22.3 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCarol I, statuie de 15 miliarde

Carol I, statuie de 15 miliarde

Statuia din bronz a lui Carol I a fost aşezată vineri pe soclul pregătit de Primăria Craiova la intersecţia străzilor Popa Şapcă şi Ioan Maiorescu.

Giratoriul de la intersecţia străzilor Popa Şapcă şi Ioan Maiorescu a intrat în stăpânirea regelui Carol I, a cărui statuie din bronz a fost amplasată vineri, după cazne care au durat mai bine de un an. Lucrarea a costat 15 miliarde de lei vechi, 7,5 miliarde din contravaloarea sculpturii fiind plătite de Ministerul Culturii şi Cultelor. Primăria Craiova a mai suportat 6,4 miliarde de lei vechi – soclul şi celelalte intervenţii de pregătire a înscăunării.

Primele impresii ale craiovenilor au fost că înfăţişarea dată de sculptorul Mircea Spătaru regelui Carol I aşezat pe tron este nereală şi în nici un caz frumoasă. Oficialii susţin însă că ne aflăm în faţa unei opere de artă, o înfăţişare stilizată a celebrului personaj. Primarul Antonie Solomon s-a arătat mulţumit de realizarea artistică a lui Mircea Spătaru. „Mie îmi place, de ce să nu-mi placă? Seamănă ca stil cu statuile din Bucureşti“, a spus Solomon. Arhitectul Emilian Ştefârţă, şeful Comisiei de urbanism a consiliului local, declară şi el că statuia domnitorului, amplasată în faţa Colegiului Naţional „Carol I“, este OK. „Eu cred că s-a făcut un lucru bun, statuia este o operă de artă, din câte înţeleg eu – o imagine mult stilizată a principelui, şi care ar trebui privită ca atare. Apreciez, de asemenea, faptul că statuia este unica, şi nu o copie a altui Carol I“, a spus Ştefârţă. Sculptorul craiovean Gheorghiţă Rodion nu s-a lansat în aprecieri la adresa sculpturii fiindcă nu a văzut-o.

 

„Frate“ cu De Gaulle şi Bălcescu

 

Sculptorul Mircea Spătaru este realizatorul statuii omului de stat francez Charles De Gaulle şi a celei a lui Nicolae Bălcescu, ambele dezvelite în Bucureşti, ultima chiar joi, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu. Carol I de la Craiova se numără astfel printre cele mai importante trei lucrări ale lui Spătaru din ultimii doi ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII