvuleasa şi Marius Nicolae, au fost însoţiţi de prodecanul FEAA, Anca Tănasie. În cadrul emisiunii, elevii au dezvăluit că vor ca ideea lor virtuală de afaceri – crearea unei cafenele culturale digitale, în care să poţi să îţi descarci cărţi şi cursuri direct pe telefonul mobil sau pe alt device (tabletă, de exemplu) –  să fie transpusă în realitate. Copiii au spus că au discutat cu părinţii lor despre deschiderea unei astfel de cafenele, iar aceştia şi-au dat acordul de principiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS