30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul a trimis Parlamentului proiectul de lege privind votul uninominal

Guvernul a trimis Parlamentului proiectul de lege privind votul uninominal

Guvernul a trimis astăzi Parlamentului proiectul de lege privind votul uninominal pe care îşi va asuma răspunderea în faţa Legislativului, actul normativ urmând să fie discutat în şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere, programată pentru ora 13.30.
Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a declarat pentru Mediafax că proiectul de lege a fost trimis Parlamentului la ora 12.30, după ce a fost aprobat în şedinţa de astăzi a Cabinetului. Actul normativ a figurat, de altfel, ca prim punct pe ordinea de zi a şedinţei.
Voicu a plecat din şedinţa de Guvern spre Parlament, pentru şedinţa conducerilor reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Parlamentarii vor avea termen cinci zile pentru depunerea de amendamente la proiectul de lege, care pot fi sau nu acceptate de Executiv, după care premierul va prezenta în şedinţă comună a Camerelor legislative proiectul de lege, asumându-şi astfel răspunderea pentru acesta.
Conducerea liberală a decis, luni, ca Guvernul să-şi asume răspunderea în Parlament pe legea votului uninominal.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi seara, că a semnat decretul de organizare, simultan cu alegerile europarlamentare, a referendumului pentru votul uninominal, în care cetăţenii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord ca, la alegerile viitoare, parlamentarii să fie aleşi cu scrutin majoritar uninominal în două tururi.
PRM a avertizat că depune moţiune de cenzură dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe legea votului uninominal.
Conform articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Acelaşi articol mai prevede că Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
În cazul în care şeful statului cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere, precizează Constituţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS