17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbasadorul britanic şi J. Scheele trag un semnal de alarmă în privinţa învăţământului românesc

Ambasadorul britanic şi J. Scheele trag un semnal de alarmă în privinţa învăţământului românesc

Modernizarea sistemului de învăţământ, care încă este tributar erei comuniste, trebuie să fie o prioritate pentru România, au declarat astăzi la o conferinţă de presă ambasadorul Marii Britanii Robin Barnett şi fostul şef al Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele.

Aflat în calitate de "cetăţean european" în România, fostul şef al Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, a remarcat că sistemul românesc de învăţământ "a rămas tributar stereotipurilor din perioada comunistă în care totul funcţiona în condiţii de închidere în sine, iar dezvoltarea abilităţilor de comunicare era printre ultimele priorităţi".

Pentru Jonathan Scheele, şi problemele migranţilor români în spaţiul UE sunt o dovadă a sistemului deficitar de învăţământ din ţară.

"Situaţia României este una aparte. Ridicarea târzie a vizelor a făcut ca românii să fie printre ultimii care au luat cunoştinţă de realitatea unei Europe unite şi mai ales de cerinţele pe care aceasta le implică. Venind dintr-un spaţiu care a fost închis decenii la rând, românii se izbesc – şi nu este un cuvânt exagerat – de aceste realităţi de puţin timp şi trebuie să le facă faţă. Personal consider că multe dintre problemele cu care s-au confruntat românii care au încercat să-şi găsească un loc în Europa în cursul primului an de la aderare se datorează unor imperfecţiuni ale mecanismelor de adaptare care ar trebui imputate mai degrabă sistemului educaţional şi mai puţin indivizilor", consideră Scheele.

La rândul său, ambasadorul britanic a precizat că "o provocare foarte dificilă pentru România este faptul că în era comuniştilor sistemul nu a primit destule resurse, iar acum are nevoie de foarte multe investiţii". El a recunoscut însă şi faptul că bugetul este limitat, pentru că se împarte şi altor sectoare care au nevoie mare de bani, cum ar fi sistemul de sănătate.

"În România, ca şi în alte ţări din UE, Ministerul Educaţiei are de făcut alegeri dificile pentru a decide priorităţile, dar cred că toate partidele politice înţeleg că domeniul educaţiei reprezintă o prioritate. Cred că responsabilitatea socială a diferiţilor actori din societatea românească are puterea de a sprijini efortul de transformare a sistemului de învăţământ, inclusiv cel primar. Cred că domnul ministru Adomniţei este de acord cu mine că, investind în copii, investim în viitorul României", a declarat ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, prezent la lansarea proiectului educaţional al International House şi FasTracKids România.

"Sistemul actual e puţin demodat şi foarte didactic. S-a început ceva, s-au făcut investiţii, dar mai ales pe plan de infrastructură, clădiri. Acum e nevoie de schimbări pentru a avea un sistem mai modern, care să încurajeze creativitatea copilului, nu numai memorarea de cunoştinţe", a mai spus Scheele.

El a explicat că neadaptarea sistemului de învăţământ la noile metode, mai ales la "a învăţa să înveţi", este o lacună ce va avea consecinţe negative pe termen lung.

"Nu sunt aici să dau sfaturi şi nu am făcut-o niciodată. Ca să-l parafrazez pe JFK, pot să strig cu inima deschisă: 'Sunt român!' şi asta din tot sufletul. Din această poziţie îmi permit să constat cu tristeţe că există o aplecare a autorităţilor din România, indiferent de culoarea politică, în exclusivitate către lucrurile grave şi cu efecte vizibile imediat. Nimeni nu contestă faptul că reforma în justiţie şi combaterea corupţiei sunt priorităţi de grad zero ale României. Şi totuşi, a neglija alte segmente ale vieţii româneşti care nu sunt atât de intens mediatizate şi de spectaculoase pe termen scurt mi se pare o abordare periculoasă. Educaţia din ciclul primar este un astfel de exemplu care dacă este neglijat, poate aduce prejudicii României cel puţin la fel de mari cum o face corupţia, numai că pe termen lung şi foarte greu de remediat", a avertizat Scheele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII