11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii din programele de sănătate vor beneficia de medicamente gratuite

Bolnavii din programele de sănătate vor beneficia de medicamente gratuite

Bolnavii de diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, cei cu afecţiuni oncologice sau hemofilie, precum şi cei care au suferit un transplant şi sunt incluşi în programele naţionale de sănătate vor beneficia, în continuare, de medicamente în mod gratuit, conform unui proiect de ordin al ministrului sănătăţii.
Proiectul, aflat în dezbatere publică începând de ieri, modifică metodologia de calcul a preţurilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel încât să poată fi decontate tratamentele necesare acestor bolnavi, iar aceştia să nu fie afectaţi, spun reprezentanţii ministerului.
În lista C2 sunt incluse peste 1.400 de medicamente necesare tratamentului unor boli cronice.
„În noul mod de calcul vor fi diminuate adaosul pentru preţul cu ridicata (adaosul distribuitorului) şi cel de desfacere cu amănuntul (adaosul pentru farmacii). Dacă, până în prezent, adaosul distribuitorului varia între 14% şi o sumă fixă de 30 de lei, în noul sistem acesta va avea o valoare fixă de 4%. De asemenea, adaosul pentru farmacii va fi unic, de 1,5%. În formula veche, acesta putea varia între 24% şi suma fixă de 35 lei“, mai spun reprezentanţii ministerului.  
Noul sistem de calcul al preţului de decontare pentru medicamentele din lista C2 va duce la o reducere de aproximativ 24%, ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să poată susţine costurile astfel încât pacienţii să nu fie nevoiţi să plătească contribuţie pentru achiziţionarea tratamentului necesar, anticipează reprezentanţii ministerului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS