22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIngropati de vii sub ochii autoritatilor

Ingropati de vii sub ochii autoritatilor

Câteva familii din Scundu risca sa fie ingropate de vii, iar alte câteva zeci sa fie inundate de apele unui pârâu obturat de alunecarile de teren. Solutiile gasite de autoritati sunt provizorii, desi sezonul rece bate la usa.


Zona afectata de alunecarile de teren se afla in localitatea vâlceana Scundu, satul Crângu, unde pârâul Scundu a fost obturat de un deal care a alunecat pe o portiune de câteva hectare. Alunecarile s-au pornit in primavara acestui an, când straturile de pamânt imbibate cu apa izvoarelor din pânza freatica au inceput sa se prabuseasca. Conform declaratiei lui Dumitru Blejan, edilul comunei Scundu, alunecarea a capatat un ritm alert in aceasta vara, când precipitatiile abundente au favorizat acest fenomen. Astfel, a pornit la vale o falie plantata cu pomi fructiferi si padure, care masoara patru hectare. „O data ce pamântul a pornit la vale, n-am mai avut ce sa-i facem. Chiar daca zona este impadurita si mai jos sunt plantatii de pomi fructiferi, acest lucru nu a contat prea mult. De la primarie nu am avut fondurile necesare pentru a interveni, iar la celelalte institutii am facut apel, dar nu s-au rezolvat prea multe. Au venit din partea Prefecturii Vâlcea mai multe persoane din conducere pentru a evalua situatia. Au vazut despre ce este vorba si au plecat spunând ca trebuie efectuate analize complexe pentru o lucrare de amploare“, a spus edilul comunei.


„Stam cu teama ca vom fi ingropati de vii“


O data cu alunecarea de teren din zona, au fost afectate si câteva familii care locuiesc in imediata apropiere. Pe de o parte, malurile de pamânt care s-au pravalit le-au distrus gradinile, iar câteva anexe gospodaresti au fost facute una cu pamântul. Pe de alta parte, albia pârâului Scundu a fost obturata, iar viiturile captate de albia cursului de apa le-au maturat gospodariile. Astfel, o parte din agoniseala de-o viata a localnicilor s-a naruit. Una dintre cele mai afectate gospodarii este cea a lui Mihai Maxim. Acesta a spus ca, dupa ce i-a fost distrusa gospodaria, a intrat in spital, de unde abia a scapat cu viata in urma unui atac de cord. „Am 58 de ani si sunt om in putere. Când au venit inundatiile peste noi si malul de pamânt s-a pravalit peste tot ce aveam m-am imbolnavit de inima. Am stat internat din vara pâna acum câteva saptamâni. Totul a fost facut una cu pamântul. Mi-a luat cotetul cu porci cu tot, abia au scapat cu viata. Acum sunt la soacra mea. Imi e teama sa merg si sa-i iau acasa. Daca mai vine o viitura ramân de n-am ce pune pe masa de Craciun. Anexele gospodaresti si fântâna au fost facute una cu pamântu’. Nu mi-a mai ramas decât casa, dar cine stie pentru cât timp. Alunecarea de teren a venit pâna lânga casa, iar viitura a sapat un sant in albia pârâului adânc de câtiva metri. Acum toate stau sa plece la vale“, a spus Mihai Maxim, cu lacrimi in ochi. Sotia acestuia a adaugat ca autoritatile n-au venit decât sa faca lucrari provizorii: „Au venit cei de la Directia Apelor Vâlcea, au sapat un canal de scurgere a apei pârâului Scundu si atât. Au plecat si au lasat lucrarea neterminata. Vine iarna si stam cu teama ca vom fi ingropati de vii“. Alte gospodarii afectate sunt cele ale lui Gheorghe Ibrac si Constantin Enescu. In timpul precipitatiilor din vara le-au fost inundate gradinile. „Aveam si eu legume in gradina, aveam porumb pâna lânga albia pârâului. Nu mai am nimic. Am ramas muritor de foame“, s-a plâns localnicul.


Dupa o jumatate de an, doar lucrari provizorii


Conducerea primariei din localitate sustine ca pentru a rezolva problema este nevoie de executarea unui studiu geotehnic, pentru a determina cu exactitate cauzele care au dus la producerea acestor alunecari de teren, mai ales tinând cont de faptul ca zona n-a mai fost framântata de astfel de fenomene pâna acum.


„Studiul geotehnic este aproape terminat, dar ne lipsesc sursele de finantare. Ne-au sprijinit cei de la Directia Apelor, dar degeaba. Au adus un excavator pentru decolmatarea albiei pârâului si, dupa ce a terminat ce avea de facut, pamântul a alunecat din nou. Riscul este destul de mare, mai ales ca albia pârâului ar putea fi colmatata in totalitate si astfel apa care se acumuleaza ar inunda zeci de case care se afla mai sus de zona afectata. Tot ce s-a executat pâna acum este provizoriu. Nici nu vreau sa ma gândesc ce se poate intâmpla daca vin din nou ploile“, a adaugat primarul.


Vizavi de acest lucru, Ion Florescu, directorul Directiei Apelor Olt, sucursala Vâlcea, a recunoscut faptul ca lucrarile de decolmatare s-au executat in mod provizoriu, insa scuza acestuia a fost ca zona afectata nu intra in competenta institutiei pe care o conduce, desi alunecarea se afla pe cursul unei ape. „Am intervenit pentru decolmatare, ca sa-i ajutam pe oamenii aceia, desi alunecarile de teren nu sunt treaba noastra. Daca este nevoie cred ca o sa mai trimitem un utilaj in zona, dar ceea ce vom face va fi tot provizoriu“, a spus directorul de la Directia Apelor.


Dumitru Buse, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vâlcea, in calitate de membru in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Vâlcea a precizat ca, daca alunecarile de teren vor continua, se va ajunge chiar in situatia evacuarii familiilor care sunt in pericol in prezent. Solutia adapostirii acestora va fi insa una provizorie, chiar in pragul sezonului rece, asa cum s-a intâmplat si in alte cazuri de alunecari de teren din judet. „Deocamdata nu cunosc care va fi costul proiectului de consolidare a zonei si nici nu stim care va fi sursa de finantare. Pretul va fi destul de piperat. Pe de alta parte va trebui sa le gasim un adapost provizoriu. Mai sunt si alte persoane in aceasta situatie“, a conchis Dumitru Buse. Presedintele CJ Vâlcea a precizat toate aceste amanunte fara sa tina cont de faptul ca alunecarile de teren au inceput in primavara acestui an si pâna in prezent nu s-a miscat un deget.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS