23.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePlanul de salvare a sectorului financiar a fost promulgat de preşedintele Bush

Planul de salvare a sectorului financiar a fost promulgat de preşedintele Bush

Generosul plan de salvare a băncilor americane a fost promulgat noaptea trecută de preşedintele George W. Bush la puţin timp după ce textul legislativ a fost adoptat de Camera Reprezentanţilor şi la două zile după aprobarea Senatului, o măsură aşteptată de pieţele bursiere din lumea întreagă, relatează AFP.

Acest plan de 700 de miliarde de dolari acordă Trezoreriei americane mijloace fără precedent în istorie pentru a interveni în sectorul financiar-bancar, confruntat cu o criză ce aminteşte din ce în ce mai mult de Marea Depresiune din urmă cu aproape 80 de ani.

Camera Reprezentanţilor a aprobat vineri cu 263 de voturi pentru şi 171 împotrivă textul denumit "Legea pentru stabilizare economică de urgenţă 2008", care în total acordă 850 de miliarde de dolari, dacă se pune la socoteală şi costul diverselor amendamente adăugate în cursul dificilelor negocieri purtate în ultimele zile pentru a înlătura reticenţele aleşilor care nu erau de acord cu planul, informează NewsIn.

Preşedintele american George W. Bush a intervenit cu o alocuţiune televizată imediat după adoptarea planului în Cameră, reamintind că acest plan este"esenţial pentru a ajuta economia americană să supravieţuiască furtunii financiare", însă a avertizat că "va trece o perioadă" până când efectele planului să se facă simţite. "Am arătat lumii că Statele Unite ale Americii vor stabiliza pieţele financiare şi-şi vor păstra un rol major în economia mondială", a declarat şeful Casei Albe.

Pentru ca textul legislativ să treacă de Cameră era nevoie de o majoritate de 218 voturi, iar "verdictul" de vineri era aşteptat cu atât mai mult suspans cu cât reprezentanţii respinseseră legea la 29 septembrie, când 228 de aleşi, majoritatea republicani, se exprimaseră împotriva planului administraţiei şi numai 205 pentru.

Senatul a adoptat însă cu un vot copleşitor (74 de voturi pentru şi numai 25 împotrivă), miercuri, un text uşor revizuit pe fond, însă cu multe amendamente introduse în încercarea de a-i mulţumi pe membrii recalcitranţi ai Camerei. Dacă în momentul prezentării sale de către secretarul Trezoreriei planul avea doar trei pagini, acum textul legislativ a ajuns la peste 450.

La Bursa din New York – în condiţiile în care speranţa adoptării planului făcuse Dow Jones să câştige până la 300 de puncte – concretizarea votului a provocat un val de vânzări în rândul operatorilor de piaţă, aşa încât Wall Street a încheiat în cele din urmă din nou pe roşu, în aşteptarea efectelor concrete ale planului: indicele Dow Jones a pierdut 1,50%, iar Nasdaq 1,48%.

La rândul lor, bursele europene încheiaseră vineri în creştere, părând să anticipeze aprobarea planului: Parisul a terminat în creştere cu 2,96%, Frankfurt a crescut cu 2,41%, iar Londra cu 2,26%.

Când textul a fost respins, la începutul acestei săptămâni, Dow Jones a căzut cu aproape 800 de puncte, cea mai puternică pierdere din istorie înregistrată într-o singură zi.

Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, a promis că va acţiona rapid pentru punerea în aplicare a planului care îi permite să dispună de 700 de miliarde de dolari pentru a salva instituţiile financiare aflate în derută în urma crizei imobiliare. Preşedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a salutat, de asemenea, adoptarea planului.

În timpul votului atât de aşteptat de pieţe, reprezentanţii, prezenţi în număr mare, aveau ochii aţintiţi pe marea tabelă de afişaj electronic a hemiciclului. Când majoritatea de 218 voturi a fost atinsă, apoi depăşită, au izbucnit aplauze.

"Este un compromis, dar reprezintă un început", a declarat liderul majorităţii democrate din Cameră, Nancy Pelosi într-o intervenţie la tribună. Ea a insistat asupra cooperării dintre cele două partide şi a evitat să critice moştenirea politicii economice a preşedintelui Bush, pe care i-o reproşase în discursul rostit în ziua respingerii planului Paulson de către reprezentanţi. "Privirea noastră se întoarce către viitor, pentru a ne asuma responsabilitatea şi pentru ca ceea ce s-a întâmplat pe pieţele noastre financiare să nu se mai repete", a declarat ulterior, într-o conferinţă de presă, Nancy Pelosi. Pe de altă parte, liderul democrat a promis că vor începe audieri în Congres pentru a se explica "ce nu a funcţionat" pe pieţe şi pentru a iniţia reforme.

După mai multe zile de intense negocieri, mai mulţi reprezentanţi care se opuneau planului pe care îl considerau o intervenţie a statului pentru a salva Wall Street cu banii contribuabililor au anunţat încă de joi că şi-au schimbat opinia. Democraţii au spus, de pildă, că apelurile telefonice primite de la candidatul la Casa Albă Barack Obama i-a ajutat să-şi schimbe votul.

Aflat în campanie în Pennsylvania, Obama a salutat adoptarea planului, dar şi-a exprimat dorinţa de a fi protejaţi contribuabilii care vor da banii pentru plan şi proprietarii ameninţaţi cu sechestrul asupra caselor.

La rândul său, rivalul republican John McCain, aflat în Arizona, a felicitat vineri Camera pentru votul său. El a spus că este mulţumit că şi-a suspendat campania pentru a se ocupa de criza financiară, însă în acelaşi timp a declarat că planul nu este perfect şi este în sine "scandalos" că s-a ajuns atât de departe cu această criză.

Investitorii se întreabă însă dacă planul adoptat în sfârşit de Congres poate limita o stare de panică ce a început să se facă simţită pe Wall Street şi care ameninţă să se extindă până la a determina o criză financiară mondială, comentează Reuters. Dolarul bate, de asemenea, în retragere. Atenţia se îndreaptă acum către semnele care ar putea indica recesiunea. Planul acesta "vine probabil un pic prea târziu. Dacă ar fi venit mai curând, probabil ar fi avut un impact mult mai mare în restabilirea încrederii", spune Anna Piretti, economist la BNP Paribas din New York.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII