20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateReducere de salarii cu 40 la sută la Centrul de Transfuzii Sanguine

Reducere de salarii cu 40 la sută la Centrul de Transfuzii Sanguine

Trei sferturi dintre angajaţii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Craiova vor fi greu loviţi la buzunar de reducerea cheltuielilor de personal care se aplică începând cu luna iulie în întregul sistem bugetar.

În loc de salarii diminuate cu 25%, asistentele medicale de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Craiova se vor alege cu o tăiere de aproximativ 40%.
Decizia a fost luată de Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof. dr. C.T. Nicolau“ (INHT), în subordinea căruia se află toate centrele de transfuzii din ţară.
INHT a constatat abia acum că la patru dintre centrele de transfuzii sanguine din subordine, printre care şi cel de la Craiova, s-au operat măriri de salarii, chiar în perioada în care angajaţii bugetari au fost trimişi în concediu fără plată.
„Vă facem cunoscut că, în urma alocării bugetului, şi dumneavoastră, şi celorlalte centre vi s-a repartizat bugetul pe anul 2010, buget în care nu a fost prevăzută creşterea salarială – trecerea pe maximul anexei I a Legii salarizării, pe care dumneavoastră aţi aplicat-o, fără nici un acord scris din partea institutului şi ignorând toate măsurile de austeritate care s-au luat: stoparea angajărilor, restructurarea tuturor posturilor vacante, diminuarea cheltuielilor de personal în perioada octombrie-decembrie 2009, măsuri în vederea încadrării în constrângerile bugetare determinate de criza economică“, se arată în adresa trimisă de către INHT centrelor de transfuzii sanguine din Bihor, Brăila, Dolj şi Ialomiţa.

Institutul Naţional de Hematologie, ameninţat cu instanţa

Vestea că le vor fi reduse salariile cu 40% a stârnit mare nemulţumire în rândul angajaţilor CRTS Craiova. Conducerea Sindicatului SANITAS de la Spitalul de Urgenţă Craiova, din care fac parte şi douăzeci dintre angajaţii CRTS Dolj, susţine că sunt perfect legale măririle salariale acordate începând din luna decembrie 2009.
„Evaluările de personal au fost făcute perfect legal, în septembrie 2009, conform OUG nr. 115/2004 şi Legii nr. 304/2008 care prevedeau aceeaşi anexă de salarizare pentru angajaţii centrelor de transfuzii sanguine ca pentru salariaţii spitalelor clinice. Începând cu luna decembrie 2009, evaluările au devenit operaţionale şi trecute în carnetele de muncă ale salariaţilor. Şi acum, dintr-odată, ni se spune că au devenit ilegale…“, a explicat situaţia Ion Cotojman, liderul SANITAS al Spitalului de Urgenţă Craiova.
În urma diminuării salariilor, câştigurile lunare ale celor peste 20 de asistente medicale de la CRTS Dolj vor ajunge la nivelul salarial minim, de 650 de lei.
Sindicaliştii au trimis un răspuns directorului INHT, în care îl ameninţă că, dacă va trece la aplicarea reducerii salariilor cu 40%, îl vor da în judecată.
„Având în vedere gravitatea, fără precedent, a încălcării unor legi în vigoare, vă aducem la cunoştinţă că, dacă se va trece la anularea evaluărilor făcute în luna septembrie 2009 a salariaţilor CRTS Craiova, vă vom acţiona în nume propriu, ca persoană, în instanţă“, se arată în răspunsul reprezentanţilor salariaţilor CRTS Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII