15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDespăgubiri pentru terenurile cultivate afectate de secetă

Despăgubiri pentru terenurile cultivate afectate de secetă

Agricultorii care au înregistrat pagube la culturile de toamnă, în urma secetei produse în cursul acestui an, vor putea primi despăgubiri pentru terenurile cultivate care au fost asigurate în prealabil, a anunţat, ieri, premierul Călin Popescu-Tăriceanu la finalul şedinţei de guvern.
"Ministerul Agriculturii a propus ca, pe baza evaluărilor făcute în teren, să se acorde despăgubiri pentru terenurile care au fost asigurate. Va urma ca, până la sfârşitul acestei luni, să deblocăm sumele necesare pentru acordarea despăgubirilor", a declarat premierul Tăriceanu.
Şeful Executivului a precizat că despăgubirile se vor acorda numai pe baza unei documentaţii clare, realizată conform prevederilor legale în vigoare, care va cuprinde acte doveditoare privind cheltuielile efectuate pentru însămânţări, pentru achiziţionarea de îngrăşăminte sau pentru realizarea lucrărilor agricole.
Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a precizat că sumele care urmează să fie acordate ca despăgubiri urmează să fie stabilite şi aprobate în şedinţa Executivului de săptămâna viitoare, iar sumele se vor asigura în urma rectificării bugetare.
Ministrul Remeş a subliniat că despăgubirile vor fi acordate persoanelor îndreptăţite până la sfârşitul lunii august, pentru a oferi posibilitatea producătorilor agricoli de a începe noul an agricol.
Nivelul despăgubirilor va fi stabilit gradual, în funcţie de nivelul de afectare a culturilor, în conformitate cu Legea nr. 381/2002. Ministrul Agriculturii a arătat că Legea nr. 381/2002 prevede că, în situaţia în care o cultură este afectată de secetă în proporţie mai mare de 30%, Ministerul Agriculturii acordă despăgubiri, prin hotărâre de Guvern, până la nivelul a 70% din cheltuielile efectuate până la data declarării fenomenului de calamitate.
Potrivit datelor din teren, cele mai mari suprafeţe de culturi de grâu afectate se află în judeţele Teleorman, Ialomiţa, Călăraşi, Dolj, Giurgiu şi Vaslui, pentru culturile de orz şi orzoaică cele mai întinse suprafeţe se regăsesc în judeţele Teleorman, Ialomiţa şi Constanţa, iar în cazul culturilor de rapiţă, terenurile cele mai afectate sunt în judeţele Ialomiţa, Vaslui, Călăraşi şi Constanţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS