22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratorii fură, locatarii nu plătesc

Administratorii fură, locatarii nu plătesc

Fosta administratoare a Asociaţiei de Proprietari nr. 10 Rovine Craiova, cercetată pentru furtul a aproape 350.000 de lei din banii locatarilor, este acuzată de actuala conducere a asociaţiei că a băgat mâna mult mai adânc în bani. În prezent, datoriile asociaţiei către furnizori sunt de peste două milioane de lei.
Elena Pîrvulescu, de 39 de ani, din Craiova, fosta administratoare a Asociaţiei de Proprietari nr. 10 Rovine, este cercetată de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj pentru comiterea infracţiunilor de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În urma cercetărilor şi expertizelor contabile cerute în acest caz, s-a stabilit că, între anii 2006 şi 2010, perioadă în care a ocupat funcţia de administrator la Asociaţia de Proprietari nr. 10 Rovine, Elena Pîrvulescu şi-a însuşit din gestiune suma totală de 341.747 de lei.
Metoda folosită pentru a „trage“ din banii locatarilor este întâlnită în mai toate cazurile penale de la asociaţiile de proprietari sau locatari – contabilitatea dublă. Locatarii care se duc să-şi achite întreţinerea primesc de la asociaţie o chitanţă pentru suma dată, însă administratorul înregistrează în registrul de casă o sumă mai mică, ori nu mai înregistrează deloc suma. Banii ajung în buzunarul administratorului, locatarul rămâne cu chitanţa, însă facturile la furnizorii de apă sau energie termică rămân neachitate. Cei care bagă mâna în banii locatarilor au grijă să achite curentul şi gazele, pentru că furnizorii de curent şi gaze nu „iartă“ datornicii şi îi debranşează. Nu acelaşi lucru se întâmplă şi la Termoficare sau Compania de Apă, unde datoriile şi penalităţile ajung, în unele cazuri, să se acumuleze ani la rând.    
Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, ofiţerii de la Investigarea Fraudelor au mai stabilit că, după ce tăia facturile, femeia distrugea chitanţierul pentru a-şi acoperi urmele. În plus, fosta administratoare este acuzată că a făcut o serie de lucrări de reparaţii sau deratizări fictive, banii ajungând tot în buzunarele sale.

„Cine ne plăteşte nouă aceşti bani?“

Potrivit actualei conduceri a Asociaţiei de Proprietari nr. 10 Rovine Craiova, din gestiune lipseşte o sumă mult mai mare de bani, fapt dovedit la prima expertiză contabilă. „În cei 350.000 de lei nu sunt incluse şi penalităţile, care ridică paguba la suma de aproape 700.000 de lei. Din gestiune lipseşte o sumă mult mai mare, la controlul făcut de inspectorii primăriei fiind găsită o lipsă în gestiune de aproximativ 1,8 milioane de lei. Cine ne plăteşte nouă aceşti bani? Am înţeles că fosta administratoare nu are nimic pe numele său, aşa că nu ştiu dacă vom recupera banii“, a precizat Tudor Ştefan, preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 10 Rovine. Acesta mai spune că, din cauza furturilor fostei administratoare, locatarii nu mai vor să-şi achite dările, datoriile asociaţiei ajungând la peste două milioane de lei. „Le-am explicat că acum avem alt casier, alt contabil, că supraveghez totul şi nu dispare un leu, dar locatarii nu vor să plătească pentru că le este teamă că se fură. Aşa am ajuns să avem datorii de peste două milioane de lei“, a mai spus Tudor Ştefan.
Preşedintele Asociaţiei a mai spus că, din cauza datoriilor lăsate de Elena Pîrvulescu, asociaţia a avut şi are de suferit în continuare. În octombrie 2011, a fost sistată furnizarea apei calde, ca şi în vara anului trecut. S-a reuşit „sensibilizarea“ furnizorilor de apă şi agent termic abia după ce li s-a comunicat că există un dosar penal în care fosta administratoare este cercetată pentru „dispariţia“ banilor.

A scăpat de arest
În cursul zilei de miercuri, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au dispus reţinerea Elenei Pîrvulescu pentru 24 de ore, iar ieri a fost dusă la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii au respins propunerea anchetatorilor şi au obligat-o pe femeie să nu părăsească localitatea de domiciliu, timp de 30 de zile. Procurorii pot face recurs împotriva hotărârii de joi a Judecătoriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS