22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProgramul „Laptele si cornul“ a iesit din garantie

Programul „Laptele si cornul“ a iesit din garantie

Demarat cu poticneli si reclamatii referitoare la calitatea produselor oferite de firmele care au cistigat licitatiile din regiunea Olteniei de zeci de miliarde de lei din bani publici, programul „Laptele si cornul“ stirneste si in noul an scolar controverse dintre cele mai aprinse. In functie de situatia materiala a fiecarei familii si de zona in care traiesc, parintii si invatatorii scolarilor si prescolarilor lauda sau, din contra, condamna calitatea produselor servite la „micul dejun“ pe care, de cele mai multe ori, copiii le arunca la cos sau le dau ca hrana ciinilor. De laptele straveziu si cornul fara gust se bucura doar copiii pe care ghiortaitul matelor si foamea crunta indurata acasa ii fac sa uite ca ambalajul nu este colorat sau ca laptele nu contine cacao. Unii, mai constiinciosi, spun bogdaproste, inghit in sec, impacheteaza cu grija „cadoul“ primit la scoala si il duc acasa fratiorilor mai mici, la fel de infometati. Pentru ei, cornul si laptele sint delicatese si reprezinta un motiv in plus sa vina la scoala in fiecare zi. Ceilalti, nu putini la numar, de regula cei care locuiesc la oras, au transformat cornul in minge de fotbal si nu se ating de lapte pentru ca nu are ambalaj colorat, asa cum are cel de acasa. Pentru ei micul dejun nu este o problema, iar produsele pe care doamna invatatoare le pune pe banca fiecaruia sint doar un motiv de a prelungi pauza cu citeva minute. Incursiunea GdS prin mai multe scoli din Oltenia a scos la iveala faptul ca indiferent de patura sociala din care provin, copiii sint nemultumiti de calitatea laptelui si a cornului servite la prima ora a diminetii, dar ca, spre deosebire de anul trecut, situatia s-a imbunatatit vizibil.


Dolj – Succes doar pentru elevii saraci


Aproximativ 50 de mii de elevi si prescolari beneficiaza de programul guvernamental „Laptele si cornul“. Desi calitatea produselor oferite a crescut fata de anul trecut, cind uneori laptele era stricat, iar cornul mucegait, copiii doljeni prefera in continuare sa nu „manince“ banii statului. Atit dascalii, cit si profesorii considera ca firmele care le asigura laptele si cornul ar putea face un efort pentru o calitate superioara, care sa ii atraga pe cei mici sa le consume. Reprezentantii Consiliului Judetean Dolj, care coordoneaza implementarea programului, sustin insa ca pina in luna octombrie nu au fost depuse plingeri in legatura cu proasta calitate a produselor furnizate.


Mic dejun de 10.000 de lei


Licitatia pentru furnizarea laptelui elevilor din clasele I-IV din invatamintul de stat si prescolarilor, pentru anul 2005-2006, a fost cistigata de firma SC LACTIDO SA, iar pentru distribuirea produselor de panificatie cistigatoare au iesit doua firme, ISIS si PAN DYNAMYC. Potrivit OG nr. 96/2002, numai scolarii prezenti zilnic la cursuri pot beneficia de programul „Laptele si cornul“. Pentru o simplificare a procesului de distributie, Consiliul Judetean (CJ) Dolj, care are in subordine implementarea programului, a hotarit impartirea judetului in trei zone.


„Am incercat sa echilibram cele trei sectoare de distributie, iar numarul copiilor sa fie aproximativ egal. Primul sector – nord – cuprinde cartierele din nordul Craiovei si comunele care sint situate in acelasi punct cardinal. Aici au fost inregistrati 15.325 de beneficiari care primesc corn si lapte. In acest sector, licitatia pentru distribuirea cornurilor a cistigat-o firma PAN DYNAMYC, iar pentru lapte, SC LACTIDO SA, care furnizeaza lapte ultrapasteurizat (UHT). In acest sector, pretul pachetului este de 9.700 de lei, dintre care 3.000 lei/ corn si 6.700 lei/cutia cu lapte UHT“, a declarat Constantin Dascalu, vicepresedintele CJ Dolj.


Sectorul doi cuprinde zona de sud-est a judetului Dolj, unde 15.754 de scolari beneficiaza de programul guvernamental. Si in acest caz, cistigatorul licitatiei pentru furnizarea de lapte a fost firma LACTIDO, care pentru 6.700 de lei/cutie distribuie lapte UHT. De distributia cornurilor se ocupa aici cea de-a doua societate specializata, ISIS, pentru aceeasi suma de 3.000 lei/bucata.


In sectorul de sud-vest au fost inclusi cei mai multi elevi, 17.660. De data asta, LACTIDO a cistigat licitatia pentru furnizarea de lapte pasteurizat cu 5.700 lei/cutie, iar ISIS a produselor de panificatie cu 3.000 lei/bucata. Conform contractului incheiat intre CJ Dolj si firmele de distributie a produselor de panificatie, acestea erau obligate sa imparta cornuri de cel putin 80 de grame bucata. Pentru diversificare, firmele pot livra si produse derivate, in echivalent valoric.


Smintina si brinza topita in loc de lapte


In opinia vicepresedintelui CJ Dolj, implementarea programului „Laptele si cornul“ a dus in acest an la o crestere semnificativa a numarului copiilor care frecventeaza scoala.


„Pentru familiile cu venituri mici, cei aproximativ zece mii de lei de care beneficiaza copiii in fiecare zi sint foarte importanti. Acesta este si motivul pentru care o parte dintre parinti isi impulsioneaza acum odraslele sa frecventeze cursurile scolii. Fenomenul a fost inregistrat chiar si in unele zone din Craiova, unde populatia are o situatie materiala mai precara. De fapt, acesta a fost si scopul initial al programului guvernamental“, a concluzionat Dascalu.


Cu toate ca autoritatile judetene se declara multumite de desfasurarea si de rezultatele programului, elevii nu sint foarte incintati de „gustarea de la ora 10.00“ care difera de la o scoala la alta.


Astfel, la Colegiul National „Elena Cuza“, copiii nu beau aproape niciodata laptele care este ambalat intr-un pahar de plastic albastru, iar cornul este de cele mai multe ori tare si se sfarima, dupa cum sustin copiii si cadrele didactice. „Cornurile le mai iau acasa si le fac sandvisuri la microunde, dar laptele il lasa aici. Copiilor nu le place. Ar trebui sa aiba cacao sau fructe si sa faca ambalajele mai atragatoare, mai colorate“, considera invatatoarea unor copii din clasa I.


Directorul adjunct al colegiului, Constantin Paun, sustine ca motivul ar putea fi situatia financiara buna pe care o au majoritatea cursantilor. „Probabil parintii isi pot permite sa le cumpere o gustare mult mai buna, iar ei sa nu le foloseasca pe cele care le primesc. Acest fenomen nu cred ca se inregistreaza in scolile din provincie, unde nivelul de trai este mai scazut“, a incheiat Paun.


La Scoala nr. 24, cu toate ca laptele este ultrapasteurizat si este ambalat in cutiute, situatia este asemanatoare. „De exemplu, luni primesc biscuiti pe care ii consuma cu mare placere. Anul trecut primeau uneori smintina sau brinza topita in loc de lapte si era mult mai bine, pentru ca le mincau. Fata de anul trecut, distributia laptelui merge mult mai bine, iar cornurile sint, in general, proaspete. Firma care a cistigat licitatia anul acesta aduce devreme pachetelele, iar fiecare copil are «cornul de la ora 10.00» si laptele ultrapasteurizat, care in forma de cutiuta nu numai ca arata mult mai bine, dar nici se mai varsa prin clase“, a spus Patrascu Mariana, directoarea Scolii nr. 24.


Nici la Scoala nr. 23 elevii nu sint foarte multumiti de produsele care le sint oferite. In timp ce unii le arunca la gunoi, altii primesc uneori portie dubla. „Daca intr-o zi lipseste un anumit numar de elevi, noi nu returnam produsele, ci le dam copiilor care au probleme sociale. La nivelul fiecarei scoli este numita o persoana care se ocupa de toate detaliile“, a spus directorul scolii, Constanta Negrea.


Firmele producatoare de lapte, defavorizate de guvern


Constantin Dascalu sustine insa ca guvernul a defavorizat intentionat anumite firme care produc lapte, specificind ca in cadrul unei licitatii are prioritate laptele UHT. Potrivit HG nr. 1052/2004, se va folosi lapte UHT, ambalat corespunzator. Acolo unde nu este oferta de lapte UHT se poate folosi si lapte pasteurizat, ambalat corespunzator, pastrat pina la servire la temperatura maxima de opt grade Celsius.


„Este o masura exclusivista, pentru ca la ora actuala este doar un singur producator de lapte UHT. La nivelul judetului Dolj, firma SC LACTIDO SA a incheiat un subcontract cu acel producator pentru a fi sigur ca va cistiga licitatia. Probabil s-a preferat laptele ultrapasteurizat pentru ca are un termen de garantie de citeva luni, in timp ce laptele pasteurizat, de doar 24 de ore.


Unitatile scolare raspund in mod direct de asigurarea conditiilor de primire, receptie si distributie a produselor lactate si de panificatie, precum si de confirmarea documentelor care stau la baza platii. Plata produselor si a serviciilor contractate se efectueaza la solicitarea furnizorilor pe baza documentelor de receptie calitativa si cantitativa, intocmite de unitatile scolare si aprobate de presedintele CJ Dolj“, a incheiat Constantin Dascalu.


Vilcea – Hrana pentru ciini


Programul „Laptele si cornul“ al fostei guvernari incepe sa semene cu o afacere pentru firmele care distribuie aceste produse, decit cu un ajutor acordat scolarilor si prescolarilor. Satui de brinza topita fara gust sau de cornul care este mai mult piine, elevii din Vilcea refuza sa le manince si prefera sa le arunce la gunoi sau sa le dea cateilor. Invatatorii spun insa ca anul aceasta situatia este mult mai buna decit in anii trecuti, iar produsele sint superioare calitativ. Parintii se pling in schimb ca de multe ori copiii aduc acasa iaurtul, brinza sau lapte si sint nevoiti sa le arunce.


Anul aceasta de distributia, produselor lactate pe care le primesc copiii de la gradinite si elevii din clasele I-IV din judet se ocupa firma Diana, in timp ce societatea Boromir a cistigat licitatia pentru cornuri. Pretul zilnic al gustarii este de aproximativ 0,84 RON per elev – 0,17 RON pentru corn si 0,67 sau 0,57 in cazul produselor lactate. In prezent, de acest program beneficiaza peste 28.000 de elevi si prescolari. Satui de brinza topita fara gust si de cornul care nici gust de piine nu are, multi dintre elevii din Vilcea, in special cei din mediul urban, prefera sa le dea cateilor decit sa le manince. Parintii se pling ca de multe ori copiii aduc acasa aceste produse pe care le primesc de la scoala si nu se pot atinge de ele din cauza gustului indoielnic. „Nu le maninca. Vine cu ele acasa. Brinza topita pe care le-o da la scoala nu are nici un gust, iar piinea aceea, ca numai corn nu i se poate spune, e sub orice critica. Se vede prin ambalajul acela ca e veche. Nu stiu cum e iaurtul… Atunci cind le dau iaurt il mai maninca… Mai mult se bucura ca primesc ceva de la scoala, dar nu le plac produsele pe care le primesc“, a declarat mama unei fetite, eleva in clasa I la o scoala generala din Rimnic.


„Nu le arunca la cos, le lasa in salile de clasa“


Invatatorii spun ca situatia s-a imbunatatit fata de anii precedenti. Produsele sint de calitate si nici un elev nu s-a plins pina acum ca nu ar fi bune. „Nu sint probleme cu aceste produse la noi. Nu se pune problema sa le arunce la cos. Poate doar cutiile goale. S-ar putea sa nu le placa laptele… Cu acest produs am avut ceva dificultati anii trecuti, dar pina acum nu au primit decit iaurt si brinza topita si le-au mincat“, a spus Paul Dumitrescu, invatator la Scoala „Take Ionescu“ din Rimnicu Vilcea, dar si purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Vilcea.


Directorul Scolii nr. 10 spune ca nu se pune problema ca elevii sa arunce produsele la cos, pur si simplu le lasa in salile de clasa fara sa se atinga de ele. „Sint copii carora nu le plac produsele lactate si nu le maninca. Le lasa in clasa si, ca sa nu le aruncam, le dam elevilor mai mari care intra dupa ei la curs. Probabil ca ar trebui sa se gaseasca o solutie sa se stie de la inceput cine nu vrea lapte, iar in locul produselor lactate sa primeasca altceva. Asa se arunca niste bani aiurea“, a precizat Gheorghe Pantelimon, directorul scolii.


In mediul rural, situatia este diferita. Laptele si cornul oferite de guvern, precum si alocatia sint printre motivele care-i determina pe cei mici sa vina zi de zi la scoala. Invatatorii si parintii nu se pling de nimic si chiar daca produsele nu au gust sint multumiti ca totusi copiii lor primesc ceva de mincare la scoala. Un exemplu concludent in acest sens este Scoala din Valea lui Stan, unde singura modalitate de a-i face pe elevi sa nu mai chiuleasca de la ore a fost sa le ofere aceste produse dupa terminarea cursurile.


Olt – Furnizor nou, poveste noua


Produsele furnizate in cadrul programului „Lapte si corn“, pentru care s-au facut in anii trecuti zeci de reclamatii, incep sa semene cu ceea ce isi doresc la micul dejun elevii din ciclul primar si copiii de gradinita. Micutii, spun dascalii din scoli, nu mai simt imboldul sa se bata cu laptele „apa chioara“, ca anul trecut, sau sa dea ciinilor pripasiti pe linga scoli cornul dupa care nu se dadea in vint nici un membru al familiei. Acum asteapta cuminti pauza mare, cind elevul responsabil din fiecare clasa sau invatatorul merge la „depozit“ si ridica ratia pentru o zi: lapte UHT, ambalat in forma atractiva pentru cei mici, citeodata brinza topita, si cornul, de asemenea, ambalat.


Lapte baut cu paiul


La Colegiul National Vocational „Nicolae Titulescu“ din Slatina, cornul si laptele li se servesc elevilor in pauza de la 9.20. In corpul principal, unde invata aproximativ 280 de scolari din ciclul primar, elevul responsabil de la fiecare clasa vine, cu un cos cumparat special de invatator, sa ridice produsele. „Eu fac parte din comisia desemnata la nivelul scolii pentru a supraveghea desfasurarea acestei actiuni, din care mai fac parte directorul, administratorul si medicul“, a declarat invatatorul Dumitru Stana. Norocul nostru a fost sa ajungem chiar in pauza cu pricina. Fiecare elev de la clasa a IV-a D astepta cuminte pachetelul. „Copiii consuma laptele cu placere, e sterilizat, are gust“, a spus invatatorul Stana, in timp ce facea o demonstratie de intrebuintare a paiului pe care fiecare elev il primeste pentru „piramida“ La Dorna. Cum era anul trecut? „Ne mai jucam cu el, mai curgea pe banca…“, au spus aproape soptit elevii, in timp ce invatatorul a confirmat faptul ca era o adevarata aventura inceperea orei dupa pauza in care cei mici isi primeau pachetelul. Nu de putine ori s-a intimplat ca laptele sa curga din pahar, alteori arata asa de bine ca cei mici il uitau in banca.


Copiii saraci duc cornul fratilor mai mici


Nici profesorii nu au de facut prea multe comentarii. Directorul Scolii generale „Eugen Ionescu“, profesorul Stefan Uritu, declara ca s-a imbunatatit clar calitatea produselor. „Ca niciodata, nu avem probleme. Si cornul este de calitate, si laptele… Totul este consumabil, ambalajul este extraordinar. Toti parintii sint multumiti, asta ne-au spus la sedinta“. Cit despre vechile pareri, conform carora programul este mai potrivit copiilor saraci de la tara, decit odraslelor de oameni instariti, directorul Uritu a spus: „Si copilul de la oras maninca daca este un corn bun, chiar daca isi permite sa-si cumpere si altceva de la chioscul din scoala“. La tara este o adevarata sarbatoare. Micutii provenind din familii sarace, care au acasa frati mai mici decit ei, se bucura ca le pot duce lor cornul primit. Nu e mult, dar le mai astimpara foamea. Ei nu s-au plins prea mult nici anul trecut, s-au suparat mai mult dascalii lor. Au fost localitati in care aprovizionarea se facea o data pe saptamina, au fost unitati scolare unde frigiderele n-au mai ajuns sau au ajuns mai greu…


„Lapte si corn“ pentru aproximativ 36.000 de elevi si copii de gradinita


Firma care a cistigat licitatia in judetul Olt este din Arges. Valoarea anuala a contractului este de 60 de miliarde de lei vechi, o afacere pentru care s-au batut multi, chiar si reprezentantii firmei care anul trecut a primit zeci de reclamatii. Contractantul – Consiliul Judetean Olt – a cerut o situatie estimativa Inspectoratului Scolar Judetean, la data organizarii licitatiei, privitoare la numarul elevilor care vor beneficia de lapte si corn. Conform situatiei realizate pe zone de distributie si pe tip de distributie (zilnica si bisaptaminala), in cele opt orase ale judetului primesc pachetul, zilnic, aproximativ 8.923 de elevi din ciclul primar si 4.343 de copii de gradinita. De doua ori pe saptamina, se aduc pachetele in trei zone ale judetului – Slatina, Bals, Scornicesti; Caracal, Draganesti; Corabia – pentru 13.463 de elevi din clasele I-IV si 9.318 copii de gradinita.


Situatia prezentata de ISJ Olt a fost provizorie pina la inceperea anului scolar, cind s-a trecut la verificarea in teren a numarului de copii care beneficiaza de lapte si corn. Diferentele nu au fost semnificative, intervenind variatii la numarul de copii de la gradinite, prin desfiintarea unor astfel de unitati in mediul rural. Pina in prezent, la beneficiar – Inspectoratul Scolar Judetean Olt – nu au aparut sesizari cu privire la calitatea produselor livrate sau deficiente in aprovizionare. Au aparut, in schimb, informatii potrivit carora sint unitati scolare in care nu se furnizeaza doar lapte pasteurizat UHT, ci si brinza topita. Surse din cadrul Prefecturii Olt sustin insa ca acest lucru este posibil, conform normelor contractului, pentru unitatile in care nu exista conditii optime de depozitare a produselor.


Gorj – Lapte si corn o data pe saptamina


• Pentru citeva mii de elevi din judetul Gorj, programul guvernamental „Laptele si cornul“ s-a transformat in programul judetean „Brinza si biscuitii“ • Cei zece copii de gradinita din Cerna Sat merita portie dubla • Valoarea zilnica a programului guvernamental pentru Gorj este de peste 240.000.000 de lei, valoarea unui pachet fiind de 8.200 de lei


Programul guvernamental „Laptele si cornul“ pentru judetul Gorj le umple buzunarele patronilor firmei SC DEBORA SRL Danesti. Cu toate ca ar trebui sa furnizeze numai lapte si cornuri micutilor care au fost inclusi in programul amintit, distribuitorii folosesc destul de des inlocuitori pentru cele doua produse, chiar si acolo unde nu este cazul. In aceasta situatie se afla chiar municipiul Tirgu Jiu, unde saptaminal se face aprovizionarea cu cele doua produse. De multe ori pe durata unei saptamini, laptele este inlocuit cu un cubulet de brinza sau un pahar de iaurt. De asemenea, cornul este substituit cu un pachetel de biscuiti, care, pentru cei mai multi dintre scolari, sint foarte greu de consumat, fiind tari. Atit la Tirgu Jiu, cit si in celelalte orase din Gorj, SC DEBORA trimite zilnic masini cu cele doua produse, iar in localitatile invecinate oraselor, de doua ori pe saptamina, dupa cum a informat inspectorul scolar general adjunct Gheorghe Gamaneci. Produsele ajung insa numai o data pe saptamina in 26 de comune din judet, potrivit aceleiasi surse din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean. De obicei, aprovizionarea este realizata la inceputul fiecarei saptamini, iar laptele sau inlocuitorii acestuia sint pastrati in frigidere, neexistind situatii in care vreo unitate de invatamint sa nu detina un spatiu adecvat de depozitare.


In judetul Gorj, 32.639 de copii, dintre care 19.411 prescolari, beneficiaza de programul guvernamental „Laptele si cornul“. Gheorghe Gamaneci a precizat ca, la citeva mii dintre beneficiari, produsele ajung numai o data pe saptamina.


„Pentru unii parinti este bine, ca sint someri“


Foarte multi localnici din zonele cu traditie in cresterea oilor sau a vacilor, cum ar fi Novaci sau Baia de Fier, nu vad cu ochi buni laptele primit de elevi la scoala. Cel produs in zona este superior celui dublu pasteurizat, iar ciobanii si crescatorii de vaci nu au posibilitatea de a-si valorifica in cadrul programului guvernamental produsele. Daca unii scolari strimba din nas fiind satui de lapte, altii abia asteapta sa primeasca cele doua produse. O situatie deosebita este in comuna montana Pades, unde exista peste 900 de elevi. Potrivit primarului din Pades, Stoicanel Haralambie, peste 22% dintre localnici sint someri, iar pentru copiii care provin din familii cu o situatie materiala precara, brinza si biscuitii nu sint de lepadat. Aceasta in conditiile in care trec si cinci zile de cind distribuitorul a facut ultimul transport. „Este foarte greu si multi copii asteapta sa primeasca produsele, asa cum sint ele: biscuiti, brinza, lapte. Oamenii sint saraci si abia au cu ce sa isi trimita copiii la scoala, dar sa le mai dea si pachet. Pentru unii parinti este bine, ca, sint someri. La oras e altfel, dar aici exista cazuri in care elevii nu maninca nimic acasa si trebuie sa faca multi kilometri de acasa si pina la scoala“, a declarat primarul Stoicanel Haralambie.


Scoala din Cerna Sat – uitata de lume


Un caz deosebit, cunoscut si la nivelul conducerii Inspectoratului Scolar Judetean, este cel al Scolii Cerna Sat, tot din Pades. De foarte multe ori s-a pus problema desfiintarii acestei unitati de invatamint, insa masura nu a mai fost luata. In momentul de fata, la scoala nu mai exista nici un elev, aici functionind numai o gradinita cu zece copii. Doi dintre acestia sint in virsta de trei ani, fiind adusi la gradinita de parintii ocupati cu muncile in gospodarie. Elevii din Cerna Sat care merg la scolile de centru sint multumiti ca au scapat de scoala din sat, insa acum au de parcurs un drum greu pina la unitatile de invatamint. Cele mai scumpe produse, avind in vedere transportul, ajung la cei zece copii din cadrul gradinitei din Cerna Sat. „Nimeni nu si-ar dori sa aiba copilul la gradinita acolo. Se traieste greu si foarte greu la Cerna Sat. Oamenii trag de zile, fara sa spere mai mult. La cum arata drumurile si la cum este viata in sat, copiii merita portie dubla. Nu cred sa mai existe alti oameni mai necajiti in alta parte“, a povestit Maria Banu, localnica.


Mehedinti – Lapte si corn la peste 22.000 de copii


In Mehedinti, scolile generale cu clasele I-IV si gradinitele din 11 localitati sint prinse in programul Inspectoratului Scolar Judetean „Laptele si cornul pentru copii“. Peste 14.000 de elevi din clasele I-IV si 8.637 de prescolari primesc zilnic, la inceputul orelor, cite un pahar de lapte si un corn. Doua firme mehedintene duc de doua ori pe saptamina produsele alimentare la scoli, iar, in localitatile in care drumul este anevoios, laptele si cornul ajung o data pe saptamina.


Exista institutii scolare din judet care au facut demersuri ca, in loc de lapte, micutii sa primeasca brinza topita, cascaval sau iaurt etc. Atit copiii, cit si parintii sint multumiti de faptul ca Guvernul României a pus in aplicare acest proiect. „Este foarte bine ca la scoala li se da micutilor lapte si cite un corn. De multe ori nu am timp sa-i pun un pachetel copilului meu, dar stau linistita, pentru ca primeste de la scoala“, a declarat Maria Tudose, mama unuia dintre copiii care beneficiaza de acest program.


Lapte la schimb pe ghiocei si cirese


La Scoala generala „Eugen Ionescu“, din Slatina, pauza mare tine de la 9.45 pina la 10.00, cind cei mici iau micul dejun. „E mai bun decit laptele de anul trecut, da’ eu vreau si lapte batut“, a spus Teodor Trasculeasa, elev in clasa a II-a D. De data aceasta parerile sint impartite. „Mie imi place mai mult brinza topita“, a spus o colega de clasa. Cornul de anul acesta „e mai mare“, „e mai gustos“, „e mai dulce“ si „are coaja mai crocanta“, au adaugat in cor alti colegi. „Anul trecut ei il spargeau si eu il beam“, a spus din nou fanul laptelui batut. A fost de ajuns ca si ceilalti sa inceapa sa spuna ce faceau in primul an de scoala: „Eu mai dadeam laptele la schimb pe ghiocei, anul trecut, de 1 martie“, a spus fostul boboc. „Eu l-am dat mai tirziu pe cirese“, a afirmat alt coleg. „Dar e mai bun asta, ii place si mamei. Si cornu’ ii place, i-l dau sa-l ia la serviciu“, a mai spus un baietel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS