15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrdonaţă de urgenţă de modificare a procedurii de republicare a actelor normative

Ordonaţă de urgenţă de modificare a procedurii de republicare a actelor normative

La propunerea Ministerului Justiţiei, Guvernul a adoptat astăzi o Ordonaţă de urgenţă prin care se modifică procedura de republicare a actelor normative. Astfel, republicarea actelor normative se va realiza concomitent, la aceeaşi dată, cu publicarea actului de normativ de amendare a actului normativ de bază şi indiferent de întinderea modificărilor pe care acesta le cuprinde. Prin excepţie, termenul de republicare este de cel mult 60 de zile pentru coduri/ acte normative complexe.
Măsura adoptată de Guvern este menită a facilita activitatea de aplicarea actelor normative şi accesul a cetăţenilor la aceste norme.
„Până în acest moment, cetăţenii aveau acces la forma actualizată a actelor normative numai cu ocazia republicării acestora in Monitorul oficial. Aceasta nu se realiza însă în cea mai mare parte din cazuri. În perioada 2000 – 15 noiembrie 2012, din cele 1782 de acte normative pentru care există temei pentru republicare au fost republicate doar 344, reprezentând un procent de aproximativ 20%. În aceeaşi perioadă, au fost adoptate aproximativ 49.000 de acte normative (5.878 legi, 2.153 ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, 821 ordonanţe ale Guvernului, 20.522 hotărâri ale Guvernului, 19.759 ordine), un volum considerabil de legislaţie care poate genera lipsa de previzibilitate şi accesibilitate a normelor juridice. Pentru un cetăţean fără pregătire juridică şi chiar şi pentru specialişti este destul de complicat să observe fiecare dintre modificările operate şi să cunoască cu certitudine forma la zi a unui act normativ. Începând din acest moment, indiferent de câte ori se modifică un act normativ, se va publica, odată cu modificarea operată, şi noua formă pe care o va avea acel act în integralitatea lui”, a declarat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS