18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA fost inaugurată o pârtie de 1,3 kilometri în Rânca

A fost inaugurată o pârtie de 1,3 kilometri în Rânca

Peste o mie de turişti s-au aflat la Rânca la sfârşitul săptămânii trecute. A fost cea mai mare aglomerare de turişti pe pârtii, de la deschiderea sezonului de iarnă, la cota 1.650. Ninsorile din ultima săptămână, vremea foarte bună din weekend, dar şi drumul curăţat până la asfalt au fost câteva din premisele care au asigurat câteva zile perfecte de schi în zona montană Rânca. Faptul că a nins din belşug a creat condiţiile amenajării tuturor celor cinci pârtii deja existente: Rânca 1 de la Telescaun (860 metri), M1 (611 metri), M2 (510 metri), M3 (710 metri), şi M4 (350 metri), a celor două pârtii de sanie, dar şi a pârtiei Rânca 2, tot de la telescaunul de sub Vârful Păpuşa. Este vorba de o pârtie nouă, în lungime totală de 1,3 kilometri, care este cea mai lungă din Rânca şi este amenajată lângă traseul de schi Rânca 1. Pârtia de 1.300 de metri are un grad mediu de dificultate şi reprezintă noua atracţie pentru turişti, având în vedere cât este de lungă.

Urmează concursurile de schi

Salvamontiştii au fost prezenţi cu toate echipele pe toate pârtiile din Rânca. Faptul că pe pârtii a fost multă zăpadă a redus în mod simţitor şi numărul accidentelor la schi. Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont Gorj, a fost de serviciu în Rânca şi a coordonat toate intervenţiile din teren: „A fost, într-adevăr, aşa cum ne dorim să fie tot timpul: multă zăpadă, peste o mie de turişti pe pârtii şi vremea foarte bună. Nu a nins, a fost soare şi drumul deszăpezit până la asfalt. Faptul că pârtiile au fost acoperite bine cu zăpadă nu a mai lăsat descoperite obstacole de care s-ar fi putut lovi schiorii. A fost şi motivul pentru care nu am avut decât patru-cinci evenimente: întinderi, luxaţii. Nu a fost nevoie de îngrijiri speciale. Putem spune că a fost primul weekend de sezon de schi adevărat în Rânca. Din câte spun prognozele, aşa va fi până la finalul sezonului şi va ieşi toată lumea în câştig. De la jumătatea lunii februarie vor începe competiţiile şi concursurile. Primii vor organiza o cupă cei de la Rotary, după 15 februarie. Va mai fi Cupa Sănătatea, Cupa Telescaun-Rânca, încă un concurs Rotary. Oricine poate să organizeze şi va beneficia de asistenţă“, a precizat Sabin Cornoiu.

A funcţionat şi telescaunul

Telescaunul de la Rânca a fost pus în funcţiune, de asemenea, în acest weekend. El este administrat în prezent de firma constructoare, după ce firma înfiinţată de Consiliul Judeţean Gorj nu a reuşit să obţină profit din exploatare şi a mers în primii doi ani numai în pierdere. Telescaunul va fi concesionat unei firme în primăvară, iar în prezent este administrat temporar de către societatea care l-a construit. „Firma din Slatina, judeţul Olt, care administrează temporar, în această iarnă, telescaunul a realizat un restaurant, grupuri sociale, trepte de acces, o parcare cu 200 de locuri şi a nivelat pârtia. Tot acolo au amenajat şi pârtia de 1.300 de metri, care a făcut zona şi mai atractivă, fiind de acum două pârtii în loc de una. A mers şi telescaunul, şi o urcare este şase lei, respectiv patru lei, în funcţie de numărul de urcări. Preţurile sunt sub cele practicate anterior: probabil şi-au făcut nişte calcule. E bine că funcţionează şi oamenii au început să vină“, a mai declarat şeful Serviciului Public al Salvamont Gorj. Investiţia va fi concesionată în acest an de către autorităţile locale şi judeţene, astfel încât să poată fi realizate investiţiile necesare ca pârtiile să poată beneficia de toate facilităţile şi în primul rând de zăpadă cât mai mult timp.

Se deschid noi staţii Salvamont

Iubitorii turismului montan şi ai munţilor din Gorj vor avea parte de asistenţă în plus din partea salvamontiştilor gorjeni. Zonele Padeş, Tismana, Runcu, Stăneşti, Schela, Bumbeşti Jiu, Rânca (zona nord), Baia de Fier şi Polovragi vor putea beneficia de serviciile unor noi staţii salvamont începând din luna martie. Serviciul Salvamont va scoate la concurs nouă posturi de administratori pentru bazele care au fost realizate din fonduri europene: „Vom angaja nouă administratori, câte unul pentru fiecare bază. Vom căuta să angajăm persoane din rândul localnicilor, care să cunoască împrejurimile şi istoricul zonei respective. În plus, salariile vor fi la nivelul sistemului bugetar. Probabil, vor fi mai atractive pentru oamenii din zonă, care nu vor depinde de transport“, a mai declarat Sabin Cornoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS