12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePercheziţii la evazioniştii de milioane de euro

Percheziţii la evazioniştii de milioane de euro

Procurorii DIICOT – Structura Centrală au desfășurat ieri-dimineaţă o acţiune de proporţii într-un dosar de rambursări ilegale de TVA, fiind efectuate peste 250 de percheziţii în Bucureşti şi în zece judeţe, printre care şi Dolj, Gorj şi Vâlcea. În Craiova au fost vizate mai multe societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în Marlorex şi care aveau legături cu firmele învinuiţilor din dosar. Printre numele care apar în acest caz se numără senatorul de Giurgiu – Cezar Măgureanu, fiica şi ginerele său, dar şi interlopul Octavian Grecu, zis „Butoane“.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, a anunţat ieri destructurarea unui grup infracţional organizat cu legături transfrontaliere, specializat în obţinerea unor importante sume de bani prin derularea de operaţiuni de import sau achiziţii/livrări intracomunitare de bunuri. Ulterior, membrii grupului nu înregistrau în documentele contabile operaţiunile realizate ori înregistrau operaţiuni nereale, în scopul obţinerii de rambursări ilegale de TVA.
Ieri-dimineaţă, procurorii, însoţiţi de ofiţeri de poliţie judiciară, au descins în 256 de locaţii, dintre care peste 20 în judeţul Dolj, în total fiind duse la audieri mai mult de 100 de persoane suspectate de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.
În urma percheziţiilor făcute în Craiova au fost ridicate documente, diverse sume de bani şi s-a pus sechestru pe mărfuri şi bunuri.

„Caracatiţă“ transfrontalieră

Anchetatorii au comunicat ieri că activitatea infracţională a grupului viza în principal tranzacţii comerciale intracomunitare cu zahăr, în care au fost implicate mai multe firme sau grupuri de firme. Printre acestea se numără SC LEMARCO SA Bucureşti, administrată de Tudor Constantin, SC DUCTIL ROM SA Bucureşti, reprezentată de învinuitul Sorin Stuparu, SC NOVICIO FOOD & BEVERAGE SRL Ilfov, reprezentată de Nicolae Saikaly, ori SC VEGA TRADE COMODITIES SRL Giurgiu, reprezentată de Sorin Găzdac şi Raluca Găzdac, ginerele, respectiv fiica senatorului de Giurgiu, Mircea Cezar Măgureanu.
Ca şi în cazul renumitelor returnări ilegale de TVA date de DGFP Dolj între anii 2001 şi 2004, învinuiţii din acest dosar nu au putut obţine ilegal sume enorme de bani fără acordul finanţiştilor sau comisarilor Gărzii Financiare.
Astfel, potrivit procurorilor DIICOT, activitatea infracţională a învinuiţilor a fost „sprijinită în diferite forme“ de către Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziţii în cadrul aceleiaşi instituţii, Elena Năipeanu, angajat DGFP Giurgiu, şi Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale. Pe lângă aceştia, procurorii cercetează şi cinci comisari ai Gărzii Financiare Giurgiu.
În plus, operaţiunile financiare derulate de învinuiţi pe raza judeţului Giurgiu au fost sprijinite de către învinuitul Octavian Grecu, cunoscut drept capul clanului „Butoane“. Din cercetările făcute până ieri de procurori s-a stabilit că în numai în doi ani, între 2010 şi 2012, prin crearea unui circuit evazionist complex, suspecţii au adus un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 40 de milioane de euro anual.

Senatorul din dosar

Din probele strânse până în prezent de anchetatori s-a stabilit că la „ingineriile“ financiare făcute de Sorin şi Raluca Găzdac a contribuit şi Cezar Măgureanu, senator de Giurgiu în Parlamentul României. Acesta nu va fi cercetat în acest dosar, alături de ceilalţi învinuiţi, din cauza calităţii de senator. Contribuţia lui Măgureanu la circuitul evazionist va fi analizată într-o cauză penală separată, au mai precizat procurorii DIICOT.
Senatorul Cezar Măgureanu a afirmat ieri că acest dosar este unul „fabricat” şi că a primit o citaţie prin care i s-a comunicat faptul că joi, la ora 13.00, va trebui să se prezinte în faţa organelor de cercetare, în calitate de învinuit, pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat. Senatorul Măgureanu a precizat la Antena3 că SC VEGA TRADE COMODITIES SRL „este firma ginerelui meu. Nu ştiu despre ce e vorba. Eu ştiu că nu am făcut contrabandă, nu am fost niciodată cercetat. Sunt ferm convins că sunt nevinovat“.

Legături cu interlopii

Presa relata, în octombrie 2011, că Octavian Grecu, zis „Butoane“, apărea ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu şi o bancă. În acelaşi contract apărea drept girant şi fiica parlamentarului, Raluca Găzdac. Danubius Food Trading SRL, o altă firmă a lui Sorin Găzdac, a contractat, în decembrie 2008, un credit de 300.000 de euro la Emporiki Bank, ulterior, contractul suferind modificări în privinţa giranţilor şi a bunurile înscrise ca gaj. Astfel, într-o înscriere din 7 octombrie 2009, apare drept garanţie şi cesionarea unor poliţe de asigurare pe numele lui Octavian Grecu pentru trei vile P+1 din Giurgiu cu valori de 121.000 de euro, 165.000 de euro şi 167.000 de euro. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS