22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFord cumpără toate acţiunile Automobile Craiova

Ford cumpără toate acţiunile Automobile Craiova

Capitalizarea Ford continuă în forţă. Compania lansează ofertă publică de cumpărare a 3% din acţiunile ACSA. Cei care nu vor să vândă nu pot fi obligaţi, dar acţiunile lor nu vor mai valora nimic după delistarea ACSA de la Bursă. Preţul este uşor peste cel al pieţei.

Ford Motor Company lansează săptămâna viitoare o ofertă publică de cumpărare pentru acţiunile minoritarilor. Compania a depus prospectul ofertei la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), care a şi aprobat-o. Ford deţine, în prezent, 96,73% din capitalul social al Automobile Craiova (ACSA), iar pentru restul acţiunilor ar urma să plătească 10,92 milioane de lei, informează NewsIn. Preţul pus la bătaie de Ford este de 17,65 lei pe acţiune, în condiţiile în care pe piaţa bursieră preţul de tranzacţionare era vineri de 17 lei pe o acţiune, iar valoarea nominală a unui astfel de titlu este de 2,10 lei. Oferta publică lansată de Ford Motor Company este valabilă între 22 iulie şi 11 august 2009 şi este adresată tuturor acţionarilor minoritari. În luna aprilie, Ford a eliminat un acţionar semnificativ, SIF Oltenia, de la care a cumpărat pachetul de 22,56% din acţiuni la un preţ de 75 de milioane de lei. După acea tranzacţie, producătorul de autoturisme care a cumpărat fabrica de la Craiova a mai intrat în posesia câtorva sute de mii de acţiuni ale ACSA, cumpărate direct de pe Bursa de Valori Bucureşti (categoria de bază pe piaţa Rasdaq).

Ce vrea Ford

Americanii de la Ford au arătat în repetate rânduri că doresc să deţină 100% la Craiova. Ideea este că Ford lansează oferta publică de cumpărare pentru că pe viitor ACSA va fi delistată de la Bursă, potrivit contractului de privatizare. Ar urma fuziunea celor trei companii din ograda Ford (Daewoo, Automobile Craiova şi Mecatim Timişoara), apoi divizarea acestora. Din divizare rezultă Ford România şi o companie de stat care va deţine activele pe care americanii nu le-au dorit când au cumpărat uzina de la Craiova. Oficialii Ford susţin că doresc să achiziţioneze toate acţiunile pe care le deţin minoritarii la Automobile Craiova. „După cum am menţionat şi în trecut, Ford Motor Company doreşte să achiziţioneze toate acţiunile ACSA. Noi sperăm că aceşti acţionari vor accepta oferta publică. Din punctul nostru de vedere, această ofertă este consistentă, cu abordarea egală şi cinstită pe care am avut-o mereu faţă de toţi acţionarii minoritari“, a spus Nadia Crişan, reprezentanta Ford. Întrebaţi ce va face compania dacă minoritarii nu doresc să vândă, reprezentanţii ei au precizat: „La finalul ofertei publice, vom reanaliza situaţia şi ne vom decide asupra paşilor următori, unul dintre aceştia putând fi cumpărarea obligatorie“. În legislaţia românească, acţionarii minoritari nu pot fi obligaţi să vândă împotriva voinţei lor. Totuşi, dacă aceştia vor să vândă, sunt obligaţi să facă prima dată o ofertă acţionarului majoritar (în cazul nostru Ford), în virtutea dreptului de preemţiune. Dacă acesta nu doreşte să cumpere, atunci acţionarul minoritar poate vinde oricui vrea.

Ford s-a ars cu SIF

Ford intenţionează să se capitalizeze şi să „elimine“, pe cât posibil, acţionarii minoritari. SIF Oltenia, deşi a vândut Fordului participaţia de 22,56% din acţiunile de la ACSA, şi-a mai păstrat un număr simbolic de 22 de acţiuni. În baza acelora, SIF Oltenia a continuat, în calitate de acţionar minoritar, procesul intentat firmei Ford. Acţionarii minoritari au dreptul să participe la şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor şi pot obţine dividende, atunci când firma are profit. Totuşi, dacă Ford doreşte reinvestirea profitului, nici un minoritar nu are vreun cuvânt de spus. Mai mult, pe viitor, după delistarea de la Bursă, acţiunile la ACSA ale minoritarilor nu vor mai valora nici cât o ceapă degerată. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII