19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProcesul Loteria se reia în septembrie

Procesul Loteria se reia în septembrie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va relua pe 5 septembrie judecarea dosarului Loteria, în care fostul vicepremier George Copos este acuzat de evaziune fiscală, după ce Curtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitate ridicată în cauză.

Procesul Loteria a fost suspendat pe 15 februarie, după ce avocatul lui Roza Gilio Giuzepe, unul dintre inculpaţi, a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la art. 13, alineat 1, indice 2 din Ordonanţa nr. 43/2002 privind înfiinţarea şi funcţionarea DNA, referitor la calcularea prejudiciului în dosarele care intră în competenţa DNA.

În dosarul Loteria, DNA i-a trimis în judecată, pentru evaziune fiscală, pe George Copos – fost vicepremier în cabinetul Călin Popescu Tăriceanu, Roza Gilio Giuzepe – cetăţean român, acţionar la SC Ana Electronic SA, SC Ana Grup SA şi Ana Pan SA, administrator unic la SC Rom Tour G.M. IMPEX SRL şi membru fondator al Fundaţiei „PRORAPID“, şi Ioan Stelian Raţiu – administrator la SC Transilvania International.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, pentru complicitate la evaziune: Nicolae Cristea – fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română, în prezent consilier în cadrul CNLR, şi membru fondator al Fundaţiei „PRORAPID“, şi Gabriel Rogoveanu – agent imobiliar Euroest Invest SRL.

Sustragere de la plata unor impozite

 

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada iulie – decembrie 2004, George Copos şi Giuzepe Gilio Roza, împreună cu Nicolae Cristea şi Gabriel Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata către stat a unor impozite în valoare de peste un milion de euro (aproximativ 39,5 miliarde de lei vechi).

Ei sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie că au ascuns sursa impozabilă din tranzacţia prin care Ana Electronic a vândut 38 de spaţii comerciale către Loteria Română.

Procurorii susţin că George Copos şi Giuzepe Roza au vândut fictiv cele 30 de spaţii comerciale către 12 persoane fizice, imediat ce firma Ana Electronic a primit de la Loteria Naţională înştiinţarea potrivit căreia compania naţională acceptă achiziţionarea celor 38 de spaţii oferite de firma lui Copos. Preţul de vânzare de la Ana Electronic la soţii Ginea a fost de aproape patru ori mai mic decât preţul la care au fost cumpărate ulterior de Loterie. „După circa şapte -zece zile, aceleaşi spaţii comerciale au fost revândute de persoanele interpuse către Compania Naţională Loteria Română (CNLR), la aceeaşi valoare cu cea trecută în oferta iniţială a SC ANA ELECTRONIC SA şi aprobată de AGA din cadrul CNLR, adică 211.407.008.288 de lei vechi. Menţionăm că persoanele fizice interpuse nu au văzut aceste 12 spaţii, Gheorghe Copos fiind cel care le-a propus cumpărarea lor, spunându-le că CNLR este interesată de achiziţionarea spaţiilor, însă la preţuri mult mai mari. De altfel, cei doi interpuşi nu aveau banii necesari plăţii, aceştia achitând către SC Ana Electronic contravaloarea spaţiilor, abia după ce au primit o parte din bani de la CNLR“.

În cazul în care vânzarea, respectiv cumpărarea celor 38 de spaţii comerciale s-ar fi derulat în mod direct între Ana Electronic şi Loterie, explică procurorii, „Ana Electronic ar fi datorat un impozit pe profit în cuantum de 25 la sută aferent unor venituri de 211,407 miliarde de lei vechi, şi nu aferent veniturilor înregistrate de SC ANA ELECTRONIC SA în urma vânzărilor fictive către interpuşi, în sumă totală de numai 53,562 miliarde de lei vechi (de aproape patru ori mai mică).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS