15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNew York-ul a scăpat la limită de un nou atentat grav

New York-ul a scăpat la limită de un nou atentat grav

Americanii au scăpat ca prin urechile acului, sâmbătă, 1 mai, de un atentat grav ce ar fi trebuit să aibă loc în Times Square din New York, graţie unui vânzător ambulant care a văzut o maşină suspectă ce s-a dovedit plină cu elemente ale unei bombe, relatează CNN.

Totul a început când un vânzător de tricouri, veteran al războiului din Vietnam, a văzut fum ieşind dintr-o cutie din interiorul maşinii, aflată într-o intersecţie aglomerată. El a alertat un poliţist călare, care a chemat întăriri.
În maşină, poliţia a găsit trei tuburi cu propan, două canistre cu benzină, baterii, două ceasuri, fire.
„Erau elemente explozive, inclusiv praf de puşcă, gazolină, propan şi un fel de fire electrice ataşate unui ceas“, a declarat purtătorul de cuvânt al NYPD citat de ABC News. Este vorba despre trei tuburi de propan şi două canistre de benzină, a precizat ulterior primarul. El a declarat că firele din jurul dispozitivului demonstrează că „nu a fost vorba despre o muncă de amator“.
Geniştii au folosit un robot pentru a dezamorsa bomba. Analizarea ei va necesita timp, fiind complexă, dar, potrivit unui oficial, „experţii pot face minuni“.
Autorităţile ar putea face apel la public pentru furnizarea de fotografii personale făcute înainte de sosirea poliţiei.
În urma incidentului, sectorul a fost izolat, dar nu s-au depistat alte elemente suspecte. Hotelul Marriott din apropiere nu a permis nimănui să intre sau să iasă, iar un restaurant fast-food din zonă şi-a închis porţile şi a evacuat personalul. De asemenea, persoanele aflate în diverse teatre din zonă nu au putut ieşi.
Un martor a declarat la CNN că în vehiculul lăsat în Piaţa Times Square din New York, în care a fost găsit materialul asamblat pentru o bombă, s-a produs iniţial o explozie, iar apoi a început să iasă fum dintr-o cutie neagră aflată în interiorul maşinii. Incidentul aminteşte de tentativa de atentat înregistrată de Crăciun, la bordul unei curse transatlantice, când, în mod similar, explozibilul ataşat de corpul unui kamikaze s-a aprins printr-o mică detonare, dar nu a antrenat explozia masivă ce ar fi trebuit să urmeze. Tentativa eşuată de atentat din decembrie anul trecut a fost revendicată de al-Qaida.
Doi ofiţeri federali au declarat că este prea devreme să se spună dacă acest incident implică al-Qaida sau alt grup terorist, dar nivelul de alertă rămâne la „galben“, adică ridicat. Oficialii vor urmări imaginile surprinse de zecile de camere de supraveghere din Times Square, pentru a stabili dacă cineva a ieşit într-adevăr în fugă din maşina Nissan Pathfinder.
„Ştiţi că spunem des că, atunci când un terorist este prins, el are harta oraşului New York în buzunar. Iar astăzi ne-am amintit cu ce pericole ne confruntăm“, a declarat primarul Michael Bloomberg. „Am evitat ceea ce ar fi putut fi un eveniment mortal“, a spus primarul Michael Bloomberg.
„Cu siguranţă ar fi explodat şi s-ar fi produs un incendiu de proporţii“, a adăugat el. Guvernatorul David Paterson a lăudat forţele de ordine.
„Suntem extrem de îndatoraţi acţiunilor eroice ale poliţiei din New York şi ale unui cetăţean vigilent, care a identificat un vehicul suspect în Times Square. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, iar acum întreaga atenţie a oraşului, statului şi ţării se va orienta către aducerea în justiţie a celor vinovaţi“, a subliniat el.
Preşedintele Barack Obama, pus la curent cu incidentul de sâmbătă seară, a declarat că guvernul federal este pregătit să ofere ajutor, iar Departamentul pentru Securitate Internă a subliniat că monitorizează evoluţiile din acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII