9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBani europeni pentru resursele umane

Bani europeni pentru resursele umane

Pentru a reuşi să acceseze bani europeni, potenţialii beneficiari trebuie să dovedească, prin ceea ce fac, faptul că vor contribui la linia de dezvoltare impusă de Uniunea Europeană.

Aceasta este una dintre ideile subliniate de expertul laFondul Social European prezent vineri la Craiova, la un seminar cu tema „Rolul Fondului Social European în relansarea economică“, organizat de SC Grup Management SRL – Agenţia Punct Ro, în colaborare cu Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie. Manifestarea şi-a propus să informeze cu privire la modalităţile de accesare a acestor fonduri, domeniile majore de intervenţie, calendarul sesiunilor de apel de proiecte, implementarea proiectelor câştigătoare. „Evenimentul face parte dintr-o amplă campanie de informare a beneficiarilor cu privire la accesarea fondurilor destinate proiectelor româneşti care au ca scop dezvoltarea economiei sociale, integrarea în piaţa muncii a grupurilor defavorizate, susţinerea educaţiei şi a formării profesionale de calitate“, a declarat Ion Borşan, project manager. La evenimentul de vineri au participat peste 80 de persoane, reprezentanţi ai instituţiilor (primării din Dolj, ONG-uri, IMM-uri şi instituţii de învăţământ), care pot accesa finanţări pentru resurse umane. Evenimente similare au mai avut loc la Reşiţa, Deva, Buşteni, Iaşi, Piteşti, Galaţi şi Slatina.

„Vom reuşi să accesăm banii doar dacă scriem proiecte bune“

„POS DRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvol-tarea Resurselor Umane) este destul de generos pentru că urmăreşte resursa umană de pe băncile şcolii, continuă cu programe de pregătire continuă. În plus, încearcă să ajute persoanele aflate în dificultate şi grupurile vulnerabile să se califice/recalifice, precum şi să-şi găsească un loc de muncă“, a declarat Narcisa Zaharia, expert la Fondul Social European, care a explicat că este singurul program european unde depunerea este on line.
 În ceea ce priveşte sumele disponibile, în cadrul POS DRU pot fi finanţate atât proiecte de grant (ce sunt implementate la nivel multiregional, regional sau local, cu bugete cuprinse între echivalentul în lei a 50.000 de euro şi 499.999 de euro), cât şi proiecte strategice (proiecte implementate la nivelul naţional, sectorial sau multiregional, cu buget între echivalentul în lei a 500.000 de euro şi 5 milioane de euro). „Vom reuşi să accesăm banii doar dacă scriem proiecte bune şi le implementăm corect. În total, până în 2015, România ar avea de absorbit 33 de miliarde de euro, ceea ce va însemna resurse umane mai bine pregătite, drumuri mai bune etc., lucru care se va reflecta în nivelul de trai“, a adăugat Narcisa Zaharia. Aceasta a precizat că Regiunea Sud-Vest Oltenia este a şasea din coada unui clasament al ultimelor 15 regiuni europene cu cel mai mic PIB/cap de locuitor. „Într-un top 15 al regiunilor cu cel mai scăzut PIB/cap de locuitor se află şapte regiuni româneşti. Regiunea Sud-Vest Oltenia este a şasea din coadă“, a mai spus Zaharia.

1.100 de milioane de euro până în 2013

Fondul Social European finanţează următoarele priorităţi: creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi întreprinderilor; creşterea accesului şi a participării pe piaţa muncii; promovarea incluziunii sociale prin lupta împotriva discriminării şi facilitarea accesului pe piaţa muncii pentru persoanele dezavantajate. Acesta prevede  alocarea a peste 1,1 miliarde de euro până la sfârşitul anului 2013 în cadrul sesiunilor de apel de proiecte POS DRU pentru proiectele din România dezvoltate de către ONG-uri, autorităţi locale, întreprinderi mici şi mijlocii, asociaţii profesionale, patronate etc.

Ce este POS DRU?

POS DRU este programul operaţional sectorial cofinanţat de Guvernul României şi Uniunea Europeană şi reprezintă sprijinul acordat României de către Uniunea Europeană pentru rezolvarea problemelor existente în domeniul educaţional, al ocupării forţei de muncă şi incluziunii sociale, prin promovarea calităţii în educaţie şi formare, a învăţării pe tot parcursul vieţii şi a spiritului antreprenorial.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU