30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntelectualii, tehnicienii şi maiştrii au fost salariaţii cei mai căutaţi de angajatori, în 2007

Intelectualii, tehnicienii şi maiştrii au fost salariaţii cei mai căutaţi de angajatori, în 2007

Rata locurilor de muncă vacante a fost, în 2007, de 2,06%, în creştere cu 0,28 puncte procentuale faţă de 2006, cele mai multe slujbe fiind disponibile pentru specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice şi pentru tehnicieni, iar regiunea cu cea mai bogată ofertă a fost Bucureşti-Ilfov.
Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat astăzi că, în 2007, ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante au avut valori mai ridicate în majoritatea activităţilor economice, cu excepţia activităţilor de tranzacţii imobiliare (-0,25 puncte procentuale), alte activităţi de servicii colective, sociale şi personale (-0,19 puncte procentuale), comerţ (-0,09 puncte procentuale), transport, depozitare şi comunicaţii (-0,04 puncte procentuale).
Potrivit INS, cele mai multe locuri de muncă vacante au fost în administraţie (6,76%) şi în sănătate şi asistenţă socială (5,94%), iar cele mai puţine s-au regăsit în activităţile din industria extractivă (0,42%) şi energie electrică, termică, gaze şi apă (0,52%).
Pe grupe de ocupaţii, angajatorii au prezentat cea mai mare ofertă de locuri de muncă pentru specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice (3,21%) şi pentru tehnicieni, maiştri şi asimilaţi (2,08%). Cele mai puţine locuri de muncă disponibile au fost pentru legislatori, înalţi funcţionari şi conducători (1,26%) şi pentru lucrători operativi în servicii, comerţ şi asimilaţi (1,64%).
INS a mai anunţat că regiunea cu cea mai mare rată medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost Bucureşti-Ilfov (2,45%), urmată de regiunea Nord-Est (2,33%), în timp ce în regiunile Nord-Vest şi Sud-Vest s-au înregistrat cele mai scăzute valori ale acestui indicator, respectiv 1,66%.
Potrivit Statisticii, eşantionul de cercetare cuprinde 22.200 unităţi economico-sociale, cele din sectorul bugetar (administraţie publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială) fiind acoperite în întregime. Pentru sectorul economic, au fost incluse în cercetare unităţile cu patru salariaţi şi peste, care acoperă 90,8% din numărul total de salariaţi din acest sector.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS