27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCodul de etica universitara, comentat de profesori si studenti

Codul de etica universitara, comentat de profesori si studenti

La Universitatea din Craiova, aplicarea „codului de etica universitara“ este „comentata si criticata“ de mai multe cadre didactice. In opinia acestora, codul etic nu va fi altceva decât o „noua masura birocratica, de constrângere a profesorului“…


Initiativa Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) de a introduce in invatamântul superior de stat un „cod al eticii universitare“ continua si in acest an. Proiectul elaborat in urma cu un an de Mircea Miclea, fostul ministru al educatiei, este sustinut si de actualul ministru. Potrivit lui Mircea Hardau, „proiectul“ promoveaza principii si valori ale conduitei etice universitare si impune „reguli“ stricte pentru profesori, toate reunite intr-un asa-numit cod etic academic. „Masura este binevenita, dar cine o va aplica?!“, a spus ieri conf. univ. Constantin Baduca, de la Facultatea de Horticultura din Craiova. Surse din Universitate au adaugat ca acest cod pentru profesori nu va fi decât o radiografie a sistemului educational universitar, in nici un caz o masura de crestere a calitatii invatamântului. „Pentru a spori calitatea invatamântului sunt necesare alte masuri. Dar toate la timpul lor“, a precizat si prorectorul Radu Constantinescu. Saptamâna trecuta, „codul“ a fost revizuit si supus spre dezbatere Comisiei de Etica a MEC in prezenta ministrului Mihai Hardau si a reprezentantilor Uniunii Studentilor din România (USR). Proiectul de etica va avea aplicabilitate in toate centrele universitare din tara, incepând cu luna martie a acestui an. „Acest cod de etica este intocmit de fiecare universitate din tara pe baza unor criterii impuse de MEC. In maximum doua-trei luni, el ar trebui chiar sa functioneze“, a spus Florin Gust, presedinte USR si membru al Comisiei de Etica la nivel de minister.


Universitarii, „sanctionati“ de asa-numitul cod etic…


Cei vizati de acest cod spun ca proiectul are ca scop evaluarea procesului educational universitar, dar si „amendarea“ sau „sanctionarea“ cadrelor didactice care influenteaza si incurajeaza spaga, favorizeaza studentii sau chiar incearca hartuirea lor sexuala (citat extras din cod cap. I-pct. 9. Respectul si toleranta:


„Mediul academic al carui rol este de a cultiva valorile civilizatiei moderne, schimbul de argumente etc. presupune si respect reciproc, toleranta si cooperare… In acest sens trebuie dezaprobate orice tip de hartuire verbala sau sexuala, rasism, misoginism etc“.). Potrivit profesorilor universitari craioveni, atât timp cât din Comisia de etica fac parte tot dascali, „cine pe cine va sanctiona?“.


Potrivit metodologiei codului etic, Comisia de etica va fi formata din opt-noua membri (trei-patru cadre didactice, o personalitate locala, un membru al unei organizatii nonguvernamentale cu probleme de invatamânt, un administrator si doi-trei studenti).


„Studentii sau profesorii care se simt «amenintati», «lezati» de anumite drepturi pot depune plângeri sau sesizari la Consiliul de etica. Având drepturi depline, membrii consiliului se intrunesc, verifica si raporteaza rezultatul Consiliului central de etica al MEC.


Totodata, poate fi solicitata conducerii Senatului aplicarea unor sanctiuni“, a explicat Florin Gust, membru al Comisiei de etica. Acesta a mentionat si ca toate reclamatiile oamenilor sunt confidentiale. De aceeasi parere se declara si un alt membru al Comisiei de etica, doctorand Andy Dunoiu: „Avem certitudinea ca la Universitatea din Craiova vor fi foarte putine cazuri ce vor face obiectul anchetei comisiei noastre de etica“.


Cui se adreseaza o persoana hartuita?


Potrivit codului de etica, daca o persoana se considera hartuita, se poate adresa membrilor comunitatii academice desemnati sa rezolve astfel de cazuri printr-o rezolutie potrivita si prompta. „O plângere formala este adresata unui organism desemnat de Senatul Universitatii sa dea rezolutii disciplinare, in cadrul nostru Comisia de etica, in cooperare cu un jurist“, a precizat Ion Vladimirescu, rectorul Universitatii din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII