7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsistenţii persoanelor cu handicap, neplătiţi de două luni

Asistenţii persoanelor cu handicap, neplătiţi de două luni

Peste 500 de persoane, asistenţi ai persoanelor cu handicap din municipiul Târgu Jiu, nu şi-au mai primit indemnizaţiile de mai bine de două luni.

Direcţia Publică de Protecţie Socială (DPPS) din cadrul Primăriei Târgu Jiu nu a primit, nici până în prezent, banii pentru plata acestor indemnizaţii. Potrivit directorului DPPS, Teodora Ciobanu, indemnizaţiile nu au fost achitate pe lunile august şi septembrie, iar asistenţii şi însoţitorii sună zilnic la sediul instituţiei pentru a întreba când vor primi banii ce li se cuvin. „Nu am avut cu ce să plătim indemnizaţiile pe luna august, dar sperăm ca luna aceasta să primim banii pentru august şi septembrie. Deoarece numărul celor care nu şi-au primit banii este destul de mare, am vorbit şi cu reprezentanţii primăriei şi ai prefecturii şi ne vom reuni pentru a găsi soluţii ca oamenii să-şi primească indemnizaţiile cuvenite“, a precizat Teodora Ciobanu. La nivelul municipiului sunt 205 persoane cu carte de muncă înregistrate ca şi asistenţi personali şi alte 315, care beneficiază de indemnizaţie de însoţitor al persoanelor cu handicap. Fiecare dintre aceştia primeşte lunar 461 de lei, banii provenind din cotele defalcate din TVA.

Munceşte prin vecini

Întârzierea plăţii indemnizaţiilor pentru însoţitorii persoanelor cu handicap a făcut ca Gheorghe Anghelescu, un bărbat din Târgu Jiu, care are grijă de verişoara sa primară, bolnavă de epilepsie, să nu mai aibă bani de pâine. Bărbatul a ajuns în pragul disperării şi merge cât de des poate la muncă prin vecini. De când aşteaptă să primească banii de la stat, Anghelescu s-a împrumutat peste 300 de lei, bani pe care nu ştie cum va face să îi înapoieze. „Am grijă de verişoara mea primară, numai pe mine mă are pe lumea asta. Stăm într-un apartament din Târgu Jiu şi trăim din puţin sub 500 de lei pe lună. De când nu ne-au mai venit banii m-am împrumutat peste 300 de lei şi nu ştiu cum o săi îi dau înapoi. Este foarte greu pentru că sunt zile în care rămânem şi fără bani de mâncare. Am fost la cules de vie pe aici, prin cartier, la cetăţenii care stau la casă şi am mai câştigat 50 de lei. Mâncarea pe două zile. Îmi caut mereu câte ceva de lucru, plec de acasă, deşi nu ar trebui să-mi las verişoara nesupravegheată. Am ajuns într-o situaţie foarte grea“, a spus Gheorghe Anghelescu din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS