24 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUite criza, nu e criza!

Uite criza, nu e criza!

Unul din trei patronate din Dolj susţine că suntem în pragul crizei. Restul spun că este doar o „psihoză“. Construcţiile şi agricultura îşi reduc iarna activitatea – deci nu din cauza crizei, în confecţii au dat chix doar firmele care exportă în Italia, imobiliarele scad ca valoare, dar aceasta se apropie de cea reală şi normală, iar în industrie panica face ravagii mai mari decât criza.

 

O radiografie în mediul local de afaceri arată că întreprinzătorii nu recunosc că ne confruntăm cu o criză economică în judeţul Dolj. GdS a contactat toate patronatele din judeţ, reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie „Oltenia“ (CCIO) şi reprezentanţii Prefecturii Dolj. Majoritatea celor în domeniu au spus clar şi răspicat că mediul de afaceri nu are încă probleme, cu excepţia unor companii industriale, care „se gândesc“ dacă reduc sau nu activitatea, şi a unora din domeniul confecţiilor. În rest, până acum nu sunt probleme, chiar dacă marile firme din ţară anunţă reduceri de personal sau relocări de activitate în alte ţări. Reprezentanţii mediului de afaceri doljean susţin că în construcţii informaţia despre disponibilizări este artificială, pentru că în fiecare an, în perioada iernii, firmele de profil îşi reduc activitatea. La fel se întâmplă şi în agricultură, unde se vorbeşte despre disponibilizări masive, când toată lumea ştie că în anotimpul rece agricultorii nu au ce face pe câmp. O falsă criză ar exista şi în imobiliare, unde, deşi agenţiile se plâng de scăderea drastică a preţurilor, patronatele susţin că s-a revenit la normal, la cotaţiile reale.

 

IMM-urile – probleme cu dobânzile

 

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Valentin Cristea, spune că micii întreprinzători sunt îngrijoraţi doar de dobânzile care le-au crescut la creditele bancare, „în mod nejustificat“: „Întreprinzătorii s-au trezit, pe neaşteptate, adică fără să fie anunţaţi, că le-au crescut dobânzile. În timp ce băncile străine sug cash de la filialele din ţară, la firme le cresc dobânzile“. Cristea precizează: „La noi, criza este umflată. Firmele româneşti nu lucrează nici cu fonduri de investiţii, nici cu bursa, mai mult s-a lucrat cu cash, iar acest lucru face să nu fim afectaţi. Cât despre imobiliare, nu se poate vorbi de o criză, pentru că abia acum revin preţurile la normal, după ce au fost destul de exagerate în ultimul timp“.

Ca şi soluţie de redresare, CNIPMMR este de părere că atragerea banilor europeni ar determina realizarea investiţiilor propuse de IMM-uri, din moment ce bugetul UE pentru România este aprobat şi aşteaptă să fie cheltuit. Încă o soluţie văzută de vicepreşedintele CNIPMMR ar fi aceea ca exportatorii să se orienteze către piaţa rusă şi cea ucraineană, din cauză că firmele din domeniul confecţiilor lucrau în lohn în Dolj, dar livrau produsele în Rusia. Deci, piaţa există. Cristea a mai spus că, până la această dată, nici o firmă din patronatul pe care îl reprezintă nu a anunţat că ar avea probleme legate de criză sau că ar disponibiliza personal. Ca şi previziune, şeful patronatului amintit a mai spus: „În cazul în care va fi instabilitate politică după alegeri, poate că atunci se va propaga criza galopant. Totul depinde de viitorul guvern, de cum ştie să gestioneze banii“.

 

„Criza este o psihoză!“

 

Preşedintele filialei doljene a Patronatului Naţional Român (PNR), Constantin Mândruleanu, afirmă că societăţile membre ale entităţii pe care o reprezintă (din comerţ, servicii şi chiar producţie) nu sunt afectate de criză sau cel puţin nu au anunţat până acum. „Criza financiară e o psihoză de care România nu va avea parte. Poate că vor fi afectate firmele care au acţionari străini, dar cele româneşti, nu. Nici măcar exportatorii nu sunt în impas, pentru că noi exportăm puţin, nu avem o activitate mare de export“, este de părere Mândruleanu. El consideră că şi în construcţii există o criză artificială Ca soluţie propusă pentru a nu intra în criză, reprezentantul PNR este de părere că atragerea banilor europeni ar asigura continuitatea activităţii firmelor, în condiţiile în care cererea s-ar menţine.

 

Industria scârţăie

 

Şeful filialei doljene a Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR 1903), Virgil Boboc – şi vicepreşedinte al patronatului pe ţară – spune că oficial nu a fost anunţată nici o măsură de restructurare în industrie (şomaj sau restructurarea activităţii), dar… se elaborează strategii. „În zona industrială, unele societăţi se gândesc să elaboreze strategii, să vadă dacă vor mai produce la fel de mult sau dacă mai renunţă la activitate. Încă nu au ajuns la o concluzie, dar se analizează. Încă nu sunt afectaţi, dar ar putea fi“, a precizat Virgil Boboc. El a mai spus că, în viitorul apropiat, atât industriaşii care exportă, cât şi cei care livrează la intern ar putea fi afectaţi, în contextul reducerii cererii.

 

Nici o problemă la Cameră

 

Preşedintele CCIO, Constantin Răducănoiu, susţine că la nivelul instituţiei nici unul dintre membrii Camerei nu a anunţat că ar fi afectat în vreun fel de criză. „Până acum nu am fost anunţaţi şi nici nu am auzit de vreo firmă care să trimită în şomaj sau să restrângă activitatea. Nici măcar în calitate de reprezentant al unui agent economic eu nu simt în nici un fel aşa-zisa criză. Ba, dimpotrivă, lucrăm în plin“, a declarat Răducănoiu.

Prefectura nu a primit semnale negative

 

Prefectul de Dolj, Silviu Dumitru, spune că mediul de afaceri doljean nu a transmis nici un semnal către prefectură referitor la vreo dificultate cauzată de criză. În contextul în care Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Dolj anunţă că vor fi 1.386 de şomeri în judeţ pe luna în curs, disponibilizaţi colectiv, prefectul susţine că nu sunt probleme. „Nu avem semnale că ar fi probleme în Dolj legate de criză. Nu a venit nici o firmă să spună că are probleme. Şomerii sunt majoritatea anunţaţi mai demult şi vom vedea acum, la sfârşitul lui noiembrie, ce va mai fi. Iar în confecţiile în lohn au contracte până spre a doua jumătate a anului viitor“, a declarat Dumitru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII