9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnalizele Spitalului de Neuropsihiatrie, la privat

Analizele Spitalului de Neuropsihiatrie, la privat

În următorii zece ani, laboratorul unităţii medicale va fi folosit de o firmă particulară, asocierea având drept scop ieşirea pe piaţa privată şi obţinerea de profit 

Din această lună, analizele care se vor face la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova vor purta semnătura unei firme private. Unitatea medicală a încheiat un contract de asociere investiţională pentru serviciile medicale de laborator cu SC Sanomed SRL (Cornu de Jos, judeţul Prahova), firmă care va asigura în următorii zece ani analizele pacienţilor, dar şi ale persoanelor din afara spitalului. Scopul acestei asocieri este ieşirea pe piaţa privată şi obţinerea de profit, în condiţiile în care „acest compartiment este generator de pierderi însemnate pentru unitate, iar o desfiinţare ar fi obligat spitalul să cumpere serviciul de la alţi operatori din piaţă“, după cum susţine conducerea spitalului.
SC Sanomed a obţinut dreptul de a folosi laboratorul de la Neuropsihiatrie după ce a fost desemnată câştigătoare de o comisie internă a unităţii medicale, în urma analizării a două oferte: a societăţii prahovene şi a SC Laboratoarele Synlab SRL Bucureşti, cea de-a doua fiind o firmă mai bine dezvoltată la nivelul serviciilor medicale. Cu toate acestea, Synlab nu a trecut testul documentaţiei, iar Sanomed a făcut singură pasul spre negocierea contractului de asociere. 

Se urmăreşte trecerea pe profit

a laboratorului

Avizată de situaţia petrecută la Spitalul Judeţean Botoşani, unde acelaşi tip de asociere cu Sanomed a dus părţile în instanţă după nici un an de derulare a contractului, conducerea unităţii medicale craiovene şi-a anunţat din timp dreptul de a negocia la sânge clauzele asocierii şi de a „nu semna dacă termenii nu ne convin“, după cum afirma managerul Spitalului de Neuropsihiatrie, dr. Luiza Popa. Chiar dacă la Botoşani au apărut probleme, o astfel de asociere în participaţiune funcţionează bine la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin. Modelul a fost însă preluat de la spitalele mari din Bucureşti, aceste asocieri public-privat reprezentând viitorul în domeniul sănătăţii, în opinia managerului unității medicale craiovene.
Conform conducerii spitalului din Bănie, contractul cu Sanomed s-a încheiat în baza actualei Legi a sănătăţii, nr. 95/2006, a intrat în vigoare de la 1 februarie şi are o valabilitate de zece ani. „Proiectul are mai multe faze de dezvoltare: aducerea laboratorului la condiţiile de funcţionare la nivelul tehnologic actual, întrunirea condiţiilor de eligibilitate prin implementarea şi acreditarea unui sistem de calitate internaţional, eliminarea pierderilor şi trecerea pe profit a compartimentului“, susţine conducerea spitalului într-un răspuns scris adresat GdS, a cărui elaborare a durat o săptămână.

Cu ce a venit Sanomed la Craiova

Laboratorul Spitalului de Neuropsihiatrie a fost renovat şi dotat cu aparatură de către firma privată. Până acum, aici au ajuns un analizor automat biochimie, un analizor Elisa şi un spălător Elisa pentru hormoni, un analizor automat hematologie, un microscop hematologie, un analizor automat coagulare, un analizor de urină, o hotă cu flux laminar şi o baie pentru topirea mediilor de cultură, pentru bacteriologie. „În plus, ne-au trimis calculatoare şi imprimante, ni s-au amenajat un vestiar şi o cameră pentru deşeuri şi urmează să sosească şi un aparat de electroforeză. Acum există dotarea minimă a unui laborator privat“, a spus una dintre laborante. „Modificarea laboratorului din unul intern, care genera costuri, într-unul ultramodern presupune venituri şi reduceri de cost importante pentru analize mai rapide, mai precise şi garantate de fluxuri de producţie acreditate european“, este punctul de vedere al spitalului.
„Iar acest lucru este posibil întrucât asociatul privat are următoarea contribuţie: aduce aparatura, efectuează renovarea complexă şi completă a spaţiilor astfel încât laboratorul să funcţioneze în conformitate cu normele legale, aduce consultanţi de specialitate pentru implementarea procedurilor specifice ISO, plăteşte taxele de acreditare la RENAR, şcolarizează personalul, plăteşte salariile, plăteşte controlul extern, derulează auditurile obligatorii“, după cum menţionează conducerea spitalului. 
Aparatura adusă la Craiova de Sanomed este însă similară cu cea folosită la Botoşani. „Şi la noi au venit tot cu aceleaşi aparate, nu e nimic în plus. Noi nu am avut însă în contract obligaţiile cu şcolarizarea, cu plata controlului extern, cu auditurile. Pe noi ne-au păcălit cu nişte softuri profesionale. Iar la noi contractul a fost pe un an, nu înţeleg de ce la Craiova s-a făcut pe zece ani“, a precizat Victor Niţu, juristul Spitalului Judeţean Botoşani.

Procentul din profit, păstrat la secret

La această asociere, spitalul a venit cu spaţiul, personalul specializat şi aparatura din dotare, majoritatea veche. Parteneriatul este considerat de conducerea unităţii medicale singura soluţie pentru a accesa fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). „Fără dotare, fără spaţii amenajate la standarde UE, fără finanţe pentru consultanţă de specialitate, fără bani să şcolarizăm personalul pentru activităţi noi impuse de standard (auditor calitate, responsabil managementul calităţii etc.), fără  bani pentru controale externe de calitate care să valideze rezultatele, fără bani de aparatură performantă era imposibil să accesăm banii de la CAS, care se duceau sută la sută la firme private“, susţine conducerea spitalului. Aceasta a menţionat că reactivii vor fi achiziţionaţi la preţuri mai mici, graţie „contribuţiei asociatului, care asigură flux continuu de aprovizionare, indiferent de bugetul spitalului“, şi că perioada de aşteptare pentru service se va reduce la 24 de ore. „Prin introducerea unei a doua linii de analizoare pentru back-up, funcţionarea va fi asigurată 24 de ore din 24“, precizează spitalul.
Conducerea unităţii medicale a evitat însă să spună care este procentul din profit ce revine spitalului, precizând doar că „în contract au existat unele condiţii stricte şi nenegociabile pentru asociat şi că profiturile se vor împărţi conform cotei de asociere, fără a exista eventualitatea apariţiei unor pierderi“. În ceea ce priveşte preţurile analizelor, în raport cu cele de referinţă stabilite de CAS, acestea vor fi „cu 5% mai mici decât preţurile contractului-cadru“. Pentru a nu se ajunge în situaţia de la Botoşani, conducerea Spitalului de Neuropsihiatrie spune că şi-a luat toate măsurile „să poată renunţa la contract dacă nu se îndeplinesc indicatorii economici şi să deţină o pondere esenţială în dreptul de decizie cu privire la funcţionarea asocierii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS