12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate29 de lideri sindicali, fără prime de Crăciun

29 de lideri sindicali, fără prime de Crăciun

Nu toţi membrii Federaţiei Naţionale Mine Energie vor beneficia de prima de Crăciun în valoare de 750 de lei. Ion Răuţ, directorul Direcţiei Resurse Umane, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că 29 de lideri de sindicat nu vor încasa prime de Crăciun, din cauză că au adus deservicii companiei. Liderii de sindicat, majoritatea susţinători ai preşedintelui Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, sunt acuzaţi că au stricat imaginea Complexului, prin modul în care au acţionat în ultimele luni. În plus, un lider de sindicat a înregistrat o şedinţă în care se negocia prima pentru salariaţi şi a făcut-o publică. Acest lucru i-a nemulţimut pe cei din administraţie, care au acuzat sindicatele de lipsă de fair-play. Negocierile au fost blocate, iar decizia de acordare a primei a fost luată aproape exclusiv de administraţie prin consultarea doar a unor reprezentanţi ai salariaţilor. Deşi sindicatele solicitau o primă de 700 de lei, conducerea Complexului Energetic Oltenia a decis să mărească prima la 750 de lei, însă a hotărât ca nu toată lumea să o primească.

Liderii sunt nemulţumiţi

Liderii de sindicat din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie critică decizia managerilor Complexului Energetic Oltenia. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de modul în care s-a procedat şi susţin că administraţia doreşte să elimine sindicatele din cadrul companiei. Dumitru Pârvulescu, şeful sindicatului de la Cariera Peşteana, spune că administraţia complexului încearcă prin aceste măsuri să-i înlăture din fruntea mişcării sindicale.
„E o răutate! Nu ştiu ce au vrut să demonstreze. Pentru mulţi dintre noi au făcut bine chestiile astea, au văzut membrii de sindicat ceea ce doresc domnii din conducerea CEO cu capii sindicatelor. Adică exterminarea, numai că nu o să aibă plăcerea asta“, a declarat Pârvulescu. Chiar în ziua în care a fost anunţată prima de Crăciun, anumiţi lideri din cadrul Federaţiei conduse de Marin Condescu au anunţat declanşarea unei greve, semn că nu fuseseră informaţi de decizia CEO de a acorda bonusurile de final de an. Anumiţi reprezentanţi ai salariaţilor vorbesc despre împărţirea în două tabere a mişcării sindicale: una favorabilă administraţiei, iar alta împotriva managerilor CEO. De altfel, de câteva săptămâni se vorbeşte despre înfiinţarea altui sindicat reprezentativ în CEO sau de fuziunea sindicatelor actuale pentru a apărea un sindicat reprezentativ. De altfel, FNME a convocat pe 11 ianuarie 2014 un consiliu de coordonare care să ia o decizie în acest sens.

Câştiguri uriaşe pentru liderii
de sindicat

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a făcut public faptul că liderii de sindicat lăsaţi fără prime au beneficiat în anii trecuţi de indemnizaţii şi salarii mai mult decât consistente. „Sunt 200 de sindicalişti, iar 29 dintre ei nu iau aceste bonusuri. Am avut nişte criterii pe bază legală. Aceasta nu este primă de Crăciun, este primă pentru aportul adus de fiecare angajat la activitatea şi la rezultatele companiei. Din ei, 29, să ştiţi că unii sunt cu contractul de muncă suspendat, nu am nici un fel de obligaţie să dau oamenilor care nu îi am în pontaj. Eu am un salariu mare acum pe an, dar salariul meu este mai mic decât l-a avut timp de patru ani de exemplu sindicalistul Corneliu Gârjoabă, care a câştigat în patru ani 850.000 de lei. Am crezut că nu mai e cazul să mai aibă primă. Marin Golea a câştigat în patru ani peste 600.000 de lei şi pentru dânsul am considerat că n-a făcut nimic pentru firma asta, ba chiar a făcut contra ei. Marciuc a câştigat 670.000 de lei în patru ani, bani luaţi pe stat, în afară de ce lua de la sindicat. Geamănu Vasile a luat peste 580.000 de lei, nu ştiu cine este, nu am auzit de dânsul ca sindicalist, nu i-am dat nici dânsului primă. Toma Tatomir are mari dificultăţi în a face o cerere de concediu, are 520.000 de lei luaţi în patru ani. Au avut un comportament agresiv împotriva companiei“, a menţionat Laurenţiu Ciurel, şeful Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS