14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Fântâna lui Amza

http://www.youtube.com/watch?v=nJrksnlMm1E

\n

Este trist, dar mai ales revoltător ca ultima dorinţă a unui actor iubit de un popor întreg, rostită pe patul de moarte, să fie îndeplinită nu într-un an, doi, nici măcar în zece, ci după 30 de ani de la deces. Nu a vrut mult, şi-a dorit doar să-şi potolească setea, să bea o cană de apă dintr-o fântână… Dorinţa i-a fost îndeplinită abia acum, când în Piaţa Civică din municipiul Băileşti a fost ridicată o fântână care îi poartă numele. Sute de băileşteni, alături de fiica actorului, Oana Pellea, l-au comemorat joi seară pe „Nea Mărin“, iar şirul luminii lui Amza a pornit pe străzile oraşului, până la casa memorială.    

Este emoţionant să vezi sute de oameni cu candele aprinse strânşi pentru pomenirea unei persoane trecute în nefiinţă în urmă cu trei decenii. L-au iubit şi îl iubesc în continuare, îi păstrează imaginea vie, îl comemorează ca pe un membru al familiei. Face parte din viaţa lor, este cel care i-a făcut cunoscuţi în toată ţara, care le-a prezentat viaţa, problemele, modul în care ştiu să se bucure.

„E bine… E bine chiar şi după 30 de ani că un vis şi dorinţa unui om s-au împlinit“

În ciuda gerului, odată cu lăsarea serii, Piaţa Civică a oraşului a prins viaţă. Grupuri de locuitori, în special copii, s-au adunat emoţionaţi pentru a fi alături de Oana Pellea la comemorarea tatălui ei. Recent întoarsă de pe scenele lumii, însă extrem de modestă şi distinsă, emoţionată să simtă căldura băileştenilor, actriţa a mulţumit tuturor celor prezenţi. Din când în când, când zărea câte o figură cunoscută, o vedeai cum face plecăciune în faţa oamenilor care au avut şansa să îi cunoască tatăl. „Ce văd eu aici sunt copii… Şi este cu atât mai emoţionant, pentru că viaţa merge înainte… Dumneavoastră îl ştiţi pe Amza din filme, din poze, şi cu toate astea, pe frigul ăsta, aţi venit şi e un semn, şi e un adevăr că el nu a murit. Am încercat, de-a lungul anilor, să ridic o fântână în multe oraşe din ţară pentru a-i îndeplini dorinţa tatălui meu. Doream decât bucăţica de pământ pe care să pot săpa o fântână, de restul îmi luasem angajamentul că mă voi ocupa… Nu s-a putut însă… Această fântână şi-a dorit-o de 30 de ani. Am muncit şi luptat 30 de ani în România ca ea să existe şi am reuşit să-i îndeplinesc ultima dorinţă de pe patul de moarte abia azi. E bine… E bine chiar şi după 30 de ani că un vis şi dorinţa unui om s-au împlinit. Să dea bunul Dumnezeu ca atunci când o să creşteţi mari să vă daţi întâlnire cu iubitul sau iubita la Fântâna lui Amza şi să beţi o gură de apă în amintirea lui. Să dea Dumnezeu să ne mai revedem cu bucurie şi sufletul curat în amintirea unui om care v-a iubit şi a trăit frumos pe pământul ăsta“, a spus emoţionată Oana Pellea.
Emoţionată, cu ochii în lacrimi, văzând visul tatălui îndeplinit, Oana Pellea a băut o cană cu apă în memoria părintelui şi s-a închinat. A plecat apoi în linişte, alături de sutele de persoane prezente, într-un marş al tăcerii, purtând în mâini candele aprinse. „Un şir al luminii“ în memoria lui Amza spre destinaţia firească – casa memorială a actorului. Luminile aprinse în toată casa, uşile larg deschise, iar în ogradă câteva femei aşteptând oaspeţi pentru a-i întâmpina cu mere, colaci, nuci, murături, zaibăr, iar în una dintre camere, pe o masă rotundă, din lemn, în vase de lut, bucate alese. Din fiecare colţ al camerei, Amza îşi privea oaspeţii zâmbind din sutele de fotografii din fimele şi spectacolele în care a jucat. Chiar şi costumele olteneşti pe care Amza le-a purtat în unele filme sunt păstrate cu sfinţenie. „Este bine să fii acasă. Este emoţionant să ştii că ai reuşit să îndeplineşti dorinţa părintelui. Amza a iubit băileştenii, a iubit aceste locuri, a fost un om bun… Astăzi se împlinesc 30 de ani de neuitare şi asta se datorează oamenilor care încă îl mai iubesc, încă îl mai admiră şi care îl poartă în suflet. A fost un fenomen, un om de mare generozitate, a semănat iubire şi i se întoarce multă iubire“, a spus fiica regretatului actor.

Este în sufletul nostru permanent

Vorbesc cu emoţie despre Amza atât cei care au avut şansa să îl cunoască, cât şi cei care îl ştiu doar din filme, şi toţi consideră că e un om care îţi dă energie.
„Spui Băileşti, spui Amza.
L-am cunoscut bine, îmi este naş, unchi, este cel care mi-a botezat copiii. Datorită lui, oraşul nostru a ajuns cunoscut. Era un om blând, extrem de sufletist.
De câte ori venea acasă, ne vorbea cu aceeaşi căldură. Este în sufletul nostru permanent, este cel care a transformat oamenii de lângă noi – pe Sucă, Veta, naşu Pantelică – în personaje de film îndrăgite şi iubite de toată lumea“, a povestit un băileştean.

 

Premiat post-mortem

Oana şi Amza Pellea au fost distinşi cu Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film „Comedy Cluj”. Premiul acordat post-mortem lui Amza Pelea vine drept recunoaştere pentru întreaga activitate şi pentru sprijinul pe care marele actor l-a dat, de-a lungul carierei sale, la construcţia comediei româneşti. Premiul oferit Oanei Pellea este un semn de mulţumire pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca depusă de-a lungul vieţii artistice pentru ca teatrul şi filmul românesc să fie recunoscute şi apreciate internaţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS