13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMulţi craioveni l-au uitat pe Eminescu

Mulţi craioveni l-au uitat pe Eminescu

http://www.youtube.com/watch?v=PLWHr-iHQr0

\n

Ieri am sărbătorit 164 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu. Am luat-o la pas prin Craiova să vedem cine îşi mai aminteşte de aniversarea şi poeziile poetului naţional.

Eminescu este poetul care luminează literatura română şi ne bucură sufletul cu fiecare vers. Chiar dacă este considerat de unii „poetul nepereche“ a cărui operă învinge timpul, iar alţii au afirmat că, „în afară de Eminescu, totul este aproximativ în literatura română“, sunt puţini craioveni care îşi mai amintesc când este ziua lui de naştere. În ce măsură mai sunt preocupaţi craiovenii de valorile naţionale? Ne mai respectăm noi poeţii măcar amintindu-ne câte un vers din opera lor? Iată cum stau lucrurile în realitate.
În centrul oraşului dăm de o tânără care acceptă uşor nedumerită să îşi scoată casca din ureche şi să ne spună dacă ştie ce se sărbătoreşte. Nu ştie să răspundă. Când aude că este ziua lui Mihai Eminescu, zice mirată: „Aaaa, da. Ce pot să zic?!“. O întreb dacă ştie vreun poem scris de marele poet şi îmi răspunde scurt: „Bineînţeles că ştiu, dar nu am acum timp de interviuri“. Alţi doi tineri sunt în trecere şi, cu zâmbetul pe buze, spun că nu ştiu că românii sărbătoresc ziua de naşterea a lui Mihai Eminescu. Cu atât mai puţin ei ştiu să ne spună câteva poezii.
Convins că răspunsul său este corect şi cu un aer de superioritate, Valentin Bratu spune că, pe 15 ianuarie, sărbătorim Unirea Principatelor Române. Îşi dă seama că, de fapt, la această dată este sărbătorită ziua poetului Mihai Eminescu. Îl întrebăm dacă ştie o poezie scrisă de marele poet: „Cred că ştiu câteva poezii, dar sunt blocat acum, nu pot să vă spun nici una. Ştiu poezia «Scrisoarea III», dar nu pot să recit nimic“.
Ieşite la plimbare, două prietene se amuză când aud întrebarea noastră, dar, după un scurt timp de gândire, una dintre ele îşi aduce aminte că a învăţat la şcoală poezia „Luceafărul“ şi, cu emoţii, Carmen Iordache începe să recite câteva versuri: „A fost odată ca-n poveşti/A fost ca niciodată,/Din rude mari împărăteşti,/O prea frumoasă fată“. În schimb, prietena ei, Marinela Preda, cu jumătate de gură, spune că nu ştie nici o poezie de Eminescu. Tot din poezia „Luceafărul“ ştie să recite şi Andrada, însă prietena ei, Daniela, spune că nu îşi aduce aminte nici măcar un vers.

„Care poezie mai era, mă?“ este întrebarea tinerilor

Alţi tineri veseli, altă poezie. Alexandru Negrea şi Florin Şarlă mărturisesc că nu ştiu de ziua lui Eminescu. Nu li se pare nimic anormal în asta, ba chiar îi amuză: „Nu, nu ştiam asta“, răspund băieţii în timp ce îşi dau coate unul altuia. Îi întreb dacă li s-a spus la şcoală despre acest eveniment, dar pe un ton hotărât îmi răspund: „Nu am fost la şcoală astăzi“. Sunt în clasa a X-a, însă ridică din umeri atunci când îi rugăm să recite câteva versuri din Eminescu: „Nu am studiat nici o poezie de Eminescu. Nu ştim noi“.
Pe Ioan Anoie şi colegul său îi oprim în drum spre şcoală. Sunt elevi în clasa a VIII-a, dar nici ei nu ştiu de ziua lui Eminescu. Unul dintre ei spune că singura poezie scrisă de acest poet pe care o cunoaşte este „Luceafărul“, dar nu ştie să recite nici un vers: „Alta nu mai ştiu“. Îi cere ajutorul colegului său: „Care poezie mai era, mă?“. Însă, nici colegul său nu ştie mai multe poezii: „Eu ştiu mai mult melodii folk de Eminescu“, dar nu îşi aduce aminte nici una.
Încercăm să găsim mai mulţi tineri craioveni care să recite câteva versuri din Eminescu şi care să îşi aducă aminte de poemele pe care le-au studiat la şcoală. Mai vorbim cu câţiva, dar pe fugă, şi spun că nu ştiau că pe 15 ianuarie este ziua poetului Mihai Eminescu şi cu atât mai puţin ştiu să recite din poeziile geniului naţional.

Bătrânii nu l-au uitat pe Eminescu şi ştiu poeziile lui

Majoritatea tinerilor din Craiova nu au ştiut că ieri toţi românii au sărbătorit 164 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Doar doi dintre aceştia au putut să recite câteva versuri din poeziile geniului român.
Însă, oamenii mai în vârstă şi-au adus aminte de această sărbătoare naţională. Elena Jivan nu mai are răbdare şi nici vederea atât de bună ca a tinerilor ca să mai citească poeziile lui Eminescu, dar nu a uitat că ieri a fost ziua poetului: „Bineînţeles că ştiu! Se împlinesc 164 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu“. O întreb dacă ştie să ne recite câteva versuri de Eminescu şi, cu căldură în glas, femeia ne răspunde: „Da, cum să nu. Din care poezie vreţi să vă recit?“. Cu vocea tremurândă de emoţie, doamna ne recită câteva versuri din poezia „Luceafărul“: „Un cer de stele dedesubt,/Deasupra-i cer de stele /Părea un fulger ne’ntrerupt/Rătăcitor prin ele“.
Întâlnim alte două doamne trecute de prima tinereţe, dar cărora poeziile lui Eminescu, învăţate la şcoală, le-au rămas pentru totdeauna în memorie: „Sigur că ştiu ce sărbătorim astăzi. Se împlinesc 164 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu“. O rugăm pe Cleopatra Stanca să ne spună şi câteva poezii scrise de marele poet şi începe să le enumere: „Luceafărul“, „Revedere“, „Somoroase păsărele“.  Cu drag începe să recite câteva versuri: „Ce te legeni, codrule,/Fără ploaie, fără vânt,/Cu crengile la pământ?“.
Pentru că îl consideră pe Mihai Eminescu o valoare naţională, de care toţi românii ar trebui să fie conştienţi, Dan Niculescu ştie să recite multe poezii compuse de marele poet. Are tolba plină de poeme şi, cu voce gravă, bărbatul începe să recite: „Pe lângă plopii fără soţ. /Adesea am trecut/Mă cunoşteau vecinii toţii/Tu nu m-ai cunoscut“. Schimbă registrul şi mai recită ceva: „La steaua care a răsărit/ E cale atât de lungă,/Că mii de ani i-au trebuit/ Luminii să ne-ajungă“. Ca să recupereze parcă golul lăsat în urmă de tinerii craioveni care nu au ştiu să recite nici un vers de Eminescu, bătrânul domn, cu o uşoară interpretare actoricească, ne mai spune câteva versuri: „Tu eşti, Mircea?/ – Da, împărate!/ – Am venit să mi te-nchini,/ De nu, schimb a ta coroană într-o ramură de spini“, apoi altă poezie frumoasă: „De treci codrii de aramă, de departe vezi albind/Ş-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint“.
Cam asta ştiu craiovenii despre cel mai mare poet al României. Dacă e de ajuns sau nu, „Eminescu să ne judece“, vorba lui Grigore Vieru!

Românii, tot mai neinteresaţi
de cărţi

Tot mai puţini români mai pun mâna pe câte o carte. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român de Studii Sociale, o treime din tinerii cu vârste până în 30 de ani nu au citit nici o carte în 2012. Piaţa de carte tipărită a fost serios afectată, valoarea acesteia înjumătăţindu-se faţă de 2007. Potrivit sondajului realizat de Institutul Român de Studii Sociale, peste jumătate din respondenţi nu au citit nici măcar o carte în 2012. Doar 15% dintre cei intervievaţi au citit cinci sau mai mult de cinci cărţi, 11% au citit în acel an trei sau patru cărţi, în timp ce 21% au terminat de lecturat una sau cel mult două cărţi. Datele ne arată că nici tinerii, nici vârstnicii nu prea mai pun mâna pe cărţi. O treime din cei cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani nu au citit nimic în 2012. La fel şi jumătate dintre respondenţii până în 50 de ani, dar şi majoritatea românilor care au depăşit 55 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS