30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia riscă activarea clauzei de salvgardare pe justiţie, avertizează Gunther Krichbaum

România riscă activarea clauzei de salvgardare pe justiţie, avertizează Gunther Krichbaum

Germania ar putea creşte presiunea asupra Comisiei Europene pentru aplicarea clauzei de salvgardare, dacă România va continua regresele în reforma justiţiei şi lupta anticorupţie, spune, într-un interviu pentru NewsIn, Gunther Krichbaum, preşedintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag.

Întrebat care au fost reacţiile în cercurile politice germane cu privire la raportul interimar al Comsiei Europene privind justiţia română, Gunther Krichbaum, preşedinte al comisiei de afaceri europene din Bundestagul german (Camera inferioară a Parlamentului) a răspuns că "nu se poate vorbi de progrese în România".

"În privinţa justiţiei, urmărim foarte atent discuţia privind reforma penală. Consider că este ridicol ca în viitor anchetele penale să fie limitate la şase luni, ca înregistrările şi percheziţiile să se facă doar cu acordul suspectului, iar ca infracţiunile cu daune sub 9 milioane de euro să fie încadrate la pedepse mai mici, cu închisoare de până la cinci ani. Sunt măsuri pe care atât Comisia Europeană, cât şi statele membre le urmăresc foarte atent, pentru că ele indică stadiul statului de drept din România", a spus Krichbaum, aflat la Bucureşti într-o vizită de lucru.

Oficialul german a declarat, referindu-se la presiunile pe care Germania le-ar putea exercita asupra Comisiei Europene pentru a aplica clauza de salvgardare pe justiţie, că "presiunea va creşte, pentru că nemulţumirea este tot mai mare".

"S-a pierdut deja destul timp şi mă refer aici la posibilitatea activării clauzei de salvgardare, prin care sentinţele româneşti nu ar mai fi recunoscute în UE. Ar fi o situaţie unică. România este în acest moment stat membru cu drepturi egale cu celelalte state, iar tocmai această egalitate ar fi compromisă", a explicat parlamentarul creştin-democrat consecinţele unei astfel de decizii europene.

"România nu ar trebui să-şi diminueze prestigiul de stat membru, dar acest lucru se va întâmpla, dacă nu se vor înregistra progrese reale în reforma justiţiei. Iar în acest moment nu numai că nu sunt progrese, dar observăm regrese faţă de cadrul legal de până acum. Or, aceste regrese nu sunt acceptabile nici pentru Comisia Europeană, nici pentru celelalte state membre", a spus Krichbaum.

"Ce ne interesează pe noi în Uniunea Europeană este să avem un aquis comun şi funcţional, care să fie recunoscut şi aplicat de statele membre. De aceea sunt absolut inacceptabile aceste carenţe, care ar avea urmări importante în întreaga Uniune", consideră parlamentarul german.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU