10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMisiunea jandarmilor români din Kosovo se încheie la data de 24 decembrie

Misiunea jandarmilor români din Kosovo se încheie la data de 24 decembrie

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în această seară, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) că cei 106 jandarmi aflaţi în misiunea Eulex din Kosovo vor fi retraşi începând cu 24 decembrie 2011, informează NewsIn. Potrivit declaraţiilor preşedintelui, participarea României va creşte însă la alte misiuni, inclusiv în Afganistan.
CSAT a aprobat astăzi planul de forţe pentru misiuni în străinătate, forţe ale Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi ale Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). "Vom avea poliţişti şi jandarmi, în total 382 de persoane. Asta în condiţiile în care, începând cu 24 decembrie 2011, retragem cei 106 jandarmi pe care îi avem în misiunea Eulex din Kosovo, în zona Mitroviţa. Mai rămân doar cinci jandarmi pentru predarea materialelor şi a cazarmelor pe care le-au utilizat jandarmii români", a precizat preşedintele Traian Băsescu. 
 
Va creşte, în schimb, participarea la alte misiuni. "Vom creşte însă participarea noastră la misiunile europene din Afganistan, în Eulex și Eupol, unde ne creştem participarea cu jandarmi și poliţişti, pentru a răspunde comandamentelor de instruire a structurilor de ordine publică din această ţară", a arătat şeful statului. În misiuni ONU vor fi 51 de persoane, iar "la dispoziţia agenţiei Frontex, în misiuni destinate protejării frontierelor Uniunii Europene, vom avea 134 de poliţişti de frontieră pe nave ale poliţiei de frontieră", a mai spus Băsescu. 
În ceea ce priveşte forţele MApN, numărul acestora se va diminua cu 177 de persoane faţă de 2011, astfel că vor fi 2.348 de militari aflaţi simultan în teatrele de operaţii. "Se menţine participarea în Afganistan cu 1.940 de militari, tot într-o misiune militară NATO, KFOR în Kosovo, cu 64 de militari şi în Bosnia-Herţegovina cu 71 de militari", a decis CSAT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS