12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvalanşă de proiecte din fonduri nerambursabile la Craiova

Avalanşă de proiecte din fonduri nerambursabile la Craiova

Municipiul Craiova are în prezent în implementare 17 proiecte cu finanţare nerambursabilă, dintre care cinci sunt în derulare, şase se află în etapa de evaluare, iar şase sunt în curs de depunere

Prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, pe diverse Axe, Primăria Craiova are de pus în practică, până la sfârşitul anului 2014, 17 proiecte cu finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană şi bugetul de stat, şi cu o cofinanţare de la bugetul local. Dintre acestea, două sunt în prezent în faza de execuţie, Centrul Multifuncţional, care se va finaliza în 2013, şi pasajul suprateran de la kilometrul zero al oraşului, care va fi gata în primăvara anului viitor.
Restul proiectelor fie sunt în derulare (trei), fie sunt în etapa de evaluare (şase) sau sunt în curs de depunere (şase).

Water Park bate pasul pe loc

În situaţia proiectelor europene la 30 noiembrie, oferită de Primăria Craiova, nu apar mari schimbări faţă de cea prezentată de municipalitate pe 1 noiembrie. Mai mult, unele proiecte au rămas în stadiul făcut public de primarul Antonie Solomon pe 24 august, la puţin timp după reluarea atribuţiilor. În această situaţie de află realizarea Craiova Water Park – complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului – pentru care contractul de finanţare a fost semnat de ministrul Elena Udrea pe 9 septembrie, dar care a rămas tot la etapa de „pregătire documentaţie pentru organizare procedură achiziţie“ anunţată în luna august. Alte două contracte în derulare, cel privind reabilitarea infrastructurii rutiere a străzilor Amaradia, Olteniei, Tineretului, Toamnei, Pelendava şi Brestei (tronson Râului – Pelendava) – semnat la 9 septembrie, şi cel privind construirea pasajului subteran din centrul oraşului, se află tot în faza de evaluare a ofertelor depuse (licitaţie în derulare). Pentru cele şase străzi, surse din cadrul primăriei susţin că licitaţia ar fi fost deja câştigată de firma Delta ACM, însă se aşteaptă încheierea perioadei de contestaţii (una a fost deja depusă). Ambele proiecte ar urma să demareze anul viitor.

Modernizarea liniei
de tramvai, mai ieftină

Dintre proiectele aflate în etapa de evaluare, cel privind modernizarea infrastructurii de transport în comun, care prevedea reabilitarea a 11 kilometri cale de rulare tramvai şi realizarea unui management de trafic pe tronsonul Calea Bucureşti – N. Titulescu – Calea Severinului, a suferit modificări în ceea ce priveşte valoarea totală. Proiectul a fost depus pe 5 noiembrie, iar faţă de situaţia de la 1 noiembrie s-a schimbat suma şi stadiul de implementare. Evaluat iniţial la 66.610.603 lei, proiectul are acum valoarea de 60.329.382 de lei, conform noii situaţii prezentate de primărie, şi se află în faza de pregătire a documentaţiei pentru organizare procedură achiziţie. Proiectul pentru modernizarea străzilor Râului, Caracal şi Bariera Vâlcii, depus pe 9 septembrie, se află tot în etapa de evaluare tehnico-financiară, la fel ca şi cel privind amenajarea şi revitalizarea centrului istoric al Craiovei. Şi Centrul de dezvoltare tehnologică şi excelenţă în afaceri, care se va construi lângă Centrul Multifuncţional, este în etapa de evaluare tehnico-financiară, situaţie în care se afla însă şi în luna august. Business Center Sud Craiova, o altă construcţie care se va realiza pe locul fostului Târg Romaneşti, a trecut într-o lună de la stadiul de „verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii“, la cel de „evaluare tehnico-financiară“. Ultimul proiect aflat în etapa de evaluare este cel privind reabilitarea şi modernizarea Căminului de bătrâni din Craiova, ajuns în stadiul de „verificare a conformităţii şi eligibilităţii“, după ce la 1 noiembrie era încă pe lista proiectelor nedepuse.

Proiecte în curs
de depunere

Municipalitatea mai are şase proiecte în curs de depunere. Printre acestea se numără şi cel privind amenajarea parcării subterane din zona Teatrului Naţional. Aici s-a finalizat proiectul tehnic, iar acum investiţia este în etapa de analiză a documentaţiei proiectului tehnic şi corelare cu studiul de fezabilitate. La Centrul de sprijin al IMM-urilor şi institutelor de cercetare şi inovare, cererea de finanţare şi studiul de fezabilitate au trecut de votul consilierilor, în timp ce proiectul de dezvoltare a transportului ecologic în Craiova are contractul de proiectare tot în derulare. Faţă de lista de la 1 noiembrie cu proiectele europene, pe cea oferită la 30 noiembrie au apărut trei noi investiţii, toate având studiul de fezabilitate şi cererea de finanţare aprobate în ultima şedinţă a Consiliului Local Craiova. Este vorba de reabilitarea şi dotarea căminelor culturale din Mischii, Breasta şi Pieleşti, localităţi care fac parte din Zona Metropolitană Craiova. Derularea acestor trei proiecte şi cofinanţarea lor vor cădea însă în sarcina autorităţilor din comunele respective.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII