14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreţul îngrăşămintelor sare în aer

Preţul îngrăşămintelor sare în aer

Imediat ce au aflat despre subvenţiile de la stat destinate agricultorilor pentru achiziţionarea de îngrăşăminte chimice, intermediarii de profil au mărit preţurile cu 15-20% pe sacul de azotat de amoniu şi chiar cu 40%. Doljchim „se jură“ că va încerca să ţină preţurile sub control.

Sacul de azotat de amoniu iese pe poarta Combinatului chimic Doljchim din Craiova la preţul de 62,5 lei, cu tot cu TVA, dar ajunge la agricultorii din judeţ la 73 – 75 de lei şi chiar la 80 de lei pe sac. Unii spun că deja s-au scumpit îngrăşămintele până la 90 de lei sau chiar 100 de lei pe sac şi tind să o ia razna şi mai mult din cauza intermediarilor care speculează faptul că vor veni subvenţii pentru achiziţionarea de îngrăşăminte pentru agricultori. Potrivit surselor din piaţă, intermediarii au ridicat preţurile sau dacă nu au făcut-o încă, se pregătesc să le majoreze în momentul în care se plătesc subvenţiile. Situaţie total neplăcută pentru agricultori, care cu banii de la stat ar cumpăra o cantitate mult mai mare de îngrăşăminte dacă preţurile nu ar urca vertiginos. E neplăcut şi pentru bugetul de stat, din cauză că subvenţiile acordate ajung în buzunarul unora pentru produse cu preţuri „umflate“.

 

100 de lei sacul de azotat?

 

Directorul combinatului Doljchim din Craiova, Dumitru Ungureanu, a declarat pentru GdS că în partea de nord a judeţului Dolj, dealerii au urcat preţul îngrăşămintelor chimice cu 40%, ca să-şi pregătească terenul pentru perioada când vor veni subvenţiile de la stat. „Doljchim livrează azotatul de amoniu la preţul de 62,5 lei pe sac, cu tot cu TVA, dar am aflat că unii dintre dealerii noştri vând acelaşi sac de azotat în comune din nordul judeţului cu 90 şi chiar cu 100 de lei. Acest lucru nu este normal. Noi vom încerca să prevenim, pe cât posibil, astfel de situaţii“, a spus Dumitru Ungureanu. Directorul Doljchim a adăugat că această companie va încerca să-şi limiteze dealerii să nu vândă la preţuri excesive, punându-le condiţii de genul „dacă scumpeşti, marfă nu mai primeşti!“: „Prea multe nu putem face, pentru că nici măcar o autoritate a statului nu poate limita preţurile unor comercianţi particulari, dar acolo unde observăm că au urcat prea mult preţurile, îi putem condiţiona de viitoarele contracte“. Doljchim are contracte încheiate cu 20 de dealeri, dar lista cu aceştia este ţinută secret, în mare taină, pentru că este „o relaţie comercială şi nu avem voie să dezvăluim partenerii de afaceri“, susţine managerul combinatului.

 

Agricultorii se aşteaptă la scumpiri

 

În nordul judeţului, îngrăşămintele se livrează la preţuri cu 20% mai mai decât la poarta combinatului, reprezentând cheltuielile de transport şi adaosul comercial al intermediarilor. Dar perspectivele sunt… scumpe. „Chiar acum cumpără un consătean cu 73 de lei sacul de azotat, dar complexele sunt cu 120-140 de lei sacul, pentru că sunt mai bune. Le aduce unul de pe la Craiova. Există discuţii să se scumpească şi azotatul la 80-90 de lei, că e vorba să se dea subvenţie de 400 de lei pe hectar pentru îngrăşăminte. Şi aşa se întâmplă de câte ori se acordă subvenţii. Se scumpesc toate“, a spus primarul comunei Cernăteşti, Alexandru Cătănescu. „S-a vândut pe aici cu 68 – 70 de lei sacul, dar erau din stocul vechi. Acum vin cu scumpiri mari, după ce apar subvenţiile“, a spus un angajat al Primăriei Melineşti. „La noi nu a ajuns la 90 de lei sacul de azotat. Se vinde cu 75 de lei şi este adus din comunele din jur şi de la Craiova. Să vedem dacă se va scumpi în cazul în care vin subvenţiile“, a spus şi viceprimarul comunei Coţofenii din Dos, Constantin Buzatu.

 

Intermediarii nu păţesc nimic

 

Reprezentantul Inspectoratului de Concurenţă Dolj, Dumitru Rădoi, susţine că preţurile de pe piaţa îngrăşămintelor sunt libere şi pot fluctua oricum. „Preţurile la îngrăşăminte se stabilesc liber, în funcţie de cerere şi ofertă. Mai sunt şi alte combinate care produc îngrăşăminte. Iar la îngrăşăminte nu există preţuri reglementate, unde să fie impuse preţuri maxime care pot fi practicate, cum sunt cele la apă, la gaze naturale sau la energie. În Dolj nu ni s-au semnalat până acum situaţii deosebite în legătură cu piaţa îngrăşămintelor“, a susţinut Rădoi. Nici situaţie de monopol nu este, pentru că şi-au reluat activitatea şi combinatele chimice de la Târgu Mureş şi de la Turnu Măgurele. În acelaşi timp, Doljchim recheamă oamenii la lucru cu o săptămână mai devreme, iar activitatea va fi reluată complet de luni.

Cerere mare de îngrăşăminte

Doljchim îşi reia activitatea mai devreme cu o săptămână decât îşi programase iniţial. Cei peste 500 de angajaţi care au rămas în şomaj tehnic se întorc la lucru de luni, anunţă directorul companiei, după ce primii 100 au început deja activitatea de câteva zile. Dumitru Ungureanu a afirmat că este tot mai mare cererea de îngrăşăminte pentru agricultura din sudul ţării şi acest lucru a determinat acţionarul principal, Petrom, să decidă reluarea activităţii de pe 9 februarie şi nu de pe 16, cum era stabilit iniţial. Va reporni şi Fabrica de Amoniac, închisă în urmă cu o lună, din cauza crizei gazelor ruseşti. Doljchim este mare consumator de gaze naturale, în jur de 1,2 milioane de metri cubi pe zi, atunci când instalaţiile merg la capacitate maximă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII