24 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎCCJ: Magistraţii trebuie să folosească articolele mai favorabile din oricare dintre cele două coduri penale

ÎCCJ: Magistraţii trebuie să folosească articolele mai favorabile din oricare dintre cele două coduri penale

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit astăzi că prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de cea a pedepsei. Surse judiciare au explicat, pentru Mediafax, că în esenţă, potrivit acestei decizii, magistraţii va trebui să folosească, în cadrul instituţiilor de drept penal, articolele mai favorabile din oricare din cele două coduri penale, cel vechi şi cel nou.

Un complet de nouă judecători de la Curtea Supremă a stabilit această măsură şi a admis în acest fel o sesizare a Curţii de Apel Bucureşti (CAB) prin care această instanţă cerea lămuriri privind aplicarea legii penale mai favorabile în cazul prescripţiei. ÎCCJ a dezbătut sesizarea făcută de CAB, secţia 1 Penală, în dosarul 530/303/2013 – un dosar de înşelăciune -, prin care s-a solicitat pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizând aplicarea legii penale mai favorabile în cazul prescripţiei răspunderii penale, respectiv dacă prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei.

Cei nouă judecători au hotărât următoarele: „În aplicarea articolului 5 din Codul penal, stabileşte că prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei”. Potrivit deciziei de astăzi, această decizie normativă este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, partea I, potrivit art. 477 alin. 3 din Codul de procedură penală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS