27.6 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Justiţiei: Dialogul cu Băsescu privind conducerea DNA nu a implicat nume

Ministrul Justiţiei: Dialogul cu Băsescu privind conducerea DNA nu a implicat nume

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, într-un interviu acordat astăzi Agenţiei NewsIn, că dialogul avut cu preşedintele Traian Băsescu privind conducerea DNA "nu a implicat nume de persoane", iar Comisia Europeană nu a reacţionat după nominalizarea Monicăi Şerbănescu.

Cătălin Predoiu respinge ideea că ar fi cedat presiunilor politice, atunci când a nominalizat altă persoană pentru conducerea DNA. De asemenea, ministrul afirmă că a ales să o desemneze pe Monica Şerbănescu pentru experienţa profesională a acesteia, în special în activitatea de instanţă. El nu a dorit să comenteze situţia în care preşedintele ar respinge propunerea făcută publică luni.

Reporter: Aţi afirmat ieri că v-aţi consultat cu domnul Băsescu "de principiu" cu privire la mandatul lui Daniel Morar. Ce înseamnă "consultare de principiu"?

Cătălin Predoiu: Am subliniat importanţa stabilităţii funcţionale şi instituţionale a DNA. S-a discutat despre necesitatea obţinerii unui bun raport în decembrie şi a ridicării monitorizării în 2009.

Rep.: Domnul preşedinte a fost informat în prealabil că o veţi propune pe doamna Monica Şerbănescu? Adică ştia de intenţia dumneavoastră?

C.P.: Dialogul cu domnul Preşedinte nu a implicat nume de persoane.

Rep.: În ultima vreme au existat presiuni politice privind neprelungirea mandatului. Faptul că aţi propus altă persoană pentru conducerea DNA înseamnă că aţi cedat, într-o oarecare măsură, presiunilor politice?

C.P.: Nu au existat niciun fel de presiuni politice. Singurele poziţii exprimate în legătură cu această chestiune sunt cele pe care oameni politici, jurnalişti, analişti şi un purtător de cuvant al Uniunii Europene le-au exprimat public.

Rep.:  Pe ce criterii aţi propus-o pe doamna Şerbănescu?

C.P.: Experienţa profesională, în special în activitatea de instanţă, pentru că e nevoie de succese în instanţă pentru DNA, echilibru, integritate şi lipsa preocuparilor şi intereselor de natură politică.

Rep.:  Aveţi să-i reproşaţi ceva lui Daniel Morar? Ştiu, aţi spus şi ieri, să nu confundăm instituţia cu omul. Totuşi, de ce nu a mai fost Morar bun pentru conducerea DNA?

C.P.: Experienţa profesională şi curajul profesional al domnului Morar sunt indispensabile sistemului judiciar. El poate fi în continuare util pentru DNA, de aceea mi-am manifestat intenţia să-l propun pentru un post de conducere în DNA. În principiu, confundarea instituţiei cu o singură persoană conduce mai devreme sau mai târziu la slăbirea instituţiei.

Rep.: Aţi primit telefoane/mesaje de la politicieni cu sugestii privind conducerea DNA, până să faceţi publică propunerea dumneavoastră? Dar de la CE ?

C.P.: Nu am avut presiuni politice, după cum am spus. 

Rep.:  Pe ce criterii se va evalua activitatea profesioanlă a doamnei Şerbănescu, de acum înainte?

C.P.: Criteriile sunt prevăzute de lege, ţin de capacitatea managerială, comunicare, buna funcţionare a instituţiei, eficienţa acesteia, etc.

 Rep.:  Care a fost reacţia Comisiei Europene, după propunerea comunicată ieri?

C.P.: Nu am înregistrat o reacţie din partea UE.

Rep.:  Ce soluţii mai aveţi, în cazul în care domnul Băsescu va respinge propunerea dumneavoastră?

C.P.: Până la exprimarea poziţiei domnului Preşedinte nu doresc să comentez.

Rep.: Ce a făcut doamna Monica Şerbănescu, după ce i-a încetat mandatul de consilier al fostului procuror general Ilie Botoş? Ştiţi cumva de ce a încetat acel mandat?

C.P.: Activitatea profesională a doamnei Şerbănescu este indicată în cv-ul pus la dispoziţia presei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS