30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScumpirea locuinţelor în România şi Bulgaria poate goni investitorii străini spre Moldova sau Serbia

Scumpirea locuinţelor în România şi Bulgaria poate goni investitorii străini spre Moldova sau Serbia

Preţurile mari din segmentul rezidenţial al pieţei imobiliare din România şi Bulgaria i-ar putea determina pe investitorii străini să se orienteze către noi pieţe, precum Serbia, Muntenegru sau Moldova, arată un studiu publicat astăzi de compania de consultanţă Deloitte.

Pe segmentul locuiţelor, specialiştii pieţei imobiliare susţin că scumpirile din ultimii ani din România au fost deteminate, în principal, de nivelul foarte ridicat al cererii, în raport cu oferta, aflată încă la un nivel scăzut.

Pe segmentul comercial al pieţei imobiliare, preţurile ridicate sunt menţinute de numărul foarte scăzut de spaţii libere. Astfel, în România, Bulgaria şi Lituania, acest nivel este, în capitale, de numai 5% din ofertă.

În plus, România dispune de mult mai puţine spaţii modernizate pe segmentul de retail, comparativ cu numărul de locuitori, raportat atât la media europeană, cât şi la alte state din regiune, precum Polonia.

Astfel, în România, spaţiul modernizat pe segmentul de retail al pieţei imobiliare a ajuns la 25 metri pătraţi pentru mia de locuitori, în timp ce în Polonia nivelul este de 142 metri pătraţi/1.000 de locuitori. În Spania, nivelul este de 248 mp/1.000 de locuitori, iar în Olanda, de 319 mp/1.000 de locuitori.

Media la nivelul Uniunii Europene pe segmentul de retail este de 205 metri pătraţi/1.000 de locuitori, mai arată studiul Deloitte referitor la pieţele central şi est europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS