14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGreva din Sănătate poate fi oprită cu 400 de milioane de euro

Greva din Sănătate poate fi oprită cu 400 de milioane de euro

Medicii organi-zează astăzi, între orele 8.00 şi 10.00, o grevă de avertisment, urmând ca pe 27 noiembrie să înceapă greva generală dacă sindicaliştii nu ajung la un consens cu autorităţile privind finanţarea sectorului.

Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a declarat pentru Curierul Naţional că pentru deblocarea posturilor din Sănătate şi pentru majorarea salariilor medicilor şi rezidenţilor ar fi necesar ca bugetul pentru 2014 să fie majorat cu 300-400 de milioane de euro. „Revendicările sindicaliştilor sunt reale şi corecte. S-a rezolvat problema salariilor rezidenţilor, dar se ajunge în situaţia în care unii medici specialişti vor pleca acasă cu aceiaşi bani ca un rezident“, a explicat acesta. Potrivit lui, ar trebui să se aloce în 2014 măcar jumătate din fondurile necesare majorării salariilor şi deblocării posturilor, urmând ca restul banilor să vină în 2015.
„Sumele nu sunt mari. Se pot face modificări la bugetul de stat pentru ca să se aloce fonduri în plus la Sănătate. Nişte bani pot fi jumuliţi de la zone neprioritare“, a mai afirmat Vasile Barbu. Întrebat dacă crede că mai există vreo şansă pentru a evita o grevă generală, preşedintele ANPP a declarat că crede acest lucru cu toată convingerea. „Nici sindicatele, nici Ministerul Sănătăţii şi nici guvernul nu au un interes să se facă grevă generală. Ministerul Sănătăţii a făcut tot ce a putut şi destul de multe compromisuri. Acum e rândul guvernului să intervină şi să sprijine ministerul cel puţin cu o parte din aceste fonduri“, a spus Vasile Barbu, continuând că intervenţia guvernului este necesară, mai ales că este loc de o modificare pe buget.
Potrivit preşedintelui ANPP, nu se mai poate aştepta un an pentru ca salariile să fie majorate, întrucât calitatea actului medical este grav afectată de faptul că medicii nu sunt motivaţi. „Interesul nostru este ca personalul medical să fie compensat după munca depusă“, a mai spus acesta.

Efect dezastruos asupra pacienţilor

Vasile Barbu ne-a mai precizat că o grevă generală va avea un efect dezastruos asupra pacienţilor. Deja există liste de aşteptare care se vor prelungi, iar acordarea a 30% din serviciile medicale nu este suficientă. Există pacienţi a căror stare de sănătate se poate agrava extrem de mult în trei-patru zile“, a încheiat preşedintele ANPP.
Sâmbătă, vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, a declarat, după o discuţie avută cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, că medicii vor intra în grevă de avertisment şi că solicitările sindicatului reprezintă ceea ce este menţionat în programul de guvernare pentru care USL-ul a fost votat.

Sindicaliştii sunt deschişi la orice negociere

Marius Sepi a precizat că în timpul grevei de avertisment se vor asigura urgenţele şi o treime din activitatea spitalelor. „Probabil, între orele menţionate policlinicile vor fi închise, o să recomandăm oamenilor să aibă răbdare cu noi. Se va asigura o treime din activitatea spitalelor, colegii mei au făcut notificare în toate spitalele. Acum se lucrează în echipe mixte, între conducerea spitalelor şi colegii mei în aşa fel încât să nu periclităm sub nici o formă viaţa pacienţilor“, a precizat Marius Sepi.
El a mai spus că majoritatea colegilor de sindicat sunt pregătiţi pentru grevă. „Noi reprezentăm 110.000 de membri ai sindicatului, nu am o estimare a numărului de medici care vor participa, dar ştiu că sunt semnale pozitive că aceştia vor intra alături de noi“, a spus Sepi.
De asemenea, Marius Sepi a adăugat că Federaţia Sanitas este deschisă la orice negociere.

Nicolăescu: Sindicatele n-au deschis nici un conflict de muncă

Cu toate că Federaţia Sanitas a anunţat că medicii vor organiza o grevă de avertisment, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, crede că „medicii vor fi la serviciu“. „Pentru că, din punctul meu de vedere, medicii sunt în slujba pacienţilor, e jurământul pe care l-au făcut, să apere viaţa oamenilor. Deci, eu cred că medicii vor fi la serviciu, probabil că vor fi şi cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa la această grevă, dar cred că medicii sunt în afara acestui protest pentru că sindicatele reprezentative ale medicilor n-au deschis nici un conflict de muncă cu Ministerul Sănătăţii“, a spus Nicolăescu, sâmbătă, conform Mediafax.

Vor fi sancţionaţi medicii care participă la grevă?

Întrebat dacă vor fi sancţionaţi medicii care vor participa la grevă, ministrul a afirmat că managerii de spital care vor constata că au probleme vor trebui să ia măsuri, „pentru că, până la urmă, într-o ţară democratică, prima condiţie este respectarea legii“. Pe de altă parte, sâmbătă, ministrul a discutat cu reprezentanţii sindicatelor despre negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector.
„S-a stabilit ca luni după-amiază să aibă loc prima întâlnire cu toate confederaţiile sindicale şi patronale pentru declanşarea efectivă a negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Se întâmplă acest lucru după aproape cinci ani, perioadă în care n-a mai existat contract colectiv de muncă la nivel de sector (…). Cred că semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector este un deziderat, atât pentru administraţie, cât şi pentru sindicate. Un contract colectiv de muncă la nivel de sector înseamnă, din punctul nostru de vedere, îndeplinirea tuturor prevederilor legale ca nici un alt conflict de muncă să nu se mai deruleze în sectorul sanitar, pe perioada cât acel contract va avea valabilitate“, a declarat Eugen Nicolăescu. El a mai anunţat că, în cadrul întâlnirii, s-a mai stabilit şi „luarea iniţiativei de către Ministerul Sănătăţii de a promova în guvern un memorandum pentru deblocarea unor posturi în sistemul sanitar“, precizând că este vorba despre deblocarea a aproximativ 1.200 de posturi pentru personal medical. Memorandumul ar putea fi înaintat în şedinţa de guvern de miercuri, după ce obţine avizul miniştrilor de finanţe şi pentru buget.

Joi a avut loc o întâlnire între reprezentanţii ministerului şi ai sindicaliştilor

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas s-au întâlnit cu ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi cu ministrul delegat pentru dialog social, Doina Pană, şi joi, 21 noiembrie 2013. „La finalul întâlnirii, reprezentanţii ministerului şi ai Federaţiei Sanitas au convenit asupra necesităţii continuării dialogului şi identificării soluţiilor optime“, afirmau joi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS). Aceştia au anunţat că părţile au trecut în revistă lista revendicărilor înaintată de Federaţia Sanitas şi propunerile MS. „Printre temele abordate în cadrul întâlnirii s-au numărat: negocierea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului de sănătate, statutul spitalelor, deblocarea posturilor din sistemul sanitar etc. Ministerul Sănătăţii a înaintat reprezentanţilor Federaţiei Sanitas mai multe propuneri pentru soluţionarea problemelor ridicate de aceştia, urmând ca în perioada următoare Federaţia Sanitas să-şi stabilească poziţia“, conform unui comunicat de presă al MS.
Andreea Stoica

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS