17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine reabilitează strada Ford?

Cine reabilitează strada Ford?

Primăria Craiova şi Compania de Drumuri caută soluţii pentru a repara strada Ford, care a rămas în afara tuturor planurilor de reabilitare, după ce municipalitatea i-a schimbat numele din strada Caracal. Ultima idee este aceea a scoaterii străzii în afara Craiovei şi predarea ei către Compania de Drumuri, ca s-o repare aceasta pe bani europeni.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a anunţat zilele trecute că va începe în această primăvară reabilitarea DN 6 Alexandria – Craiova. Drumul va fi modernizat în mare parte cu bani europeni (69,25%), finanţare nerambursabilă acordată prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Diferenţa provine de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor şi CNADNR.

Numele străzii dăunează companiei

Compania Ford face de multă vreme lobby la nivel înalt pentru o astfel de arteră de circulaţie, pe unde să treacă tirurile încărcate cu maşini fabricate la Craiova. Teoretic, dacă nimeni nu contestă licitaţiile CNADNR, lucrările ar trebui să înceapă în 28 de zile de la adjudecare şi să se termine peste doi ani. Drumul modernizat însă nu va ajunge până la poarta producătorului auto din Craiova, ci doar până la intersecţia cu strada care duce la halta Banu Mărăcine, adică exact până unde acest drum este în administrarea CNADNR. Tocmai asta pare să fie una dintre problemele conducerii Ford, care şi-ar fi dorit să fie reabilitată şi porţiunea de drum din faţa uzinei.
De fapt, această porţiune de stradă – carosabilul, trotuarele şi linia dublă de tramvai – ar fi trebuit reabilitată de municipalitate, cu bani europeni. Bucata de şosea de la intersecţia cu bulevardul Decebal şi până la Dedeman fusese iniţial inclusă în Planul Integrat de Dezvoltare, care viza reparaţia străzii Caracal, de la intrarea în oraş până la intersecţia cu strada Alexandru Macedonski, şi amenajarea căii de rulare a tramvaiului pe o porţiune de 11 km, împărţită pe mai multe tronsoane, între care şi cel cuprins între intersecţia străzii Caracal cu bulevardul Decebal şi Fabrica Ford. La începutul anului însă, municipalitatea – în intenţia de a onora Compania Ford, ca mare investitor local – a dat numele Henry Ford porţiunii din strada Caracal cuprinsă între intersecţia cu Decebal şi cea cu strada Preciziei (care duce la Halta Banu Mărăcine). Din acest moment, cum în nici unul dintre studii sau proiecte nu apare numele noii străzi, nu se poate solicita finanţare în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare.

„Vom găsi bani şi pentru această stradă“

Văzându-se în situaţia de a rămâne cu drum prost tocmai în dreptul ogrăzii lor, reprezentanţii Companiei Ford au continuat să bată la cap autorităţile, pentru a găsi o soluţie şi pentru reabilitarea străzii Henry Ford. Săptămâna trecută, a avut loc la Primăria Craiova o întâlnire trilaterală, între conducerea municipalităţii, reprezentanţi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova şi ai fabricii de automobile din Bănie. Pentru că municipalitatea nu are pe moment bani să repare acest drum (nu e prinsă nici o astfel de investiţie în proiectul de buget pe anul 2011), s-a ajuns la ideea ca porţiunea de şosea să fie alipită la DN 6, pentru a fi prinsă în planul general de reabilitare a acestui drum naţional. O astfel de soluţie ar avea însă complicaţiile ei.
„Porţiunea respectivă de şosea, deşi este drum naţional, este în administrarea municipiului. Ca să fie reabilitată de CNADNR, ar trebui să se dea o hotărâre de guvern, prin care acel sector de drum să treacă din administrarea municipiului în cea a companiei, măcar pe perioada lucrărilor. Pe de altă parte, proiectarea şi finanţarea sunt asigurate doar până la km 222+100, adică atât cât avem noi în prezent în administrare. Pentru extinderea lucrărilor ar trebui o comandă suplimentară de lucrări, deci nu-i deloc simplu“, explică ing. Ştefan Brînaru, directorul adjunct tehnic al DRDP Craiova.
Şi totuşi, edilii sunt optimişti. „Se va rezolva şi problema asta. Vom găsi finanţare până la urmă. Până se va termina reabilitarea şoselei către Alexandria, adică peste doi ani, vom găsi bani şi pentru această stradă. În definitiv, e vorba doar de 300 de metri de drum pe care să-l reabilităm“, a spus viceprimarul Marinică Dincă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII