13.9 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandalul de la CE Craiova, pe masa judecătorilor

Scandalul de la CE Craiova, pe masa judecătorilor

O licitaţie de peste 50 de milioane de euro, a fost amânată şase luni din cauza contestaţiilor. După ce câştigătorul a fost schimbat, scandalul a ajuns pe masa judecătorilor.

Scandalul în cazul licitaţiei pentru realizarea instalaţiei de desulfurare la Sucursala Craiova II a Complexului Energetic (CE) Craiova continuă. Comisia de evaluare a declarat câştigătoare oferta depusă de consorţiul format din Idreco-Insigma-Romelectro Bucureşti – de 57,4 milioane de euro – care se clasase iniţial pe locul doi, din punct de vedere al punctajului obţinut. Licitaţia fusese câştigată iniţial de Alstom Power Italia SpA – Energomontaj SAEM SA – cu o ofertă de 52,2 milioane de euro, însă concernul a fost descalificat pe motive tehnice de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), spune directorul general al CE Craiova, Constantin Bălăşoiu. „A treia companie clasată (Babcock Noell GmbH – cu o ofertă de 79,8 milioane de euro) a depus contestaţie la CNSC, care a descalificat pe motive tehnice câştigătorul stabilit de comisia de licitaţie. În aceste condiţii, noul câştigător a fost declarat consorţiul de pe locul doi. Deşi oferta financiară a acestuia este mai scumpă cu 5,2 milioane de euro, preţul de exploatare calculat pe o anumită perioadă de timp a dus la concluzia că oferta este mai scumpă cu doar 200.000 de euro. Decizia comisiei de la licitaţie, ca şi cea a CNSC au fost atacate în instanţă de Alstom. Aşteptăm verdictul instanţei pentru a încheia contractul de execuţie“, a declarat Constantin Bălăşoiu.

Criza a diminuat producţia

Licitaţia pentru realizarea instalaţiei de desulfurare este întârziată de peste o jumătate de an de contestaţiile concernelor care se bat pe acest contract. Competitorii s-au contestat reciproc şi au contestat inclusiv caietul de sarcini, iar aşteptarea deciziilor CNSC a durat cel puţin cinci luni. Realizarea instalaţiei de desulfurare face parte din investiţiile de mediu pe care CE Craiova trebuie să le facă până în 2012, evaluate la 418 milioane de euro. În altă ordine de idei, CE Craiova a cerut recent suplimentarea cu 12 milioane de lei a unei linii de credit în valoare de 38 de milioane de lei, contractată în urmă cu două luni de la BRD SocGen. „Este vorba de un împrumut pe termen scurt. Am organizat o licitaţie în urmă cu două luni pentru un credit. Banii au fost deja folosiţi pentru nevoile curente ale companiei, iar acum am cerut suplimentarea sumei“, a mai spus Constantin Bălăşoiu. Criza economică a dus la o producţie de energie mult mai mică în primul semestru al anului. Profitul net preliminat pe primul semestru din 2009 a fost de un milion de lei, în condiţiile în care în acceaşi perioadă din 2008 profitul era de 17 milioane de lei. Cu toate acestea însă, unitatea are în vedere un program ambiţios de investiţii, ce presupune realizarea unui grup de 500 MW, proiect evaluat la peste 650 de milioane de euro. Toate cele trei companii interesate – CEZ Cehia, AES Corporation şi Edison – au fost selectate pentru demararea negocierilor. „Vom avea discuţii şi negocieri timp de o lună cu fiecare companie interesată, pentru a vedea ce oferte sunt. Deocamdată, i-am ales consultanţi pe cei de la KPMG, care ne vor ajuta la aceste negocieri“, a mai spus directorul Bălăşoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII