9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpectacol pe role pentru Skatepark

Spectacol pe role pentru Skatepark

http:http://www.youtube.com/watch?v=VGILTHHO-8k

Aproximativ 300 de rolleri, bikeri şi skateri din Craiova au defilat vineri pe Calea Unirii, încercând să obţină semnături pentru construirea unui skatepark.

 

Printre tarabele cu inimioare şi iepuraşi înamoraţi zgribuliţi de frig de pe Unirii, o mână de puşti alunecă prin mulţime. Cocoţaţi pe role, machiaţi puternic în culori închise şi îmbrăcaţi în mantii, pelerine cu aripi de îngeri prinse pe umeri şi jobene pe cap, tinerii atrag numaidecât privirile trecătorilor.

Doi câte doi, puştii se strecoară printre măsuţe, printre bănci şi ronduri de flori, cu uşurinţa vântului. Se opresc din loc în loc şi împart fluturaşi de hârtie. Acolo unde există înţelegere şi răbdare de a asculta scurtul lor discurs, se întinde câte un tabel în care doritorii îşi pot depune, liber, semnătura. Într-o singură oră, cei 15 tineri au izbutit să strângă câteva sute de semnături.

Alături de cele 900 deja obţinute în cele câteva zile de când au început campania, numărul adeziunilor va fi suficient de mare încât să-şi vadă visul împlinit – acela de a avea şi rollerii din Craiova un skatepark al lor, aşa cum se întâmplă în multe alte oraşe din România.

Din prea multă aglomeraţie

Totul a început de la acele perechi de încălţări care, odată puse în picioare, le-au dat certitudinea că pot zbura. S-au întâlnit întâi doi, apoi vreo cinci şi mai târziu s-au făcut doisprezece. Cu fiecare zi, se alătura câte unul grupului de „nebuni“ care luaseră în stăpânire centrul Craiovei – locul unde trona mai ieri statuia lui Mihai Viteazul, devenind punctul de întâlnire al rollerilor – şi care se îndrăgostiseră serios de acest nou sport practicat pe meleaguri româneşti: alunecatul pe role.

În timp, reamenajarea pieţei a chemat la plimbare în zonă nu doar pasionaţii de două roţi, ci şi pe cei cu patru sau chiar fără nici una (părinţii şi cărucioarele copiilor). Locul a devenit din ce în ce mai strâmt pentru a-i cuprinde pe toţi, iar pentru a se evita vreun incident nedorit, tinerii au început să renunţe în favoarea celor mici. „Rolleri, bikeri şi skateri, cu toţii am căzut de acord că avem nevoie de un skatepark în Craiova, în care să practicăm acest sport, să ne antrenăm şi chiar să organizăm competiţii“, explică Alina Amon, elevă de 17 ani şi o împătimită a sportului pe roţi. „Am ajuns la concluzia că Parcul «Romanescu» ar fi cel mai potrivit loc – fie lângă Velodrom, fie lângă Teatrul de Vară“, continuă ea.

Cursuri gratuite pentru consilierii locali

Motivele pe care le invocă toţi cei aproximativ 300 de rolleri, bikeri şi skateri din Craiova, cu vârste între cinci şi 50 de ani, pentru obţinerea aprobării, nu sunt mofturi. „Un cadru organizat pentru antrenamentele noastre este o metodă foarte bună de promovare a acestui sport paşnic, sănătos, care reuşeşte să-i urnească pe tineri din faţa calculatoarelor şi îi ajută să-şi facă prieteni. În plus, costurile construirii unui skatepark nu sunt foarte mari: după calculele noastre, ar ajunge la 200.000 de euro, din care o parte sperăm să îi acoperin cu sponsorizări“, spune Andrei Bran. Duminică după-amiază, în faţa prefecturii, tinerii vor organiza al doilea curs gratuit, la care vor fi aşteptaţi consilierii de toate culorile politice, în frunte cu edilul Craiovei, primarul Antonie Solomon. Fotografiile vor fi postate pe site-ul lor, www.craiovarollers.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII