18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞeful Poliţiei: „Nu schimb şefii de dragul schimbării“

Şeful Poliţiei: „Nu schimb şefii de dragul schimbării“

Şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că prioritare în acest moment sunt organizarea „impecabilă“ a alegerilor, combaterea crimei organizate şi asigurarea unui mediu de afaceri curat, combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei şi a altor infracţiuni de natură economico-financiară.

AGERPRES: Care sunt priorităţile şefului Poliţiei Române în această perioadă în care vor avea loc alegeri şi ce măsuri veţi lua pentru o bună desfăşurare a votului?
Petre Tobă: La nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor a fost elaborat planul general de măsuri, în care au fost stabilite foarte clar misiunile şi activităţile ce trebuie desfăşurate atât de către Poliţia Română, cât şi de Jandarmeria Română şi celelalte arme ale MAI. De asemenea, a fost elaborat un calendar al activităţilor pentru alegerile locale. În acest moment, suntem cu toate activităţile în grafic, nu avem nici un fel de întârziere, iar ca măsură suplimentară, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au fost desemnaţi aproximativ 100 de ofiţeri care vor merge în teritoriu pentru a pune în practică măsurile impuse. Mulţi dintre aceştia au funcţii de conducere în Poliţia Română. Unii dintre ei deja îşi desfăşoară activitatea la inspectoratele de poliţie judeţene, iar alţii vor fi trimişi etapizat, până în ziua votului, astfel încât la inspectoratele de poliţie vom avea detaşaţi şi câte trei ofiţeri de la IGPR cu misiunea de a-i spijini pe colegii din teritoriu, de a monitoriza, de a urmări punerea în practică a tuturor măsurilor prevăzute în planul de măsuri.

AGERPRES: Veţi avea poliţişti şi în acele centre special amenajate?
Petre Tobă: În acele centre special amenajate îşi vor desfăşura activitatea colegi de la Corpul de control al Ministerului de Interne.

AGERPRES: Veţi avea un sistem prin care să vi se raporteze eventualele fraude?
Petre Tobă: Am pus la punct la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor o aplicaţie informatică prin care înregistrăm orice fel de incident, orice fel de eveniment care are legătură cu procesul electoral. Este o aplicaţie care ne dă voie să urmărim atât evenimentele respective, cât şi modul de soluţionare, timpul de intervenţie al poliţiei. Este o aplicaţie în care în momentul în care s-au introdus aceste incidente nimeni nu mai poate interveni. În felul acesta avem certitudinea că avem o situaţie exactă a tuturor evenimentelor.

AGERPRES: Există cineva care monitorizează în permanenţă aplicaţia?
Petre Tobă: Există Centrul Operaţional de Comandă al Ministerului, care va avea o echipă ce va monitoriza, va urmări modul în care se implementează şi modul în care se va soluţiona fiecare incident, iar cetăţenii pot suna prin apelul unic 112.

AGERPRES: Care sunt pedepsele pentru frauda electorală?
Petre Tobă: Pedeapsa este prevăzută în legea specială, iar infracţiunea presupune până la cinci ani de închisoare.

AGERPRES: Aveţi în vedere schimbarea unor şefi ai inspectoratelor judeţene?
Petre Tobă: Nu am plecat la drum cu intenţia de a schimba şefii de dragul schimbării. Totodată, nu voi ezita să schimb orice ofiţer care ocupă o funcţie de conducere şi care nu-şi face datoria. Până acum, eu îmi creditez toţi colegii, dar, dacă voi constata că nu-şi fac datoria, nu voi ezita să iau orice fel de măsuri disciplinare prevăzute de regulamentele interne.

AGERPRES: Credeţi că ar trebui impuse nişte rigori în ceea ce priveşte obţinerea permisului de portarmă?
Petre Tobă: Din punct de vedere al legislaţiei, pot să vă spun că este una dintre cele mai restrictive la nivel european, dar avem nişte propuneri făcute pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ. Vreau să ştiţi că suntem pe ultimul loc în ceea ce priveşte numărul armelor letale raportat la numărul de locuitori. Mai exact, avem 0,75 arme la sută de locuitori, în condiţiile în care sunt state care au şi 30 de arme la sută de locuitori. În ceea ce priveşte propunerile de modificări legislative, ele sunt două: scurtarea valabilităţii permisului de portarmă de la cinci ani la trei ani, şi asta înseamnă obligativitatea de a verifica mai des deţinătorii de arme, şi cea de-a doua presupune comunicarea motivului pentru care se doreşte procurarea armei de apărare şi pază, adică cele letale, iar pentru cele neletale propunem efectuarea unui curs de pregătire. În prezent, propunerile se află la Inspectoratul General al Poliţiei Române, urmând să fie trimise la minister şi mai departe la parlament.

AGERPRES: Aveţi în vedere reorganizarea Poliţiei Române sau veţi păstra structura actuală?
Petre Tobă: Am dispus o analiză la nivelul tuturor structurilor Inspectoratului General al Poliţiei tocmai pentru a vedea unde avem probleme, de ce natură, pentru a putea dispune măsuri de îmbunătăţire. Nu ştiu dacă se mai impune o reorganizare în acest moment. Cred că trebuie să eficientizăm structurile pe care le avem. Acum, prioritatea este organizarea impecabilă a alegerilor.

AGERPRES: Sunt structuri de care sunteţi foarte mulţumit şi, din contră, unele de care nu sunteţi mulţumit?
Petre Tobă: Sunt mulţumit de modul în care majoritatea poliţiştilor îşi fac datoria pentru că sunt oameni dedicaţi meseriei, care lucrează mult peste program. Cred că trebuie să fim mult mai aproape de cetăţean. Cred că ar trebui să avem şi altă abordare, în sensul că cetăţeanul ar trebui să fie un partener al poliţiei şi acest lucru cred că ar trebui început încă de la şcoală. Cred că poliţistul ar trebui să fie prezent în şcoală, să le explice copiilor ceea ce este bine, ceea ce este rău, adică să participe mai mult la procesul educaţional al copilului, să nu mai fie privit doar ca fiind acela care sancţionează. În prezent, avem structuri, prin poliţia de proximitate şi structurile de prevenire, cu care suntem prezenţi în şcoli, dar cred că ar trebui să avem o prezenţă mult mai activă, chiar din clasa întâi. Avem demarate astfel de activităţi şi suntem pe punctul de a finaliza un parteneriat cu Ministerul Educaţiei pe care imediat îl vom pune în aplicare.

AGERPRES: Care dintre structurile Poliţiei Române reprezintă o prioritate pentru dumneavoastră?
Petre Tobă: La nivelul Poliţiei Române avem ca prioritate combaterea crimei organizate şi aici avem nişte rezultate foarte bune, avem o cooperare foarte bună cu toţi partenerii din Uniunea Europeană, avem o cooperare foarte bună cu toate agenţiile de aplicare a legii din Statele Unite. Avem o prioritate în asigurarea unui mediu de afaceri curat. Combaterea evaziunii fiscale reprezintă una dintre priorităţile noastre, ca şi contrabanda şi alte infracţiuni de natură economico-financiară. Avem o cooperare bună cu Ministerul Finanţelor, ANAF şi toate celelalte agenţii. În ultima perioadă am intensificat aceste controale şi vă asigur că vor continua într-un ritm din ce în ce mai susţinut. Avem altă prioritate legată de menţinerea ordinii şi liniştii publice şi destructurarea grupărilor infracţionale. Avem foarte bine conturate grupările infracţionale pentru că ordinea şi liniştea publică reprezintă o prioritate pentru Poliţia Română.

AGERPRES: Totuşi, mulţi infractori, care sunt prinşi de poliţişti la un moment dat şi pentru care sunt întocmite dosare penale, ajung din nou în libertate. Unde este disfuncţionalitatea?
Petre Tobă: Eu nu-mi permit să fac aprecieri faţă de măsurile dispuse de magistraţi, dar vreau să vă asigur că poliţia îşi face treaba.

AGERPRES: Dacă ar fi să elaborăm o hartă roşie a judeţelor cu grad crescut de infracţionalitate, cum ar arăta această hartă? Bineînţeles, ne referim aici şi la prezenţa clanurilor interlope.
Petre Tobă: Din punctul nostru de vedere, fiecare inspectorat de poliţie judeţean are specificul său. De aceea tratăm egal fiecare inspectorat de poliţie judeţean, de aceea am trimis ofiţeri de la nivelul IGPR în toate judeţe ţării. Suntem în legătură permanentă cu inspectorii-şefi.

AGERPRES: Aveţi câteva judeţe pe care le urmăriţi în mod deosebit?
Petre Tobă: Nu. Toate judeţele sunt urmărite în aceeaşi măsură. Sunt judeţe unde sunt mai multe sesizări. Datoria poliţiei este să treacă imediat la verificări, iar acolo unde se încalcă legea să se dispună măsurile legale.

AGERPRES: Există posibilitatea deblocării posturilor în poliţie în acest an?
Petre Tobă: Ministrul administraţiei şi internelor, Ioan Rus, a demarat mai multe activităţi şi a făcut mai multe demersuri pentru a reuşi să încadrăm promoţia din 2012. Este o prioritate pe care dânsul a expus-o de mai multe ori şi cred că va fi un lucru foarte bun dacă vom reuşi să încadrăm promoţia din 2012, atât de ofiţeri, cât şi de agenţi de poliţie. Avem nevoie de oameni pregătiţi, avem nevoie de oameni şi în instituţiile de învăţământ ale ministerului.

AGERPRES: V-aţi gândit la înăsprirea concursurilor pentru ocuparea posturilor în poliţie?
Petre Tobă: Nu cred că trebuie ceva modificat în metodologie pentru că standardul este destul de ridicat, ca dovadă că şi promovabilitatea este destul de ridicată la nivelul Institutului Naţional de Magistratură şi la alte structuri unde ofiţerii de poliţie, în urma examenelor pe care le‑au susţinut, au reuşit să intre în Corpul Magistraţilor. Cred că nivelul de pregătire este destul de ridicat.

AGERPRES: Credeţi că, după ce vor primi cei 25% înapoi, poliţiştii îşi vor face mai bine treaba?
Petre Tobă: Majoritatea poliţiştilor şi-au făcut datoria exemplar, dar ar fi foarte bine dacă s-ar reveni la salariile anterioare.

AGERPRES: Vă permiteţi să faceţi achiziţii în acest an?
Petre Tobă: Bugetul este destul de auster pentru anul acesta. Nu cred că putem să facem foarte multe achiziţii. Încercăm să accesăm mult mai mult fondurile europene şi pe partea de pregătire, şi pe partea de dotare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS