9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCJ Dolj demarează noi investiţii în cultură

CJ Dolj demarează noi investiţii în cultură

Fosta Şcoală de fete „Madona Dudu“ va deveni un muzeu la standarde europene. Joi, Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, cel care s-a zbătut pentru a obţine banii necesari consolidării acestei clădiri emblematice a Craiovei, a pus-o la dispoziţia constructorului pentru a demara lucrările necesare.

Mai puţin de doi ani, atât mai au de aşteptat doljenii până când clădirea fostei Şcoli de fete „Madona Dudu“ va putea găzdui la standarde europene cele peste 20 de colecţii ale Secţiei de Arheologie şi Istorie a Muzeului Olteniei. „Suntem foarte aproape de a da în folosinţă cea mai veche clădire civilă din Craiova – Casa Băniei. Acum i-a venit rândul altui proiect al nostru – «Consolidare, restaurare şi modernizare la Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei». Suntem în faza în care-l punem la dispoziţia SC RECON SA şi SC ATLAS SA“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj. Acesta a explicat că proiectul finanţat prin Programul Operaţional Sectorial, DMI „Restaurarea, protecţia şi conservarea patrimoniului cultural din mediul urban“, vizează o investiţie semnificativă – 25,651 milioane de lei, adică 6,1 milioane de euro.

Muzeu la standarde europene

Pe parcursul a 20 de luni vor fi realizate lucrări de consolidare, restaurare şi modernizare a unei arii desfăşurate de 3.910 mp, lucrări de amenajare a curţii interioare, şi vor fi achiziţionate echipamente specifice pentru protecţia obiectivelor de patrimoniu (instalaţii de încălzire, climatizare şi ventilare, avertizare de incendiu, sistem antiefracţie, sistem de control acces cu cartele). „Se pune în practică un vis mai vechi, acela de a reuşi să salvăm un monument de arhitectură al Craiovei, fosta Şcoală de fete «Madona Dudu», o clădire care face parte din zestrea culturală a Băniei şi în care au fost adăpostite peste 160.000 de piese de patrimoniu. De asemenea, aici s-a tezaurizat o mare parte din ceea ce înseamnă identitatea culturală a regiunii Oltenia“, a declarat Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei. Acesta a explicat că povestea proiectului a început în 2005, când într-o zi nefericită s-a prăbuşit o bucată din plafonul unei săli de expoziţii. „Ne-am speriat pentru că în sala aceea puteau fi oameni sau se putea pune în pericol patrimoniul. În clipa aceea, domnul preşedinte Prioteasa şi colegii din executiv au decis că această clădire trebuie să intre în reabilitare. Şi iată că suntem în faza în care putem începe lucrările, astfel încât, în mai puţin de doi ani, să avem clădirea la nivel funcţional după toate standardele europene“, a adăugat Fifor.  

„Ne aşteptăm să crească atractivitatea zonei“

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea importanţei turismului şi culturii, în vederea îmbunătăţirii gradului de atractivitate a Regiunii Sud-Vest Oltenia şi în scopul stimulării dezvoltării durabile, economice şi sociale a acesteia. „Ne aşteptăm ca prin realizarea acestui obiectiv să crească atractivitatea acestei zone geografice şi să prindă contur un proiect mai vechi, în care vase cu turişti străini să acosteze undeva la porturile doljene – Cetate, Calafat, Rast, Bechet – şi să plece în zonă să vadă minunile de la Maglavit, şantierul de la Cioroiu Nou şi să ajungă aici, la Muzeul Olteniei, la Muzeul de Artă“, a declarat Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS