32.8 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate15 poliţişti de frontieră de la Albiţa au primit mandate de arestare

15 poliţişti de frontieră de la Albiţa au primit mandate de arestare

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au emis, luni noaptea, mandate de arestare pentru 15 poliţişti de frontieră de la PTF Albiţa reţinuţi de procurorii anticorupţie, însă decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. În cursul zilei de astăzi urmează să fie prezentaţi cu propunere de arestare preventivă alţi 30 de inculpaţi, acuzaţi de sprijinire a unui grup infracţional şi luare de mită în formă continuată.
Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 15 poliţişti de frontieră  au pretins, primit sau acceptat sume de bani ca mită, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, pentru a trece cu vederea şi a nu constata infracţiuni, contravenţii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat a României. În cele mai multe situaţii era vorba de a permite introducerea pe teritoriul României a unor cantităţi de produse accizabile, în general ţigări, peste limita legală.
Procurorii DNA arată că de multe ori, mita era pretinsă doar pentru simpla îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, adică aplicarea ştampilei de tranzit a frontierei de stat. "Activitatea infracţională în cadrul PTF Albiţa este o activitate infracţională repetitivă, îndelungată ca derulare în timp, organizată ierarhic, unde fiecare poliţist de frontieră îşi are rolul stabilit, îşi cunoaşte şi îşi asumă riscul şi, de asemenea, îşi primeşte recompensa în măsura contribuţiei la comiterea faptei", potrivit DNA.
De regulă, „tariful” era cunoscut de cei care oferă mită – 10 lei pentru simpla aplicare a ştampilei, se arată în ordonanţa procurorilor." În cazul unor situaţii speciale însă, cum ar fi lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, ori de introducerea în ţară a unor cantităţi mai mari de produse, tariful creşte direct proporţional cu „riscul” la care se expune poliţistul de frontieră prin încălcarea atribuţiilor de serviciu. În aceste cazuri, sumele de bani pretinse şi luate cu titlul de mită ar varia între 10 – 100 de euro, respectiv între 50 şi 200 de lei", conform DNA.
Beneficiile materiale ilicite rezultate în urma desfăşurării activităţilor infracţionale de corupţie, pentru fiecare inculpat în parte, pe fiecare tură de serviciu, variază între 100 – 1.000 de lei, în funcţie de datele calendaristice (zile normale, zile de sărbătoare legală sau religioasă ), momentul zilei (tură de noapte sau tură de zi ) şi de abilitatea fiecărui inculpat.
De asemenea, DNA susţine că actele de corupţie nu erau comise în mod individual, ci în baza unei înţelegeri prealabile între toţi participanţii la activităţile infracţionale, existând chiar o „metodologie” stabilită între aceştia cu privire la colectarea sumelor primite cu titlu de mită sau împărţirea acestor sume, fiecare dintre cei implicaţi infracţional asumându-şi anumite sarcini.
Sumele de bani erau periodic colectate de şefii de tură şi împărţite la finalul turei de serviciu, activitate cunoscută şi tolerată chiar de către şeful PTF Albiţa,Viorel Corban. Mai mult, acesta din urmă, folosindu-se de funcţia de conducere pe care o deţinea, proteja activitatea infracţională desfăşurată de lucrătorii de poliţie în PTF Albiţa, primind în schimbul acestei protecţii diferite sume de bani cu titlu de mită, de la subalternii din fiecare tură de serviciu.
Alţi opt poliţişti vor fi cercetaţi în stare de libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU