21.7 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSprijin injumatatit pentru fermieri

Sprijin injumatatit pentru fermieri

Pentru a veni in intâmpinarea producatorilor agricoli, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale vrea sa implementeze un mecanism de sustinere a cofinantarii. In plus, ministerul isi propune sa ofere tot sprijinul financiar posibil producatorilor agricoli.


Având in vedere apropiata aderare a României la Uniunea Europeana, urmatoarea perioada va fi, potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), de reglementare sustinuta in acest domeniu. „In urmatoarele trei sedinte de guvern, vom promova un set de acte normative pentru sprijinul primit de producatorii agricoli din 2007“, a declarat marti Nicolae-Flaviu Lazin, ministru secretar de stat al MAPDR, in cadrul unei conferinte organizate la Craiova.


55% din nivelul sprijinului european


O data cu integrarea, fiecare suprafata de teren inscrisa in Registrul Fermelor (in acest moment sunt inscrise peste 1,5 milioane de ferme) va primi un sprijin de aproximativ 50 de euro/ha. „Acest sprijin este limitat la 25% din ceea ce primesc fermierii europeni. Acestuia i se poate insa adauga din bugetul national 30%, ceea ce inseamna ca fermierii români vor putea primi aproximativ 55% din nivelul sprijinului european“, a spus Nicolae-Flaviu Lazin. Prin acest sprijin, ministerul isi propune sa protejeze cât mai bine fermierii români de impactul integrarii.


Ajutorul primit din partea UE este asemanator cu cel primit in primul an de aderare de fermierii din tarile care au aderat in 2004.


Stocurile excedentare vor fi taxate


Agricultura este singurul sector care beneficiaza de o perioada de tranzitie. Astfel, sprijinul statului in acest domeniu poate fi acordat in mai multe sectoare. Drept urmare, ministerul promoveaza si o ordonanta prin care va sustine in continuare sectorul de crestere a porcinelor si pasarilor si sectorul horticol. Vor fi sustinute culturile direct competitive – materialul saditor de origine controlata pentru vii, pentru ca via si vinul ne pot ajuta sa patrundem pe piata europeana.


„A treia reglementare pe care o sustinem este acea de reglemetare a stocurilor excedentare“, a mai spus Nicolae-Flaviu Lazin. Potrivit acestuia, depozitarii de produse agricole va trebui sa declare stocurile de produse agricole pe care le au si cele pe care le-au avut in anii trecuti. Daca se va observa o crestere mai mare de 10% fata de anii precedenti, si implicit exista stocuri excedentare, vor fi produse pentru care se vor percepe taxe.


690 de milioane de euro


O data cu aderarea, pentru Fondurile de Dezvoltare Rurala, România va primi aproximativ 690 de milioane de euro, ceea ce reprezinta aproximativ jumatate din fondurile alocate prin SAPARD. Totusi, reprezentantii ministerului spun ca fermierii români sunt pregatiti sa absoarba aceste fonduri. „Eu cred ca i-am pregatit desul de bine prin Programul «Fermierul». Intentionam sa mentinem apetitul românilor pentru investitii in agricultura pentru ca acest sector are nevoie de crestere. Pentru cele peste 600 de milioane de euro pregatim un mecanism de cofinantare prin sustinerea documentelor necesare pentru obtinerea banilor (plan de afaceri, studii de fezabilitate, avize)“, a spus Nicolae-Flaviu Lazin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS