9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConcurenţă mare la Bursa Locurilor de Muncă

Concurenţă mare la Bursa Locurilor de Muncă

Aglomeraţie mare vineri dimineaţă la Casa Studenţilor din Craiova. Zeci de tineri veniseră să dea ochii cu angajatorii doljeni care şi-au anunţat prezenţa la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi.
                                                                                      

Concurenţă mare la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi de anul acesta. Dacă, anul trecut, locurile de muncă puse la dispoziţia celor interesaţi au fost de două ori mai multe decât participanţii, anul acesta lucrurile s-au schimbat. „La Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi din 25 septembrie 2009 au fost prezenţi 614 absolvenţi“, a declarat Daniela Barbu, directoarea coordonatoare a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, organizatorul evenimentului. Asta în condiţiile în care numărul locurilor de muncă vacante puse la dispoziţia absolvenţilor de şcoli profesionale, de licee sau de facultăţi a fost de trei ori mai mic comparativ cu anul trecut. „Cei 32 de angajatori care şi-au anunţat participarea la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi au pus la dispoziţia participanţilor 308 locuri de muncă (faţă de 1.017 în 2008), dintre care 48 pentru persoanele cu studii superioare şi 260 pentru cele cu studii medii şi muncitori calificaţi“, a declarat Daniela Neagoe, directoarea coordonatoare adjunctă a AJOFM Dolj. Chiar dacă a crescut concurenţa pe fondul scăderii numărului de joburi disponibile, numărul absolvenţilor selectaţi în vederea încadrării a fost mai mic cu 30% faţă anul trecut. „Anul acesta, în vederea încadrării în muncă au fost selectaţi 112 absolvenţi (faţă de 156 la Bursa din 2008), dintre care 43 au fost angajaţi pe loc“, a explicat Daniela Barbu.

„Toţi angajatorii cer experienţă şi nu-ţi dau şansa s-o capeţi“

Comparativ cu anii trecuţi, numeroşi tineri au fost însoţiţi de părinţi. Cei mai mulţi dintre aceştia proveneau din alte localităţi. „A fost o întâmplare să îl însoţesc pentru că am avut şi altă treabă în Craiova. Indiferent unde-şi găseşte, e bine. Bani să iasă. Dacă nu-şi găseşte, îşi depune dosarul de şomaj“, a declarat Victoria Lungu, de 39 de ani, din Dolj.
Afirmaţia a fost confirmată de altă mamă. „Am venit pe post de şofer. Nu voi intra cu ea. Suntem din Târgu Jiu“, a precizat Elena, de 50 de ani. De altfel, Bursa de la Craiova nu este singura la care fiica sa şi-a încercat norocul. „Am fost şi la Bucureşti să-mi găsesc un loc de muncă. Este foarte greu pentru că toţi angajatorii cer experienţă, dar, dacă nu-ţi dau şansa să o capeţi, nu ştiu cum poţi să reuşeşti“, a precizat Tania Elena, de 25 de ani.

Posturile care solicită studii superioare, la mare căutare

Cele mai vizitate standuri au fost cele ale angajatorilor care puneau la dispoziţia celor interesaţi locuri de muncă pentru absolvenţi de studii superioare şi cel al firmei de recrutare forţă de muncă. „Oferta de locuri de muncă include foarte multe posturi care necesită studii superioare – economişti, psihologi, traducători, programatori, specialist resurse umane, specialist relaţii internaţionale, ingineri electronişti. Persoanele care-şi depun CV-urile şi nu corespund angajatorilor pe care-i avem în acest moment în portofoliu rămân în baza noastră de date“, a declarat Camelia Matara, specialist resurse umane, la firma de recrutare participantă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII